Banki termékek összehasonlítása

10-15 ezer forintot bukhat évente az alapszámlával

 • 2016-09-07
 • szerző: bankmonitor.hu

Kinek, miért és hogyan éri meg az október közepétől minden bank által kötelezően biztosítandó alapszámla? Az elsődleges cél, hogy rávegyék a bankszámlával nem rendelkezőket a bankok használatára. Teljesülhet ez a cél úgy, hogy 10-15 ezer forintos veszteséget jelent az alapszámla az igénybe vevőknek? Bankmonitor.hu számlakörkép.

A csökkentett szolgáltatással bíró (egyébként a banki ügyféligények 80%-át teljes mértékben kiszolgáló) alapszámla maximális havi díja 1575 forint lehet a kormányrendelet értelmében. A Bankmonitor.hu legfrissebb bankszámla körképéből azonban kiderül, hogy ez a havi díj sem a nyugdíjasoknak, sem a normál fizetéssel rendelkezők számára nem teszi racionálissá az alapszámla igénybevételét.

150 ezer forint havi nettó jövedelemmel és átlagos bankhasználattal a legjobb bankszámlák 112 forinttól 412 forintig terjedő havi díjjal érhetők el az 5 legjobb árazást kínáló banknál (és közöttük már tetszés szerint választhatunk klasszikus nagybankok és kis bankok között is). Ugyanez a havi bankköltség 80 ezer forint havi nyugdíj mellett 174 és 551 forint között mozog. Körültekintő választással tehát éves szinten az alapszámlánál 10-15 ezer forinttal olcsóbb megoldást találhat mindenki a már piacon lévő bankszámlák közül.

számla_20160907

Mégis megéri?

Egy jelenleg nem ismert kör számára rászorultsági alapon az állam és/vagy az önkormányzat átvállalhatja az alapszámla havi költségét. Ebben az esetben értelemszerűen adódik a felvetés, hogy olcsóbb lenne az állam/önkormányzat számára a piaci alapon kínált bankszámlák alacsonyabb költségét átvállalni…

Az aktuális bankszámla költségek áttekintésében az alábbi kalkulátor nyújt segítséget:

Még egy buktató…

Az alapszámlának a szabályozás értelmében egyetlen tulajdonosa lehet. Nyugdíjas házaspárok esetében (akik talán az elsődleges igénybe vevők lennének) teljesen racionális lenne egy közös bankszámla használata…

3 Hozzászólás

 • pikal 2016-09-07 17:35:54 - Válasz

  Nekem az OTP-nél van forint számlám, évi díja kb 3-4000ft, ehhez jön még hozzá az 56ft-os internetbank díja. Még ha utalok is rendszeresen ide-oda, akkor sem jön össze az évi 15.000ft-os díj.

 • Koszper Vilmos István 2016-09-14 10:06:52 - Válasz

  Nem értem ezt az alapszámla dolgot. Ha nem kötelező számlát nyitni, akkor aki eddig nem tette, ezután se fogja.
  A banknak biztosítani kell egy drága számlát az olcsóbb eddig meglévők mellé. Miért választanák ezt az emberek, ha van kedvezőbb is?

 • Tamás 2016-09-14 10:17:57 - Válasz

  a szla dijához általában társul a betéti (normál bank-) kártya dija is, ami 3-6-x ezer ft még pluszban, igy máris közelebb járunk a számokhoz és a valósághoz.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.