10-ből 7 forintot ide tesznek – Te miért maradnál ki belőle?

10-ből 7 forintot ide tesznek – Te miért maradnál ki belőle?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Olyan időszakban, amikor a betéti kamatok már szinte a 0 százalékos szintet nyaldossák, jó lehetőség állampapírba fektetni a megtakarításainkat, mivel ezek értelmezhető, sőt sok esetben kiemelkedő hozamot nyújtanak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy teljesen biztonságos befektetésnek számítanak. Vonzó kamatozás mellett szabadon választhatunk, ha nélkülözni tudjuk a pénzünket 10 évre, akkor közel 4% ütheti a markunkat.

Mi közül válogathatunk?

Ha megtakarításra szánt pénzünk van, már kis összegektől fektethetünk állampapírba, ha megtaláltuk a nekünk kedvező időtávot. A legrövidebb időtávon a Féléves Kincstárjegy és a Kamatozó Kincstárjegy lehet a legjobb választás. A Féléves Kincstárjegy 2 %-os kamatot ígér, aminél azonban nem szabad elfelejteni, hogy éves szintű kamatról van szó, tehát a fél évre a tényleges kamat 1 százalék lesz. A Kamatozó Kincstárjeggyel jelenleg fix 2,25%-os kamat üti a markunkat az elérhető 1 éves futamidőre. A megjelölt kamat után 15 százalék adót kell fizetnünk, de a jó hír az, hogy az állampapírok után a 6 százalékos EHO-t már nem kell megfizetnünk. Így ha Féléves Kincstárjegybe fektetünk 1 000 000 forintot, akkor fél év után 8500 forintot, míg ha Kamatozó Kincstárjegybe 19 125 forintot kaphatunk egy év elteltével a 15%-os adó levonását követően.

A kincstárjegyek a sivár kamatok világában vonzó hozamot nyújthatnak, de mindenképp tartsuk észben: ahhoz, hogy megkapjuk a teljes hozamunkat, ki kell várnunk a lejáratot (fél vagy egy évet). A lejárat előtti értékesítés esetén az elérhető hozam kisebb lesz.

Ha hosszabb időtávra merészkednénk, a legkedvezőbb kockázatmentes kamatozást szintén az állampapírok nyújtják. A Bónusz Államkötvénnyel 4, 6 és 10 éves időtávon fektethetünk be akár 3,8 százalék hozamot is elérhetünk. A kamatozásnál érdemes megjegyezni, hogy az állampapír esetében feltüntetett kamat, a változó kamatból (báziskamat) és az arra épülő kamatprémiumból áll. A változó kamat mértéke a rövid állampapírok hozamának mozgásától függ, amit jelenleg 1,05 százalékban állapítottak meg. Természetesen a kamatok jövőbeli alakulását előre nem láthatjuk, de ha a kamatok emelkednek, idővel a mi hozamunk is emelkedni fog.

A másik hosszabb távú állampapír a Prémium Magyar Államkötvény 3 és 5 éves időtávon érhető el, amivel 2,75% vagy 3,25% lehet a hozamunk. A bázis kamat ez esetben az infláció szintjétől függ, amihez hozzáadódik a kamatprémium. Ha valóban beindul a közeljövőben a most 0 százalék közelében tanyázó infláció, akkor még vonzóbb hozammal kecsegtethet ez az állampapír is, úgyhogy fél szemünket érdemes rajta tartani.

Akinek euróban van megtakarítása annak jó hír lehet, hogy a megtakarításunk pénzneme fölött is lehet választásunk, ugyanis a 3 éves futamidejű Prémium Euró Magyar Államkötvény 2,2%-os kamatot fizet az eurós megtakarításokra, ami kifejezetten versenyképes lehet más eurós befektetéshez képest.

Hirdetés

Hirdetés

Továbbra is a lakosság kedvence az állampapír

A régiós szinten egyedülálló lakossági állampapírokat kedvelik az emberek, ami látszik abban is, hogy 2010 óta szinte megduplázódott a lakosság által tartott állomány. A teljes állomány így június végén 4480 milliárd forintot tett ki, ami az elmúlt években dinamikusan nőtt erre a szintre. A 2016-os év egyelőre meglepetést hozott, akkora a vételi érdeklődés, hogy fél év alatt az egész évre tervezett kibocsátást elértük. Teljesen érthető a fokozott vásárlási kedv, a biztonságos befektetések terén nem nagyon találunk hasonló kamatokat egyes akciós betéti lehetőségen kívül. A statisztikák alapján arra is következtethetünk, hogy a legnépszerűbb befektetési alapokhoz és betétekhez is viszonyítva a pénzek nagyságrendileg 80 százaléka állampapírba érkezett 2016 első félévében.

A kamatozó kincstárjegy (KKJ) a befutó továbbra is, jelenleg a teljes állomány mintegy 50 százaléka van ilyen állampapírban, és 161 milliárd forintnyit tudtak belőle értékesíteni csak júniusban, ami az összes értékesítés 80 százaléka volt. A hosszabb lejárattal rendelkező állampapírok közül a lakosság a Prémium Magyar Államkötvényt kedveli leginkább (20%-os részesedéssel), amibe 21,4 milliárd forintot raktak az emberek június folyamán. A hónapban a Féléves Kincstárjegy is tarolt, 48 milliárdért vásároltak az emberek ilyen kötvényt.

Hirdetés
Hirdetés