10 magyarból 9 rosszul dönt a pénzéről – Te is köztük vagy?

10 magyarból 9 rosszul dönt a pénzéről – Te is köztük vagy?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-24
 

Az optikai csalódás, mint jelenség a pénzügyi kérdéseket sem kerüli el. Bebizonyítjuk, hogy 3%-os kamat melletti befektetéssel többet lehetett keresni, mint 8%-os kamat mellett. A kirakatban lévő kamat abszolút nagyságánál van egy fontosabb dolog ugyanis: mennyivel haladja meg a kamat az infláció mértékét, azaz mennyivel nőhet pénzünk valós értéke. Tekintettel arra, hogy a magyarok többsége ezzel nem foglalkozik, az alacsony kamatok eredményeként soha nem látott mértéket öltött a lekötetlen pénz a lakosságnál.

A pénzügyek talán legfontosabb szabályai közé sorolhatjuk, hogy megtakarítóként, befektetőként az infláció felett elérhető hozam/kamat a döntő tényező. Ez mutatja meg ugyanis, hogy a pénzünk valós értéke mennyivel növekszik. Hiába kötjük le pénzünket 6% kamat mellett, ha az infláció 7% az adott időszakban, akkor vesztettünk…

2006 végén 8%-os hozammal vásárolhattunk egy éves állampapírt, vagy köthettük le a pénzünket egy évre bankbetétben. Ehhez akkor 7%-is infláció tartozott, így a valós értéknövekedésünk 1% volt. 2014. elején, két évvel ezelőtt az erőteljes kamatcsökkentések után már csak 3% volt az elérhető egy éves kamat, az infláció viszont 0%-ra esett, így pénzünk értéknövekedése 3% volt. 3%-os kamat mellett tehát több pénzt kereshettünk, mint 8% mellett!

kockázat mentes befektetés

Az emberek többsége természetesen az inflációs tényezővel nem számol, vagy rosszul veszi figyelembe. A történetben az az igazán nehéz, hogy a pénz lekötésekor a kamat fix (jellemzően), míg az infláció tényleges értéke egy év múlva fog kiderülni. Az elmúlt években pedig az infláció lényegesen gyorsabb ütemben mérséklődött, mint arra a szakemberek számítottak. A fenti ábra végén is a reálkamat azért hajlik negatív tartományba, mert 2%-os inflációra számítanak az elemzők az MNB-nél. Ez az inflációs előrejelzés pedig valószínűleg mérséklődni fog. Az elmúlt két évben viszont ez a helyzet változatlan: rendre alacsonyabb az infláció, mint az várható volt. Így mindenki, aki lekötés nélkül tartotta pénzét 1,5-2%-ot veszített reálértelemben (azaz ekkora vagyonnövekedést mulasztott el).

Az alábbi kalkulátor használatával megtekintheted, hogy a különböző kockázatú befektetésekkel ma milyen hozamra számíthatsz:
1

Nem mellesleg érdemes kiemelni, hogy az elmúlt 10 évben az infláció felett elérhető átlagos éves kamat 2,2% volt kockázatmentes befektetéssel. Ez igen magas, hiszen az amerikai tőzsde infláció feletti hozama több évtizedes átlagban alig haladja meg a 4%-ot pedig igencsak kockázatos befektetésről van szó…

A magyar megtakarítók az elmúlt években tehát egyértelműen kényelmes helyzetben voltak, sokat kaptak kockázatmentes befektetés esetén is.

Érdemes azon is elgondolkozni, hogy Magyarországon a lakosság megtakarításainak 15%-a készpénzben áll, míg Németországban ugyanez a szám (még alacsonyabb kamatszint ellenére is) mindössze 2%.

Hirdetés
Hirdetés