12%-ot hoz évente és nem kockázatos – Vajon melyik ez a befektetés?

12%-ot hoz évente és nem kockázatos – Vajon melyik ez a befektetés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-13 Frissítve: 2020-03-31
 

Több mint 10%-os kockázatmentes hozamot érhetsz el lakástakarék pénztárakkal. A választék azonban még ezek között is akkora, hogy elsőre nem is olyan egyszerű megtalálni a legjobbakat. Az alábbiakban megmutatjuk, mire kell odafigyelni ilyenkor, és azt is megtudhatod, kinek melyik lehet a legoptimálisabb választás.

Egyetlen olyan megtakarítási lehetőség van ma Magyarországon, amivel kockázat nélkül 10% feletti hozamot érhetsz el: a lakástakarék. Ha bárki mást mondana, ne hidd el neki! Természetesen van rá esélyed, hogy például befektetési alapokkal is elérj ekkora hozamot, ahhoz viszont jelentős kockázatot is vállalnod kell. Pénzed jelentős részét is könnyen elveszítheted akár.

Az LTP-k ezzel ellentétben – köszönhetően a 30%-os állami támogatásnak is -, a megtakarítás megkezdésekor ígért összeget garantáltan kifizetik. Az egyetlen megkötés, hogy ezt a pénzt saját, vagy egy általad választott kedvezményezett lakására/házára kell majd elköltened.

Mindennek köszönhetően nem meglepő, hogy a lakástakarékok hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Nagy kérdés azonban, hogy a piacon található LTP-k közül melyiket is érdemes választani. Az LTP-k kínálatának teljes palettáját átböngészheted alábbi kalkulátorunk segítségével.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Melyik fizeti a legtöbbet?

A 30%-os állami támogatás maximum értéke évente 72 ezer forint, amit havi 20 ezer forint befizetésével lehet teljes egészében kihasználni. Természetesen ennél többet is befizethetsz, de a 20 ezer forint fölötti részre már csak egy 0,1-1,5% közötti betéti kamatot fogsz jellemzően kapni. 

Az alábbiakban áttekintjük ezért, mennyit lehet keresni havi 20 ezer forint befizetése és 4 éves futamidő esetén. A lenti táblázatban az összes jelenleg elérhető 4 éves LTP módozatot megtalálhatod, azok legfontosabb adataival együtt.

A konstrukciók jelentősen eltérhetnek például a számlanyitás díj, a megtakarítási időtáv vagy a betéti kamatok nagyságában, így egyáltalán nem biztos, hogy objektíven ki lehet emelni egyetlen győztest az LTP-k közül.

Az LTP-k hozamait a betéti kamatot és az állami támogatást is tartalmazó EBKM értékek teszik összehasonlíthatóvá. Mint láthatod, egy kivételével az összes 4 éves LTP 10% fölötti EBKM-mel rendelkezik. A legmagasabb értéket az OTP Start 4 terméke éri el 12,36%-kal, igaz, ebben az esetben bizonyos feltételeket is teljesíteni kell.

A legmagasabb, egyéb banki termék igénylése nélkül elérhető EBKM-et az ERSTE EgyOtthon 1559 LTP-je érte el. Ennek nagysága eléri a 11,21%-ot is, és ez a termék rendelkezik a legmagasabb, 1,5%-os betéti kamattal is.

Ha pedig a legnagyobb lakáscélra fordítható összeget szeretnéd elérni, a Fundamenta 3,9-es számla 821-et kell választanod, ami a megtakarítási idő lejártával 1 301 843 forintot fizet. Ne feledd azonban, hogy ezért cserébe 4 hónappal hosszabb a megtakarítási időtáv, illetve 32 200 forint számlanyitási díjat is kell fizetned.

Hogy kinek mi az elsődleges, azt mindenki maga döntheti el, a fenti táblázat alapján pedig könnyen megtalálhatja a neki való lakástakarékot is. Azt viszont mindenképpen tartsd fejben, hogy a különböző időpontokban történt ki- és befizetéseket nem szabad egyszerűen összehasonlítani: a pénz időértékét is minden esetben figyelembe kell venni. Erről a témáról többet is megtudhatsz a Lakástakarék – Megéri fizetni a számlanyitásért” című korábbi cikkünkből. 

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés