MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

12%-ot hoz évente és nem kockázatos – Vajon melyik ez a befektetés?

  • 2016-04-13
  • szerző: bankmonitor

Több mint 10%-os kockázatmentes hozamot érhetsz el lakástakarék pénztárakkal. A választék azonban még ezek között is akkora, hogy elsőre nem is olyan egyszerű megtalálni a legjobbakat. Az alábbiakban megmutatjuk, mire kell odafigyelni ilyenkor, és azt is megtudhatod, kinek melyik lehet a legoptimálisabb választás.

Egyetlen olyan megtakarítási lehetőség van ma Magyarországon, amivel kockázat nélkül 10% feletti hozamot érhetsz el: a lakástakarék. Ha bárki mást mondana, ne hidd el neki! Természetesen van rá esélyed, hogy például befektetési alapokkal is elérj ekkora hozamot, ahhoz viszont jelentős kockázatot is vállalnod kell. Pénzed jelentős részét is könnyen elveszítheted akár.

Az LTP-k ezzel ellentétben – köszönhetően a 30%-os állami támogatásnak is -, a megtakarítás megkezdésekor ígért összeget garantáltan kifizetik. Az egyetlen megkötés, hogy ezt a pénzt saját, vagy egy általad választott kedvezményezett lakására/házára kell majd elköltened.

Mindennek köszönhetően nem meglepő, hogy a lakástakarékok hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Nagy kérdés azonban, hogy a piacon található LTP-k közül melyiket is érdemes választani. Az LTP-k kínálatának teljes palettáját átböngészheted alábbi kalkulátorunk segítségével.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Melyik fizeti a legtöbbet?

A 30%-os állami támogatás maximum értéke évente 72 ezer forint, amit havi 20 ezer forint befizetésével lehet teljes egészében kihasználni. Természetesen ennél többet is befizethetsz, de a 20 ezer forint fölötti részre már csak egy 0,1-1,5% közötti betéti kamatot fogsz jellemzően kapni. 

Az alábbiakban áttekintjük ezért, mennyit lehet keresni havi 20 ezer forint befizetése és 4 éves futamidő esetén. A lenti táblázatban az összes jelenleg elérhető 4 éves LTP módozatot megtalálhatod, azok legfontosabb adataival együtt.

A konstrukciók jelentősen eltérhetnek például a számlanyitás díj, a megtakarítási időtáv vagy a betéti kamatok nagyságában, így egyáltalán nem biztos, hogy objektíven ki lehet emelni egyetlen győztest az LTP-k közül.

Az LTP-k hozamait a betéti kamatot és az állami támogatást is tartalmazó EBKM értékek teszik összehasonlíthatóvá. Mint láthatod, egy kivételével az összes 4 éves LTP 10% fölötti EBKM-mel rendelkezik. A legmagasabb értéket az OTP Start 4 terméke éri el 12,36%-kal, igaz, ebben az esetben bizonyos feltételeket is teljesíteni kell.

A legmagasabb, egyéb banki termék igénylése nélkül elérhető EBKM-et az ERSTE EgyOtthon 1559 LTP-je érte el. Ennek nagysága eléri a 11,21%-ot is, és ez a termék rendelkezik a legmagasabb, 1,5%-os betéti kamattal is.

Ha pedig a legnagyobb lakáscélra fordítható összeget szeretnéd elérni, a Fundamenta 3,9-es számla 821-et kell választanod, ami a megtakarítási idő lejártával 1 301 843 forintot fizet. Ne feledd azonban, hogy ezért cserébe 4 hónappal hosszabb a megtakarítási időtáv, illetve 32 200 forint számlanyitási díjat is kell fizetned.

Hogy kinek mi az elsődleges, azt mindenki maga döntheti el, a fenti táblázat alapján pedig könnyen megtalálhatja a neki való lakástakarékot is. Azt viszont mindenképpen tartsd fejben, hogy a különböző időpontokban történt ki- és befizetéseket nem szabad egyszerűen összehasonlítani: a pénz időértékét is minden esetben figyelembe kell venni. Erről a témáról többet is megtudhatsz a Lakástakarék – Megéri fizetni a számlanyitásért” című korábbi cikkünkből. 

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.