MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

150 ezer forintos kérdés: melyik befektetési alapot vetted 12 hónapja?

 • 2014.07.15.
 • szerző: bankmonitor

Túl vagyunk az első féléven. Ilyenkor érdemes ránézni a befektetéseinkre is. A legnépszerűbb befektetési alapok hozamait vettük górcső alá: megvizsgáltuk az ebben az évben elért teljesítményüket, és az elmúlt 12 hónap hozamát is. Újra bebizonyosodott, hogy a gondos befektetési alap választás elengedhetetlen a jó hozam eléréséhez. A jó választásnak köszönhetően akár 200 ezer forinttal vihettünk több pénzt haza, mint ha bankbetétben fialtattuk volna az összeget. Vegyük sorra a tapasztalatainkat!

befalaptabla20140715.jpgPénzpiaci alapok

A pénzpiaci alapokat sokan lekötött betétek helyett tartják, nem véletlenül: hozamuk a lekötött betéti kamatokhoz közeliek, ráadásul nem kell „kamatvadászat” közben mindig bankot váltanunk. (Ami ráadásul a tranzakciós illeték, a banki utalás költségek, és a kis kamatkülönbözet miatt már nem kifizetődő magatartás.) A
pénzpiaci alapok átlagos hozama az elmúlt 12 hónapban 2,11% volt, ami  szinte csak 0,6%ponttal maradt el a feltételmentes lekötött betétek átlag hozamától. (1 millió forint esetén a különbség egy évre kevesebb, mint 6300 forint.) Ilyen kis különbségért aligha éri meg a pénzt a bankok között utaztatni. A legjobb pénzpiaci alapok közül ezen a linken válogathatsz:
pénzpiaci alapok.

Kötvényalapok

A
kötvényalapok
átlagos teljesítménye 7,94%
volt az elmúlt 12 hónapban. Ezzel több, mint 5%ponttal jobban teljesített egy átlagos kötvényalap, mint egy átlagos egy éves lekötött betét. A legjobb 10 kötvényalap teljesítménye pedig meghaladta a 12%-ot, amivel jelentősen túlszárnyalta a lekötött betétekkel elérhető hozamokat. Számokra lefordítva: 1 millió forint esetén egy évre közel 86 ezer forinttal többet fialt a pénzünk kötvényalapban, mint lekötött betétben.  Viszont ne feledjük, hogy ennek a befektetési alap kategória hozamának rendkívül jót tett az elmúlt időszak kamatcsökkenése. A jelenlegi kamatszintről további csökkenésnek sokkal kisebb a tere, mint az esetleges kamatemelkedésnek, így ezek a teljesítmények a jövőben mérséklődhetnek.

Abszolút hozamú alapok

Korábbi évek egyik legkedveltebb befektetési alap kategóriája az abszolút hozamú alap volt.
Ha a legjobban teljesítő 10 alap hozamait nézzük, megértjük a befektetők lelkesedését: 13,81%. Korábbi példánkból kiindulva ez 1 millió forint esetében több, mint 100 ezer forint többletet jelentett egy év alatt a lekötött betétekhez képest! Ne feledjük ezért a teljesítményért kockázatot is vállaltunk. Ha ugyanis nem az éllovasok közül választunk, akkor
az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye már nem ennyire kiugró: 4,26%.  Ebből következően 1 millió forint esetén kicsivel több, mint 15 ezer forinttal kaptunk többet a lekötött betétekhez képest. Mindeközben természetesen többletkockázatot viszont vállaltunk. Ha pedig az első 10 legjobban teljesítő alap átlagát hasonlítjuk egy átlagos teljesítményű abszolút hozamú alaphoz, akkor a különbség 1 millió forint esetén egy év alatt több, mint 100 ezer forint. Pénztárcába vágó különbség. Ilyen motiváció mellet már érdemes körültekintően kiválasztani az adott befektetési alapot! Érdekelnek a legjobb abszolút hozamú alapok?
Kattints, és tudd meg, melyek abszolút hozamú alap hozott a legtöbbet!

Részvényalapok

A
részvényalapok jelentős kockázatot tartalmaznak, így el is várjuk tőlük a jó teljesítményt. A
legjobban teljesítő 10 alap átlagos teljesítménye ennek megfelelően igen szép: 27,13% volt. Viszont az
átlagos teljesítmény a részvénypiaci alapok között 11,97% volt. Ez a különbség egy millió forint esetén 150 ezer forintot jelenthet! Ezután már ne is említsük, hogy ebben a befektetési alap kategóriában szinte minden időpillanatban található olyan befektetési alap, ami az adott időszakban negatív teljesítményt nyújtott. Tehát ebben a kategóriában fokozatosan igaz az általános mondás: nem mindegy melyik alapot választottuk!

befalapabra20140715.jpg

Tudni szeretnéd, melyik alapok teljesítettek a legjobban? Használd befektetési alap keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Az elmúlt időszakok hozamai egyértelműen magukért beszéltek. Minél kockázatosabb alapkategóriát nézünk, annál nagyobb volt az elért átlagos hozam is. Ám ehhez mindenképp fontos tisztában lennünk a kockázattal is. Mert könnyen azt láthatjuk, hogy a tavaly még plusz 20%-ot teljesítményű alapunk, idén -10%-ban tartózkodik. Ezért mindig körültekintően válasszunk befektetést, ha kell szakember segítségével!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 5,47% 4,39% 6,17% 8,96% 1
  OTP Supra Alap 9,95% 3,65% 6,31% 16,95% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap 3,90% 5,99% 5,95% 15,18% 3
  OTP G10 Euró Alap 0,22% -7,88% -1,80% 6,00% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,39% 3,55% 6,19% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 13,35% 11,94% 9,12% 7,25% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,03% 0,97% 5,27% 4,44% 7
  OTP Trend Alap 15,39% 8,84% 15,70% 13,15% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Az európai Szerbia

  A szerb miniszterelnök cikke, amelyben kiáll az európai értékek és az egész Balkán EU-csatlakozása mellett. Óriási fordulat történt azért Szerbiában a milosevicsi nacionalista őrjöngés óta,...

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!