Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

29%-ot hozott ez a kockázatos befektetés – Még mindig beszállhatsz!

  • 2016-01-28
  • szerző: bankmonitor

A nyersanyagok piacát bő egy éve már a folyamatos áresés jellemzi. A kockázatot kedvelő megtakarítók azonban még ilyen környezetben is akár 29%-os hozamot érhettek el árupiaci befektetésekkel. De mit is kellett venni ehhez? Mi a legkényelmesebb módja annak, hogy Te is részesülhess a nyersanyagpiac esetleges fordulásából?

Az elmúlt bő egy év a nyersanyagok árfolyamának zuhanásáról szólt. Ebben a helyzetben sem volt azonban szükségszerű, hogy mindenképpen veszíts árupiaci befektetéseiden. A zuhanó árak mellett akár 29%-os nyereségre tehettél szert az elmúlt év folyamán a nyersanyagok piacán.

Azoknak a megtakarítóknak, akik hajlandóak jelentős kockázatot vállalni, a jelenlegi helyzetben is ajánlott lehet a nyersanyagpiac által nyújtott lehetőségek között keresgélni. A nyersanyagok mindig is a nagy veszélyeket rejtő befektetések közé tartoztak, és ez mostanában hatványozottan igaz.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a befektetések egyik legfontosabb alapszabályáról: „vedd meg olcsón és add el drágán”. És mikor is lehet valamit olcsón megvenni, ha nem több mint egy évnyi mélyrepülés után? Márpedig a nyersanyagok piacán azóta tart a lejtmenet.

Abba nem megyünk bele, hogy mi is indokolhatja az árak esetleges emelkedését (vagy tovább esését), azt viszont megtudhatod, hogyan tudsz részesülni a legkényelmesebben a nyersanyagok piacának mozgásából.

Nyersanyag alapok között válogass!

Mint sok más esetben, most is a befektetési alapok kínálják a legkézenfekvőbb lehetőségeket. A nyersanyag (más néven árupiaci) alapok megvásárlásával komplett portfóliókhoz jutsz, amelyek minden mögöttes eleme a nyersanyagokhoz kapcsolódik.

Ezek lehetnek például aranybányák részvényei, de leggyakrabban az alapok maguk is befektetési alapokat vagy ún. ETF-eket (ezek nagyon hasonlók a befektetési alapokhoz) tartanak. Emellett ezeknek az alapoknak egyik nagyon fontos jellemzője, hogy a nyersanyagok árfolyameséséből is profitálni tudnak.

Nézzük, melyek a legnagyobb forintban elérhető nyersanyag alapok!

nyersanyag alapok

Hazánkban összesen hat ilyen alapot találunk, amelyek sorából némileg kilóg a Budapest Arany Alapok Alapja, mivel ez kizárólag az aranyra koncentrál. A fenti táblázatból azonban kezelt vagyona és visszatekintő hozamai alapján egy másik alap emelkedik ki: az OTP Föld Kincsei Árupiaci Alapok Alapja.

Épp befektetési alapot keresel? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobbakat.

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi értékek semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőre nézve. Mégis jelzésértékű lehet, hogy egy olyan évben, amikor a nyersanyagok árfolyama mélyrepülésben volt, ez az alap 29%-os hozamot tudott elérni. Az alap befektetéseinek utánajárva hamar kiderült, hogy a kiváló teljesítmény mögött a fent említett, árfolyamesésre játszó ún. short pozíciók álltak.

Ne feledkezz meg a költségekről!

Mint minden befektetési alap esetén, mielőtt vásárolnál, mindenképpen vess egy pillantást az alapot terhelő költségekre is! A nyersanyag alapok folyó költségei viszonylag magasak, de ezt indokolja is a kezelésükhöz szükséges különleges szakértelem, illetve az ezen keresztül megteremtett magas hozzáadott érték.

Ha viszont a költségek magasak, az alapnak befektetései sikerével kell ezt ellensúlyoznia. Hiszen egy 2-3%-os kezelési költség azt jelenti, hogy ekkora hozam éppen csak arra elég, hogy a befektetők ne veszítsenek pénzt. (Ez a költség tehát a realizált hozamot csökkenti, nem kell külön megfizetni.)

A legnagyobb nyersanyag alapok folyó költségeit az alábbi ábrán gyűjtöttük össze.

nyersanyag alapok költségei hozamai

Jól látszik, hogy a költségek tekintetében sem mindegy, melyik alapot választod. A legdrágább (Budapest Nyersanyag Alapok Alapja: 3,35%) és a legolcsóbb (MKB Nyersanyag Alapok Alapja: 2,34%) alapok költségei között több, mint 1 százalékpont a különbség. (Mellékesen megjegyezzük, hogy a legmagasabb hozamot produkáló OTP alap az egyik legalacsonyabb folyó költséget számolja fel.)

Mint láthatod, szép eredményeket lehetett elérni nyersanyag alapokkal eddig is. A befektetés kockázatosságát viszont jól mutatja, hogy a fenti hat alapból négy 20%-nál is nagyobb veszteséget szenvedett el az elmúlt egy év során.

Azok tehát, akik azt várják, hogy lassan véget érnek a nagy zuhanások, próbát tehetnek az árupiaci alapokkal. Mindenképpen érdemes hosszútávra berendezkedni és semmiképpen nem ajánlott a megtakarított pénz túl nagy hányadát ennyire kockázatos eszközökbe fektetni. Főleg nem ilyen veszélyes időkben.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket