MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

306 Ft az euró – rohanjunk váltani?

 • 2014-01-24
 • szerző: bankmonitor

A forint árfolyama egy éve nem látott szintre gyengült. Van ilyenkor égetőbb kérdés annál, hogy „rohanjak átváltani a forintomat?” Megvizsgáltuk a kérdést és megpróbálunk használható tanácsokkal szolgálni.

Forint helyett euróban tartani és kamatoztatni a pénzünket csak akkor éri meg, ha 

 • az átváltási költségeket (kb 1-1,5% a deviza vételi és eladási árfolyam közötti átlagos eltérés) 
 • az alacsonyabb kamatot (euró kamat 2%, forint kamat 3,5% egy éves lekötésre) és
 • az esetlegesen újonnan nyitott devizaszámla költségét is 

kompenzálja az árfolyam elmozdulása. Összességében tehát kb 3-3,5%-ot kell gyengülnie tovább a forintnak ahhoz, hogy a jelenlegi szintről nyereséges lépés legyen a váltás. Ez 316 forintos euró árfolyamot jelöl. 

Mit mutat a múlt és mit hozhat a jövő? 

Az elmúlt években csupán egy-két napig tartózkodott a jelzett árfolyamszint felett a forint. 

EUR_HUF_5_ev_alakulasKérdés, hogy reális-e arra számítanunk, hogy most stabilan 316-os szint fölé gyengül a nemzeti fizető eszközünk? A magyar államadósság 40%-a devizában van kimutatva. Ezen adósság kamatkiadása és törlesztése egyenes arányban nő a forint gyengülésével és súlyos plusz terheket ró a költségvetésre.

A fennmaradó, forintban kibocsátott állomány jelenetős részét is külföldiek birtokolják. Ez utóbbi azért fontos, mert egy külföldi számára a forint gyengülés a saját nyereségének csökkenését okozza. Így közvetve a forint gyengülése azt fogja eredményezni, hogy a kamatszint emelkedik, mivel több kamatot fognak elvárni a devizaárfolyam kockázat növekedése miatt a külföldiek. 

A forint gyengülése nem utolsó sorban azonnal növeli az államadósság GDP-hez viszonyítva kimutatott értékét. 

Fentiekből az következik, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azokat a súlyos következményeket, amiket a tartósan 316 forint feletti euró árfolyam okozna. Korábban is azt láttuk, hogy ezeken a szinteken mind az MNB, mind a kormány jelentős erőket mozgósít, hogy erősödjön a forint. Egyenes következtetésünk tehát, hogy most nem éri meg euróra váltani. Más a helyzet a 290 forintos szint alatt, de arra még egy kicsit várni kell…

Egy megfontolandó javaslatunk van: érdemes lehet a befektetési alapok között szétnézni, ahol több is befektet deviza alapú eszközökbe: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

1 Hozzászólás

 • vOLÁLIK jUDIT 2016-10-22 10:06:00 - Válasz

  éRSDEKLŐDNI SZERETNÉK, HOGY öNÖK SZERINT 2017 JULIUSÁBAN HOGY FOG ALAKULNI AZ EURÓ FORINT ÁRFOLYAM, AZ ÉN SAJÁT SZEMÉYLES ÉRDEKEM, MIVEL EURÓT VÁLTANÉK FORTINRA, HOGY AZ ERUÓ 212 KÖRÜL MOZOGJON, HA AZ ALÁ MEGY KKOR AZ AZT JELENTI, HOGY KEVESEBB PÉNZT KERESTEM.

  hA ERRE TUDNÁNAK VÁLASZOLNI, NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM, TUDOM, HOGY EZ A TÁRSADALOMNAK NEM JÓ HA A ÓZ EURÓ 300 FÖLÉ MEG JÓVAL, DE ÉN MOST AZ EGYÉN ÉRDEKÉBEN BESZÉLEK ÉS KÉRDEZEK.

  VÁROM MIELŐBBI VÁLASZUKAT

  UDVÖZLETTEL

  vOLÁLIK jUDIT

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.