Banki termékek összehasonlítása

40 felett 18 éves gyerekkel CSOK? Parancsoljon: 1,4 millió Ft

 • 2017-02-13
 • szerző: bankmonitor.hu

Több mint 1,5 éve érhető el újra használt lakás vásárlásához állami támogatás. Ennek ellenére még mindig nem mindenkinek tiszták a szabályok és ezért 600 ezer Ft és 2,75 millió Ft közötti összegtől is elesnek családok. Egy konkrét példa: egy 40 év feletti házaspár esetén, 18 éves gyermekkel is elérhető 1,4 millió Ft-os, vissza nem fizetendő CSOK.

A napokban érdeklődött a Bankmonitornál egy házaspár:

„Mindketten 40 felettiek vagyunk. Az egyik gyermekünk 15 éves, a másik 18. Az idősebb egyetemen fog továbbtanulni. Eladnánk a meglévő házunkat és egy másik használt házba költöznénk át. Hitelre nincs szükségünk. Kaphatunk CSOK-ot?”

Igen. 1.430.000 Ft CSOK igényelhető a fenti helyzetben. Ekkora összeget igazán kár lenne az államnál hagyni, ha elérhető…

Nézzük a legfontosabb szabályokat:

 • Házastársaknál, meglévő gyermekek esetén nem számít az életkor
 • Azon gyermekek után vehető igénybe a CSOK, akik 25 év alattiak ÉS a családdal élnek (beköltözést követően egyébként a nagykorúvá vált, 18 év feletti gyerek elköltözhet a szülőktől)
 • A CSOK-ot igénybe vevőknek be kell költözni a megvásárolt ingatlanba, melyre 10 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be a Magyar Állam

Részletszabályból rengeteg van, a legegyszerűbben az alábbi kalkulátorral vizsgálhatod meg, hogy milyen összegű CSOK-ra vagy jogosult:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Hogyan kaphatod meg a CSOK-ot?

A CSOK-ot az Államkincstár folyósítja bankokon keresztül az igénylőknek, azaz mindenki a saját bankjánál igényelheti (amennyiben az leszerződött CSOK ügyintézésre, ha nem, akkor bármely más banknál). A papírok (NAV tartozás mentesség, TB jogviszony igazolás, adásvételi szerződés…stb) beadását követően a bank általában egy-másfél hónap alatt bírálja el az igényt. Elutasítás esetén írásbeli indoklást kell adnia az igénylőnek. Mindez a CSOK igénylő számára a folyósított összeg 1,5%-ába, maximum 30 ezer Ft-ba kerül. Egyéb költségként a tulajdoni lap díja és CSOK földhivatali bejegyzésének díja fog felmerülni (kb. 15 ezer Ft).

Néhány egyéb fontos információ:

 • a CSOK összegét a bank közvetlenül az eladónak fogja utalni (a CSOK minden esetben az utolsó vételár részlet, azaz a vevőnek előtte minden más kötelezettséget teljesítenie kell az eladó felé)
 • CSOK igénybevétele esetén a vételár maximum 10%-a lehet készpénz
 • a CSOK igénylő (használt lakás vásárlása esetén) nem rendelkezhet más ingatlan tulajdonnal, kivéve 50%-os, vagy annál kisebb tulajdoni hányaddal (az egy más kérdés, hogy házaspárok esetében, ha mindkét fél rendelkezik 50-50%-os tulajdonnal egy adott lakásban, akkor közösen együtt birtokolhatnak plusz ingatlant…)

8 Hozzászólás

 • Vincze László 2017-02-14 14:32:20 - Válasz

  Ez új lett számomra. Két 25 év alatti (+18) gyermekem van. Eddig velünk laktak. A diplomás lányom szeretne párjával elköltözni saját lakásba, a fiú még 2 évig velünk marad. Tehát a 18. betöltésekor elköltözhet kitétel esetemben már megdőlt. A kb. 20 mill. házamat cerélném egy 10 mil-ra, +a két gyereknek 5-5 mill. Ebből tudnának boldogulni. Ez az egyszerű felállás+ még egy kétely- a leendő lakás vételárának max. 10%-a lehet készpénz! Most akkor mi van???

  • bankmonitor.hu 2017-02-15 09:10:59 - Válasz

   Kedves László,

   Ingatlan cseréje esetén maximum az értékkülönbözet erejéig lehet CSOK-ot kérni, azaz drágább ingatlan megszerzése esetén lehet szó CSOK igénylésről. Ha az elcserélni kívánt ingatlan értéke teljes mértékben fedezi az új ingatlant, a cseréhez nem tud CSOK-ot kérni.

 • Takács Ildikó 2017-02-16 18:01:58 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  2 gyermekünk van. A nagyobbik már 27 éves, kereső és elköltözött. A kisebbik 12 éves, természetesen velünk él. Vagyis ilyen szempontból 1 gyermeknek számít a kettő. 8 éve építkezünk, már van lakhatási engedélyünk, de még teljesen befejezni nem tudtuk (járda, melléképület, kerítés). Ezért nem is költöztünk még be, de a nyáron ez is megtörténne. Az a kérdésem, hogy mi is kaphatnánk-e CSOK-ot, mindezek megépítésére, befejezésére, -bár már mindketten jóval 50 felett járunk?
  Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2017-02-21 08:51:44 - Válasz

   Kedves Ildikó,

   A CSOK folyamatban lévő építkezés befejezésére is igényelhető, kizárólag a hátralévő munkálatok finanszírozására. Ennek egyik feltétele, hogy a költségvetést a CSOK-ot folyósító hitelintézet elfogadja, valamint, hogy a teljes költségvetés 70%-áról számlát mutassanak be. A leírtak alapján csak egy gyermekre kérhetik a támogatást, amennyiben minden egyéb feltételnek megfelelnek, és a támogatást utólag, készültségi fokkal arányosan folyósítják.

 • Mayer Timea 2017-02-19 11:57:12 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Bővítésre szeretnénk felvenni a Csok-ot.
  Mindketten 40 év felettiek vagyunk,van egy gyermekünk.Nekem is és férjemnek is van saját ingatlanunk.Az enyém osztatlan közös tulajdon,az övé egyenlőre zártkert.
  Van esetleg valamilyen lehetőség Csok felvételére?

  • bankmonitor.hu 2017-02-21 08:40:46 - Válasz

   Kedves Tímea,

   A zártkert tulajdon nem számít. Csak az olyan többlet ingatlan számít, amely a tulajdoni lap szerint lakóház, vagy lakás. Amennyiben Önnek más lakásban, vagy lakóházban maximum 50%-os tulajdoni hányada van, úgy az nem zárja ki a CSOK igénylését.

 • Báthory Lászlóné 2017-02-21 15:25:29 - Válasz

  Kertes családi házamat, melyből 50%-os tulajdonrésszel és haszonélvezeti joggal rendelkezem, eladhatom e lányomnak , aki a másik 50% tulajdonosa.A férjnek nincs ingatlana, de rendelkezik öröklésből származó 25%-os résszel. Mind ketten 40 év felettiek. 3 gyermek van , 24 éves nappalitagozaton tanuló egyetemista, a másik kettő 18 év alatt gyermek.Kaphatnak e CSOK-ot? Az ingatlan kizárólag Ők lakják.

 • Linda 2017-03-04 12:13:50 - Válasz

  Üdvözlöm! Átolvastam a jogszabályt,de nem lettem okosabb. 3 gyermekem van, 18,21,23. Két gyermek dolgozik,de otthon lakik. A jogszabály nem zárja ki hogy nem dolgozhat, de azt sem köti ki hogy tanulnia kell. Az eltartott szó ez esetben mit takar? félek belevágni, nehogy vissza kelljen fizetnem a támogatást.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.