4+1 tipp, hogy elkerüljük a pénzügyi csapdákat, melyekbe szüleink beleestek

4+1 tipp, hogy elkerüljük a pénzügyi csapdákat, melyekbe szüleink beleestek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-31 Frissítve: 2021-08-06
 

Minden generációnak megvannak a sajátos pénzügyi szokásai, a nagyszüleink, de még a szüleink is teljes más világban nőttek fel, így eltérő módon kezelték a pénzügyeiket. Sokat lehet tanulni abból, hogy például hogyan takarékoskodtak a nagyszülők apránként, állhatatosan a szűkös keretek között. Azonban, ami régen működött, ma már nem biztos, hogy a legjobb megoldást jelenti, így érdemes átgondolni azokat a pénzügyi csapdákat, amelyekbe a szüleink is beleestek. Össze is gyűjtöttünk egy ötös listát, ami jó kiindulási pontot jelenthet.

1.) Ne tegyünk minden tojást egy kosárba

Sokáig az emberek szinte hagyományos módon minden megtakarításunk egy betétkönyvbe, vagy bankbetétbe helyezték el és ez teljesen megfelelő volt számukra. Mi már azonban más időket élünk, többek közt a jelenlegi alacsony kamatok miatt sem tehetjük meg, hogy mindent egy helyen tartsunk. Persze ma már némi kockázatot kell vállalni a magasabb hozamért cserébe, de pont erre jó, ha több részre osztjuk fel a megtakarításainkat.

Másrészről azért is megéri megosztani több befektetés között a pénzt (diverzifikálni), mert a kockázatokat is ki lehet így egyensúlyozni. Nagyon jól megférnek egymás mellett a különböző befektetések, és a legjobb, ha olyannal is rendelkezünk, ami akkor tud jól teljesíteni, ha a többinek éppen gyengébben megy.

Nem érdemes azonban mindent egy lapra, például részvényre, vagy a mostani slágerre, az ingatlanra feltenni. Vannak bizony hullámvölgyek, amikor kevésbé vonzó az adott befektetés, így nem is ér annyit, amennyit annak idején adtunk érte.

Hirdetés

Hirdetés

2.) Váltsunk munkát, ha jobb lehetőség adódik

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt szokás munkahelyet váltani, általában ha valaki elkezdett dolgozni valahol, akkor egy életet is eltölthetett ott. Ugyan nagyon vonzó lehet egy biztos pontot találni, de viszonylag kevés esetben van úgy, hogy az első munkahely a legjobb választás a számunkra. Persze ma már nehéz is elképzelni, hogy 40-50 évet egy munkahelyen töltsön az ember…

Előfordulhat, hogy jobb lehetőségre bukkanunk, ha megreszkírozzuk a váltást, ami jelentheti a magasabb fizetést, előrelépési esélyeket, vagy csak hogy egyszerűen jobb helyzetbe hozzuk magunkat.

3.) Ne bízzunk meg vakon a pénzügyi tanácsadókban

Nem egy olyan esetet lehetett hallani, amikor egy magát pénzügyi tanácsadónak kiadó személy sokakat megbolondított a magas hozamígérettel, majd végül az emberek nem láttak egy forintot sem a tuti befektetésből. Az esetek nagy többségében hasonlóság, hogy egy ismerős ajánlásán keresztül érte el az embereket a „kihagyhatatlan” lehetőség, így jóval hamarabb kialakult a bizalom érzése. Szakmai tanácsadást aligha kaptak, hiszen legtöbbször csak egy kitalált cég állt a „tanácsadók”, mögött, így azok a pénzt sem fektették be.

A másik eshetőség, hogy ugyan egy valós brókercég, biztosító tanácsadója vette fel velünk a kapcsolatot, azonban nem egészen azt kaptuk, amire számítottunk. Ez abból fakad, hogy nem mérték fel az igényeinket (például, hogy meddig nélkülözhető a pénz, a kockázattűrő képességünket), így egy olyan befektetést, biztosítást kaptunk, ami egyszerűen nem nekünk való. Sokan például egy különösen kockázatos befektetést választottak, amivel csak azzal szembesültek, mikor a pénzre szükség lett volna, azonban annak már jó részét elbukták.

Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell zárkóznunk a tanácsadástól, hiszen egy valódi szakember ismeri a lehetőségeket, és megkönnyítheti a fontos döntést. Ugyanakkor arra törekedni kell, hogy olyan céget találjuk, amelyik a mi érdekeinket tartja szem előtt, hajlandó minden részletről tájékoztatni minket, akár még oktatási célzattal is felvilágosítást adni.

4.) Tervezzünk hosszú távon a nyugdíjra

Nagyon felkapott témának számít az öngondoskodás, hiszen összességében nemcsak, hogy tovább élnek ma az emberek, de egyre kevesebb az újszülött is. Ez kedvezőtlen demográfiai folyamatoknak ágyaz meg, aminek köszönhetően nemsokára egyszerűen nem lesz annyi ember, aki eltarthatná az időskorúakat.

Éppen ezért minden alkalmat meg kell ragadni ahhoz, hogy a nyugdíjra tudjunk félretenni. Ehhez a lehetőségek is adottak számunkra, hiszen még az állam is honorálja az elő-takarékosságot 20%-os támogatás formájában. Ugyan nehéz lehet évtizedekre előrelátni, de mégis érdemes korán elkezdeni egy kisebb összeggel, mert ekkor érjük el a legjobb eredményt.

Ráadásul az újabb generációknak már a nagyobb egészségügyi kiadásokat is be kell terveznie, hiszen a magasabb életkornak köszönhetően az egészség megőrzése egészen biztosan növekvő szerepet fog játszani a kiadásokban.

Nézz utána a következő kalkulátorral, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre tehetsz szert!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

+1 Helyezz nagy hangsúlyt a pénzügyi ismeretekre

A pénzügyi ismeretek az általános ismereteinkből szinte teljesen kimaradnak, ennek köszönhetően sokan úgy lépnek a felnőtt korba, hogy a pénzügyek tabunak számítanak. Az biztos, hogy nagy szükség lenne, hogy már az alap-, és középfokú oktatásban megjelenjen, hogy mi fán terem a THM, vagy a devizakockázat. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy olyan pénzügyi termék mellett köteleződjünk el, amellyel meglepetésként ér minket, hogy rosszul is járhatunk (például egy befektetésnél, vagy hitelnél).

Nagyon könnyen segíthetünk azonban a helyzetünkön, hiszen számos oktató anyag rendelkezésre áll, akár online kurzusok is, amelyekre olykor megéri időt szánni. De ezt a célt szolgálja a speciális, hetente megjelenő hírlevelünk is, a CashMester is.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés