5 kérdés a lakástakarékról, ami senkit sem hagy nyugodni

5 kérdés a lakástakarékról, ami senkit sem hagy nyugodni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-02 Frissítve: 2018-01-11
 

Nagy az érdeklődés a 30%-os állami támogatást biztosító lakástakarékok iránt, és ezzel együtt a kérdések is záporoznak a Bankmonitorhoz. Most azokat az olvasói kérdéseket gyűjtöttük össze, amelyek minden lakástakarékra vonatkoznak, azaz általánosan érvényesek a felhasználással, szerződésmódosítási lehetőségekkel kapcsolatban.

  1. Lejárat után mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy elköltsem az összeget?

Kis túlzással bármennyi. Lejáratkor, azaz a megtakarítási időszak végén értesítőt küld a lakástakarék. Ekkor lehet nyilatkozni arról, kinek a lakáscéljára, melyik lakásra és pontosan milyen célra szeretnéd felhasználni az összeget. Ekkor kell azt is jelezni, hogy igényt tartasz-e a lakáskölcsön részre, vagy csak az állami támogatással növelt megtakarításaidat szeretnéd elkölteni.

Amennyiben nem jelzel vissza a lakástakaréknak, vagy azt jelzed, hogy még nincs megfelelő lakáscél, akkor fizetheted tovább a megtakarítást, vagy szimplán parkoltathatod a pénzed a lakástakaréknál. Ha tovább fizeted, ugyanúgy megkapod az állami támogatást a további befizetésekre is, hiszen ez maximum 10 évig jár. Ha csak parkoltatod a pénzt, akkor csak a betéti kamatokkal gyarapodik az egyenleged.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    1. Hirdetés

      Hirdetés

      Mik lehetnek egész pontosan lakás célok?

    A lakástakarékban összegyűjtött pénzt állami támogatással együtt az alábbi lakáscélokra használhatod fel:

    1. új vagy használt lakás megvásárlása
    2. építés, bővítés
    3. korszerűsítés, felújítás
    4. meglévő lakáshitel visszafizetése
    5. szilárd burkolatú út, kerítés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internetelérés kiépítése, szerelése, javítása,
    6. vagy akár nyugdíjasházban lakáshasználati jog megvásárlása. https://bankmonitor.hu/cikk/milliokat-fizethet-az-idosek-otthonaert-de-a-lakastakarek-itt-is-besegit/

    Fontos, hogy a szóban forgó ingatlan kizárólag lakás, családi ház, vagy tanya ingatlan lehet. Azaz például üdülőre nem tudod elkölteni. A fenti lakáscélok bármelyik közeli hozzátartozód lakáscéljai lehetnek, azaz a te lakástakarékod felajánlhatod a családtagjaidnak, és fordítva is lehetséges.

    1. Ha a lejáratkor nincs kilátásban semmilyen lakáscél, van-e lehetőség a szerződés hosszabbítására?

    Igen. A lakástakarék rugalmasan változtatható az aktuális élethelyzetnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy mind a havi fizetendő összeget, mind a futamidőt módosíthatod a megtakarítási időszak alatt, csökkentheted és növelheted is.

    Amennyiben a havi összeget, vagy a megtakarítási időszakot növeled, úgy a magasabb szerződéses összeg miatt (ami a saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat, valamint a lakáskölcsön összege) ki kell fizetned a különbözetre eső számlanyitási díjat.

    Egy példán keresztül: kötsz egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, amelynek a számlanyitási díja 25 000 Ft. A lejáratkor nem tudod elkölteni még a pénzt, és úgy döntesz, meghosszabbítod a szerződést 6 évesre, aminek a számlanyitási díja 40 000 Ft. Ekkor a szerződésmódosításért 40 000 – 25 000 = 15 000 Ft módosítási díjat kell fizetned, plusz adott esetben egy pár ezer forintos adminisztrációs költséget.

    1. Hosszabbítás esetén milyen futamidő periódusok jöhetnek szóba?

    A megtakarítási időszak hossza lehet 4, 5, 6, 8, és 10 év. Az egyes lakástakarék ajánlatok között van minimális különbség abban a tekintetben, hogy ezek pontosan hány hónaposak. Például a 4 éves módozatok egyik helyen 45 hónap befizetést írnak elő, míg máshol 48, vagy 49 hónapot. Ennyi mozgástere van a lakástakaréknak, ugyanis a lényeg, hogy a megtakarítás a kiutalási időszakkal együtt érje el a legalább 4 évet. A kiutalási időszak jelenleg 3 hónap, ami azt jelenti, hogy a lejáratkor ennyi idő alatt utalják ki ténylegesen az összeget az általad megjelölt lakáscélra.

    1. A megtakarításhoz kérhető kölcsönt mind fel kell vennem?

    Nem. A lakáskölcsön részről teljesen le is lehet mondani, illetve nem muszáj a teljes összeget felvenni. Pár százezer forintos összegnél még ingatlan fedezetet sem feltétlen kérnek, milliós kölcsönösszeg esetén viszont a lakásra, házra bejegyzésre kerül a jelzálog. Fontos, hogy ha kéred is a kölcsönt, az nem alanyi jogon jár! Azaz jövedelmet is igazolnod kell és hitelképességi vizsgálatot is végeznek.

    Hirdetés
    Hirdetés