6 fontos kérdés a lakástakarékról, amire mindenképp tudnod kell a választ

6 fontos kérdés a lakástakarékról, amire mindenképp tudnod kell a választ
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-25 Frissítve: 2021-08-06
 

Aki csak teheti él a lakástakarék nyújtotta megtakarítási lehetősséggel, ahol a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően 10% feletti garantált hozam érhető el. A tapasztalataink alapján nagyon sokan ismerik a lakástakarék előnyeit, viszont vannak olyan fontos kérdések, amelyek nem feltétlenül tisztázódtak még le a termékkel kapcsolatban. A Bankmonitorhoz érkező kérdésekből szemezgettünk.

1.) Mikor használhatom fel az összegyűlt megtakarítást?

A megtakarításhoz csak az általad választott lakástakarék (4,5,6,8,10 év) megtakarítási időszak és a 3 hónapos kiutalási időszak után férsz hozzá (a júliustól kötött szerződéseknél 2 hónapra csökken). A megtakarítási időszak lakástakarékonként változó lehet pár hónap eltérés az ajánlatok között, például egy 4 éves szerződésnél 45-48 hónap lehet a megtakarítási idő.

Ha sürgősen szükséged lenne a pénzre, érdemes lehet egy áthidaló kölcsönben gondolkozni. Ez egy speciális lakástakarék konstrukciót jelent, ahol nem kell kivárnod a megtakarítási időszak végét, hanem egyből hozzájuthatsz a teljes szerződéses összeghez (saját befizetés + betéti kamat + állami támogatás + lakáskölcsön).

Ugyanakkor, ha valami miatt megszorulsz, akkor a megtakarítási idő alatt bármikor felmondhatod a szerződést. Ekkor visszajár a befizetésed a betéti kamatokkal együtt, viszont nem kapod meg az állami támogatást (levonják a számlanyitási díjat is, ha korábban valamilyen akció keretében elengedték).

Hirdetés

Hirdetés

2.) Hogyan kell igazolnom a lakáscélú felhasználást?

Kritikus pont a lakástakaréknál, hogy a megtakarítást valamilyen lakáscélra kell felhasználnod és azt megfelelően, dokumentumokkal alátámasztva igazolnod is kell.

Ha lakást vásárolsz az adásvételi szerződést szükséges bemutatnod. Építés, bővítés, felújítás, vagy korszerűsítés esetén utólag kell számlával igazolni a felhasználást. Természetesen legalább annyi értékben kell számlát bemutatni, amennyit a lakástakarék kiutalt. Lakáshitelt is törleszthetsz vissza a lejáró összegből, ekkor a banki hitelszerződést és tartozásigazolást kéri a pénztár.

3.) A megtakarításhoz kérhető lakáshitel automatikusan jár és az egészet fel kell vennem?

A lakástakarékhoz járó lakáshitel csak egy lehetőség jelent, amivel szükség esetén élhetsz. Gyakorlatilag dönthetsz úgy, hogy a lakáshitelről teljesen lemondasz, illetve nem muszáj a teljes összeget felvenned. Ha egy kisebb összeget, mondjuk pár százezer forintot igényelsz, a lakástakarékpénztárak még ingatlan fedezetet sem feltétlen kérnek, viszont milliós kölcsönösszeg esetén ugyanúgy mint egy banknál, a lakásra, házra bejegyzésre kerül a jelzálog.

Fontos, hogy ha élsz is a lakáshitellel, az nem automatikus, alanyi jogon jár. A hitelképességi vizsgálatot a lakástakarékpénztár is elvégzi, vagyis megnézi a jövedelmed, és a fedezetként felajánlott ingatlan jellemzőit.

4.) Hogyan kell teljesítenem a befizetéseket, letudhatom előre?

A lakástakarék alapvetően havi befizetésekre épülő befizetési forma, ugyanakkor megeshet, hogy egy nagyobb összeg áll a házhoz, amit a lehető legjobb módon szeretnél befektetni. Azonban a lakástakarékba előre befizetni csak az adott éves összeget érdemes, mivel az állami támogatást az éves befizetések után írják jóvá.

Az állami támogatás plafonját évi 240 ezer forintosnál befizetésnél éred el, így hiába fizetnél be ennél többet, arra csak a betéti kamatot kapnád meg. Ráadásul az előre teljesítésekkel a lakástakarék futamidejét sem lehet lecsökkentetni.

5.) Mi történik, ha a lejáratkor még nem tudom felhasználni a megtakarítást?

Amennyiben lejáratkor még nincs lakáscél, továbbra is fizetheted a megtakarítást, és maximum 10 évig történő takarékoskodás esetén jár az állami támogatás. Az is elképzelhető, hogy nem fizetsz tovább, csak bent hagyod az összegyűlt összeget a lakástakaréknál. Ilyenkor az állami támogatásra nem számíthatsz, csak a betéti kamatokkal gyarapodik a pénz (ez akkor is igaz, ha 10 év alatt sem tudod felhasználni a megtakarítást).

6.) Miben különböznek egyáltalán a lakástakarékok?

Ugyan az állami támogatás minden lakástakaréknál a befizetés 30%-a, mégis adódhatnak eltérések az egyes lakástakarék termékek között. A következőkre mindenképp érdemes figyelned:

  • megtakarítási idő hossza (például egyik esetben 45 hónap, másik esetben 48 hónap)
  • betéti kamat (jellemzően évi 0,1% és 3,0% között változik)
  • számlanyitási díj (ez lehet akciósan 0 Ft is)
  • számlanyitási díj akció feltételei (például vegyél igénybe egy meghatározott terméket, ne legyen elmaradásod)
  • összegyűjthető pénz összege
  • felvehető lakáskölcsön kondíciói

Ha hitelt nem vennél fel a lakástakarék mellé érdemes a minél magasabb hozamra, vagy EBKM-re (Egység Betéti Kamatláb Mutató) hajtani. Ebben a következő kalkulátor nyújt hatalmas segítséget.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés