Banki termékek összehasonlítása

8 milliárd forintot hagyunk feleslegesen a bankoknál, közel 100 ezer forintot spórolhatnánk fejenként

 • 2017-02-07
 • szerző: bankmonitor.hu

Feleslegesen fizet túl sok kamatot a személyi kölcsönt felvevők döntő része. A Bankmonitor.hu számításai szerint közel 100 ezer Ft-os megtakarítás érhető el egy átlagos meglévő hitel alacsonyabb kamatozásúra cserélésével.

A személyi kölcsönök formájában felvett hitelösszeg két év leforgása alatt megháromszorozódott. Ez első sorban annak köszönhető, hogy a korábbi hitelundor mérséklődött a lakosságnál, a felvett hitelek nem tartalmaznak deviza kockázatot, 80%-ban fix kamatozásúak és nem utolsó sorban a bank nem igényli a hitelfelvevő lakását fedezetnek.

A fix kamatozás kockázatmentességet jelent a hitelfelvevőnek, ugyanakkor csökkenő kamatok mellett egy idő után azt is eredményezi, hogy magasabb kamatot fizet, mint az újonnan elérhető hitelek esetében fizetendő. Az elmúlt két évben a személyi kölcsönök esetében is erős kamatcsökkenés következett be: 2015. elején még 21,4% volt az átlagos THM, míg ugyanez tavaly decemberben már 15,7%.

A Bankmonitor.hu számításai szerint a bankok által jelenleg nyilvántartott 385 milliárd Ft személyi kölcsön állomány átlagos THM-je 17,6%. Ezzel szemben a személyi kölcsönök piacán ma a legjobb öt banki ajánlat átlagával számolva 13% az elérhető THM. Összességében ez annyit jelent, hogy a lakosság racionális döntése esetén, a régebbi hitelek kiváltásával összességében 16 milliárd Ft lenne megspórolható.  A 13%-os átlagos THM szint eléréshez azonban legalább 150 ezer forint havi nettó jövedelemre van szükség. Feltételezhetjük, hogy ezt a kereseti szintet (tekintettel a 170 ezer forintos országos nettó átlagkeresetre) a hitelfelvevők fele eléri, így a potenciális 16 milliárd Ft megtakarítás fele, 8 milliárd Ft realizálható.

Mit jelent mindez személyesen az adósoknak?

Egy 2016 februárjában négy évre 18%-os THM mellett felvett, jelenleg 1 millió Ft-os tartozással rendelkező hitelből kiindulva a következő megtakarítási lehetőség azonosítható:

 • a hitel kiváltása a hátralévő 36 hónapra 13%-os THM mellett
 • a meglévő hitel előtörlesztésére 1% díj felszámításával számolva
 • 36 hónap alatt 90 ezer Ft alacsonyabb a teljes visszafizetés

Minél hosszabb a hátralévő futamidő és minél magasabb a meglévő hitelünk kamata, annál nagyobb a hitelkiváltással elérhető pénzügyi előny. Mindenkinek érdemes időről időre felülvizsgálnia a meglévő hiteleit a teljes piaci kínálat áttekintésére lehetőséget adó személyi kölcsön kalkulátorral.

 

3 Hozzászólás

 • Pető Sándor 2017-02-07 09:56:57 - Válasz

  Ez egy hatalmas átverés. Mert igaz hogy a kamat alacsonyabb. De mivel a futamidő jócskán kitolódik így sokkal többe kerül az adósnak. Könnyítésnek lehet hogy jó viszont mindenképpen csak a bank jár jól.

  • bankmonitor.hu 2017-02-07 10:30:27 - Válasz

   Nincs benne átverés, a cikkben benne van, hogy milyen paraméterek mellett fizeti vissza a személyi kölcsönt. A futamidő nem tolódik ki, marad a 3 éves futamidő, csak a 17,6%-os THM helyett 13%-ot kell csak fizetni a hitelkiváltás miatt. Ez színtiszta nyereség a felvevő szempontjából, megfordítva a bank kevesebbet kap vissza.

 • hanuss jenő 2017-02-08 09:59:52 - Válasz

  2007 800000 hitel a drága otp nél 2000000 visszafizetve és még követelnek 1660000 ezret akkor ez nem uzsorakamat?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.