8 tipp, amivel megalapozhatod a pénzügyi biztonságod

8 tipp, amivel megalapozhatod a pénzügyi biztonságod
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-11 Frissítve: 2021-08-06
 

A magyar lakosság töredéke rendelkezik csak megfelelő mértékű megtakarítással, pedig nagyon fontos lenne, hogy a céljainkat meg tudjuk valósítani, vagy egy váratlan kiadás ne okozzon gondot. Kellő figyelemmel bárki képes lehet arra, hogy akár már havi pár ezer forinttal is megalapozza a pénzügyi biztonságát. A Bankmonitor éppen ezért összegyűjtött pár fontos tippet, ami segítségünkre lehet abban, hogy megfelelő nagyságú megtakarítást gyűjtsünk össze.

1) Legyenek megtakarításai céljaink

Sokaknak gondot okoz az, hogy nincsen félretett pénze az elérendő céljaira, vagy a váratlan kiadásaira. Egy hirtelen jött költség pillanatok alatt felboríthatja a családi költségvetést, pedig ez nagyon könnyen kikerülhető lenne megfelelő takarékoskodással. Éppen ezért nagyon fontos, hogy könnyen követhető megtakarítási célokat tűzzünk ki magunk elé (például vésztartalékképzés, lakás, gyermekek iskoláztatása, nyugdíj), amivel sokkal jobb helyzetbe hozhatjuk magunkat.

Mindenképpen fontos lenne, hogy jövedelmünk 10 százalékát meg tudjuk takarítani, akár akkor is, ha éppen albérletet fizetünk, vagy esetleg hitelt törlesztünk. Kis idő multán ez az összeg jó segítséget nyújthat, akkor is, ha egy új TV-re lenne szükségünk, vagy egy váratlan kiadás tűnne fel a láthatáron.

Egy gyors számítással élve, ha a havi 170 ezer forintos átlagfizetést vesszük, abból legalább havi 17 ezer forintot lenne szükséges megtakarítani. Ez egy év alatt már 204 ezer forintot jelent kamatok nélkül, amivel azért már tudunk mit kezdeni.

Hirdetés

Hirdetés

2) Fontoljuk meg, hogy hol tartjuk a megtakarításunkat

Miután elhatároztuk magunkat a takarékoskodás mellett az is nagyon sokat számít, hogy a pénzt milyen módon gyűjtjük össze. Kezdetben jó megoldás lehet, ha a folyószámlánkon különítjük el a jövedelem egy részét, azonban a kísértés elkerülése végett jobban tesszük, ha teljesen külön kezeljük a megtakarított összeget.

Erre eszközül szolgálhat, ha pár havi megtakarításunkat lekötött betétben tartjuk, és az összeg lejártakor folyamatosan egyesítjük őket egyre nagyobb egyenleget elérve. Mivel manapság a betéti kamatok igen alacsonyak jobb megoldás lehet, ha lakossági állampapírral tesszük ugyanezt, mivel ezek még vonzó hozamot kínálnak. Ehhez ugyan értékpapírszámlával kell rendelkezni, de ennek vezetése például a Magyar Államkincstárnál teljesen ingyenes.

A nagyobb kockázatot vállalóknak pedig még a rendszeres megtakarítási program jöhet szóba, aminek keretében havonta egy adott összegből befektetési alap vásárlásra nyílik lehetőség.

Kifejezetten lakáscélra egy lakástakarékkal járunk jól, hiszen jóval a piaci szintek fölött hozamra tehetünk szert, mivel az állam 30 százalékkal megtoldja a befizetésünk.

Az időskori biztonság megteremtéséhez, egy önkéntes nyugdíjpénztár passzolhat jól, hiszen ez esetben a befizetéseink után 20 százalékos állami támogatást tudunk kiaknázni.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    3) Automatizáljuk a megtakarításainkat

    Nagyon sokszor ott bukik meg a takarékoskodás, hogy az önfegyelem hiányában képtelenek vagyunk a megfelelő összeget félrerakni. Jobb, hogyha úgy tekintünk a megtakarítási célra szánt pénzre, mintha az nem is lenne elérhető számunkra. Éppen ezért célszerű automatizálni a megtakarítást, amire manapság már mindegyik bank biztosít lehetőséget.

    Ilyen lehet, hogy például ingyenesen átvezetjük folyószámlánkról a megtakarítási számlára az összeget, vagy egy rendszeres vételi megbízást adunk valamilyen értékpapír vásárlására.

    4) Mindig rendelkezzünk megfelelő vésztartalékkal

    Mivel derült égből villámcsapásként érhet minket valamilyen váratlan kiadás, nagyon fontos, hogy mikor elkezdjük a takarékoskodást, az első az legyen, hogy megfelelő vésztartalékot építünk fel. Itt azt érdemes figyelembe venni, hogy az összegnek 6-8 havi költésünket fedeznie kell, és mindig rendelkezésünkre kell, hogy álljon. Ezért, ha valami miatt hozzá kell nyúlni ehhez a tartalékhoz, akkor minél hamarabb próbáljuk feltölteni az eredeti szintjére.

    5) Mindkét szemünket tartsuk a havi kiadásokon

    Elengedhetetlen, hogy pontosan visszatudjuk azt is követni, hogy pénzünket havonta pontosan mire is költjük el. Ez azzal a nyilvánvaló előnnyel jár, hogy pontosan számba tudjuk venni mire-mennyit költünk és esetleg hol tudjuk még megszorítani a nadrágszíjat.

    Gondoljunk csak bele, ha már csak napi 300 forintot is elköltünk kávéra az egy hónapban már 9000 forintot is jelenthet. A 170 ezer forintos átlagfizetésnek ez már havonta 5 százalékát is elviheti, ami már igen sokat számít. Ha heti 2-3 kávét elhagyunk, máris jóval nagyobb terünk nyílik a takarékoskodásra, hiszen így máris havi 3600 forintot tudunk megspórolni, ami egy évben 43 200 forintra rúg.

    6) Tervezzünk előre és legyen családi költségvetésünk

    Ha a kiadások követése révén már sikeresen megállapítottuk mire megy el a pénzünk, jó alappal indulunk, hogy egy számunkra hasznos költségvetést is összeállítsunk. Segítségével könnyen meg tudjuk állapítani, hogy megengedhetünk-e magunknak egy kiadást, ami nagyban fogja segíteni a megtakarításainkat is.

    Ez nem azt jelenti, hogy minden szórakozásról le kellene mondanunk, de a könnyelmű költekezésnek határokat szabunk. Viszont a számláinkkal sosem fogunk megcsúszni és a megtakarítási célunkat is képesek leszünk elérni.

    7) Vásároljunk tudatosan

    Számos olyan lehetőséget elérhetünk, melyek használatával még a vásárlásainkon is spórolhatunk. Manapság például az internet már nagyon sok megoldást kínál, sokszor jutányosabb áron lehet bizonyos termékekhez hozzájutni. Különösen jó, ha összehasonlító oldalakat használunk, hiszen az egyszerű elektronikai cikkeken át a pénzügyekig már mindenből ki tudjuk választani a legolcsóbbat és a legjobb megoldást.

    A mobil applikációk is a segítségünkre lehetnek, hiszen mobilbankunkban olyan funkciót is elérhetünk, ami azt figyeli, hogy mennyit költöttünk és mennyi pénz áll még a rendelkezésünkre.

    8) Ne feledkezzünk meg a sikerről sem!

    Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk megtakarítani hétről-hétre, pontosan tudnunk kell, hogy hol is állunk a pénzügyeinkkel. Érdemes éppen ezért bizonyos időközönként (mondjuk 2 hetente) ránézni, hogy is áll a megtakarításunk. Ha egy előre kitűzött célunkat elértük, akkor ismerjük el a saját törekvésünk, hiszen a takarékoskodás nem könnyű, de mi jó úton haladunk.

    Hirdetés
    Hirdetés