Banki termékek összehasonlítása

85 milliárd ingyen forrás KKV-k számára

  • 2015-06-25
  • szerző: bankmonitor

Komoly érdeklődést váltott ki vállalati berkekben a nemrégiben megjelent két, a KKV-k versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás. Nem meglepő, hiszen összesen 85 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amiből továbbra is vissza nem térítendő támogatás formájában juthatnak a cégek finanszírozáshoz. Milyen elképzelések kerülnek támogatásra? Mivel számolhatnak a vállalkozások? Egyáltalán kik az ideális pályázók? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen projekt kaphat támogatást?

A termelési kapacitások bővítését célzó pályázati kiírás keretében a feldolgozóipari tevékenységet fejleszteni kívánó hazai KKV-k termelési kapacitásainak bővítése, a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítása.

Míg a kapacitásbővítő beruházások támogatásánál a KKV-k fejlődését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése szerepel az elsődleges célok között.

A fentiekhez szorosan hozzátartozik, hogy ha megváltozott munkaképességű személy kerül foglalkoztatásra a beruházás révén, akkor az alábbi kiegészítő projektelemek is támogathatóak (azonban maximum 1 millió Ft-ig megváltozott munkaképességű munkavállalónként).

  • A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeit, a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtését segítő eszközök beszerzése.
  • A termelő létesítmények akadálymentesítése, a megváltozott munkaképességű személyek munkakörülményeinek javítását célzó infrastrukturális és ingatlan beruházás és átalakítás.
  • Az akadálymentes munkavégzést szolgáló információs technológiafejlesztés.

Mivel lehet számolni?

Kik az ideális pályázók?

Azok a KKV-k, ahol a pályázó vagy annak 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása, illetve kapcsolt vállalkozása rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel és a pályázat benyújtását megelőző lezárt üzleti évben az átlagos statisztikai létszáma min. 1 fő volt.

Megengedőbb a kiírás a kapacitásbővítő beruházások támogatásánál, itt ugyanis azok a cégek is megfelelnek, amelyek egy teljes lezárt üzleti évvel még nem rendelkeznek, de projektjük a megjelölt típusú feldolgozóipari tevékenység fejlesztésére irányul.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a vállalkozás a szabad vállalkozási zóna területén fejleszt, illetve ha tevékenysége feldolgozóipari.

Akadnak azonban kizárt tevékenységek is, többek között

  • az ásványvíz gyártására irányuló tevékenység, a PET palackok vagy előformák gyártására irányuló tevékenység, valamint olyan tevékenység, amelynek eredményeképp létrejövő termék PET palackban kerül forgalomba hozatalra
  • ANNEX listás termékek előállítása, feldolgozása
  • közúti kereskedelmi árufuvarozás (teherszállító jármű vásárlása)

Szakértői segítséget vennél igénybe?

A konkrét elképzelések július 9-étől benyújthatóak, ezért azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az első kiértékelésben már részt szeretnének venni, nem árt igyekezni.

Az optimális pályázati forma és finanszírozási szerkezet elérése, a kapcsolódó pénzügyi, számviteli és jogi kockázatok elkerülése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségek igénybevételéről, a finanszírozási lehetőségek kombinálásáról, a kockázatmentes és megfelelően időzített projektstruktúra kialakításáról.

Amennyiben felkeltettük az érdekélődésed, írd meg nekünk elképzeléseidet, kérdéseidet és segítünk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.