Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

A 2,5 milliós kérdés: Melyik lakáshitelt válasszam?

  • 2015-06-12
  • szerző: bankmonitor

Lassan használtlakás vásárlására is igényelhető lesz végre a „szocpol”, de sokaknak ezt még a megfelelő lakáshitellel is ki kell egészíteniük. Hiába az alacsony hitelkamatok, a döntés mégsem olyan egyszerű. Egy átlagos 7 millió Ft-os lakáshitel esetén 20 éves futamidő mellett 10 ezer Ft feletti különbség lehet a törlesztőrészletben, az összes visszafizetésben pedig több, mint 2,5 millió Ft. Viszont a drágább ajánlat mellett is szólnak érvek! Milyen szempontok alapján érdemes dönteni, és kinek melyik megoldás lehet a megfelelő?

Miért fontos a jó döntés?

A válasz ugyan magától értetődő, de inkább leírunk pár gondolatot. A devizahiteles mizériából sokan saját bőrükön tapasztalták meg, milyen kockázatai lehetnek egy lakáshitelnek. Igaz, a legfájóbb sebet ejtő árfolyamkockázattal a jövőben már nem kell számolni, azonban a hitel kamatkockázata továbbra is jelen van! Sokan tiltakoznak és „Soha többet nem veszek fel hitelt!” felkiáltással le is zárják a témát.

Most azoknak szeretnénk segíteni, akik csak hitel segítségével tudják megfinanszírozni például első ingatlanukat, és szeretnének körültekintően eljárni a döntés meghozatalakor. A hitel nem ördögtől való és az említett kockázat mérsékelhető, ha a megfelelő megoldást választjuk. Kinek mi a megfelelő, és ki az, aki mégis a kockázatosabb hitel mellett dönt?

A bőség zavara – Pro és kontra

Bár az árfolyam már nem játszik közre a törlesztőrészletben, mivel csak forint alapú hitelhez juthatunk, mégsem olyan egyszerű a képlet az optimális banki ajánlat kiválasztását illetően. Nem csak bank és bank között, de egy bankon belül is kínálkoznak eltérő konstrukciók egyetlen hiteligényre, a döntés pedig az ügyfélé: az olcsóbb lakáshitelt válassza, amely rizikósabb, vagy a drágábbat, ami viszont kiszámíthatóbb, esetleg az aranyközéputat? Ha fel is mértük saját élethelyzetünket, és az átlag feletti pénzügyi ismeretekkel rendelkezünk, még akkor is kifoghat rajtunk a kérdés. A tutit megjósolni senki sem képes, azonban néhány szempont segítheti az eligazodást!

Ha szeretnéd megtudni, mik a lehetőségeid lakáshitel fronton, használd az alábbi kalkulátort és kollégáink segítenek!

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Lentebb kigyűjtöttük az átlagos hiteligény esetén elérhető legjobb banki ajánlatokat. Egy 7 millió Ft összegű és 20 éves futamidejű lakáshitelnél a különböző ajánlatok között a törlesztőrészletben majdnem 11 000 Ft, összes visszafizetésben több, mint 2,5 millió Ft lehet a különbség!

Létezik az az élethelyzet, amikor megérheti 2,5 millió Ft-tal többet visszafizetni a banknak?

A legolcsóbb hitelt akkor válaszd, ha megértetted és vállalod annak kockázatát, hogy 3, 6, 12 havonta változhat a törlesztőrészlet! A kedvező kondícióknak ugyanis az az ára, hogy ezek a hitelek csak rövid ideig kiszámíthatók. Akkor lehet érdemes ezekkel az ajánlatokkal számolni, ha a kockázattal megbarátkoztál és például

  • nagyon rövid futamidőt választasz,
  • rövid időn belül elő-, esetleg végtörlesztesz, tehát hamarabb visszafizeted a hitelt,
  • szeretnéd, hogy a hiteled rugalmasan lekövesse a piaci változásokat, ez a futamidő alatt később bekövetkező rosszabb és jobb korszakokat egyaránt jelenti.

Az Otthonteremtő kamattámogatott hitelt akkor válaszd, ha szeretnéd kihasználni az állami támogatás előnyeit. Ez a konstrukció használt lakás vásárlására is igényelhető, és a futamidő első 5 évében kamattámogatást érvényesíthetsz. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb megoldást jelenthet egyes piaci hiteleknél, és az 5 éves támogatott időszak alatt egyfajta védettséget nyújt, ha a lakáshitel kamatok emelkedésnek indulnának.

Az 5 évig fix törlesztésű hitel lehet az aranyközépút. Ezt választhatod, ha nem szeretnéd bebetonozni magad hosszabb időszakra fix kamattal, de nem is vagy annyira bátor, hogy 3, 6 havonta kitedd magad a kamatváltozás kockázatának. Akkor is optimális megoldás lehet, ha inkább kiszámítható hitelt választanál és tudod, hogy 5 év után nagyobb összeget visszafizetsz a banknak, vagy végtörlesztesz. Ezt megteheted például egy később lejáró lakástakarék megtakarításból is. 

A legbiztonságosabb lakáshitelt pedig azoknak találták ki, akik tutira mennek! Több bank ajánlatában a teljes futamidőre, 10, 15, 20 évre is fix kamatot kínálnak, így maximális védettséget nyújt a kamatkockázattal szemben. A biztonságos lakáshitel a drágább variáció, így ezeknél magasabb törlesztőrészletre kell számítani. Azonban joggal mondhatja azt valaki, hogy ilyen lakáshitel kamatok mellett érdemes végig fixálni azt a hitel futamidejére.

A hitelkamaton kívül milyen változásokra érdemes még felkészülni?

Általános szabályként elmondható, hogy hitelfelvétel mellett 3-6 havi kiadásoknak megfelelő tartalékot célszerű képezni. Sajnos a munkahely elvesztése is előfordulhat 10-20 éves időszak alatt, de nem is kell ilyen messzire menni. Gyermekvállalás, hosszabb betegség esetén is kieső jövedelemmel kell kalkulálni, amely időszak alatt a havi törlesztést ugyanúgy fizetni kell. Ezekre a nem várt eseményekre a bankok is kínálnak hitelfedezeti biztosítást, amely átmeneti időszakra pótolja vagy fedezi a törlesztőrészletet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket