A biztonság ára: mennyit fizetsz egy banki SMS-ért?

A biztonság ára: mennyit fizetsz egy banki SMS-ért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Sok bankszámla tulajdonos el sem tudja képzelni a bankolást SMS értesítés nélkül. Ám minden bank más-más díjért kínálja ezt a biztonsági elemet. Van, ahol csak azt lehet választani, hogy legyen-e értesítés, van ahol teljesen testre szabható a szolgáltatás. Utánajártunk ennek a szolgáltatásnak is.


Bankonként eltérő, hogy az SMS szolgáltatás alatt mit értenek, és hogyan terhelik a díját. Létezik bank, amelyik fix havi költségért kínálja ezt a szolgáltatást, van, amelyik csak a küldött SMS után számláz, és olyan is, amelyik felszámít egy alapdíjat és a küldött SMS-ek költségeit is beterheli. Már az sem egyértelmű, hogy mit takar a szolgáltatás. Egyes bankok a kártyamozgásokról értesítenek, míg más bankok a számlaváltozásról, és van, amelyik mindkettőről. Sőt olyan is akad, aki a netbank, vagy telebank használata esetén küld SMS-t a számlatulajdonosnak, sok esetben díj ellenében.  Azt is fontos tudnunk, hogy itt is erőteljesen függ a szolgáltatás árazása, hogy milyen számlacsomaggal illetve milyen kártyával rendelkezünk.

Táblázatunkban az összehasonlíthatóság kedvéért a leginkább elterjedt kártyafigyelő szolgáltatást szerepeltetjük sztenderd esetben. Ettől természetesen bankszámla-csomagonként eltérhetnek a bankok. Általában havi díjat engedik el, vagy bizonyos számú SMS-t ingyenesen biztosítanak. De van más kivétel is: például a Budapest Banknál van olyan SMS csomag (Plusz), aminek keretén belül egy fix havi díjért (450 Ft) a kártyaköltések miatt küldött SMS-ek ingyenesek. A Citibank estében pedig az SMS szolgáltatás az első évben ingyenes lehet bizonyos feltételek esetén. Érdekesség, hogy az OTP attól is függővé teszi a díjazást milyen szolgáltatónál van a mobiltelefonszámunk.

Kártyafigyelő SMS szolgáltatás jellemző díjai

SMS szolgáltatások esetében is igaz, az egyre többször felbukkanó gondolatunk: nem lehet elkülönítetten kezelni a számlacsomagoktól. Tehát érdemes a bankváltásnál már arra is gondolni, hogy mit szeretnénk kontroll alatt tartani SMS szolgáltatással, és mennyit ér ez meg nekünk. Főként, ha a külön fizetünk azért az SMS-ért, amit a kártyaköltésünkről küldenek, majd külön megfizetjük ugyanannak a tételnek a könyvelését követően a számlaterhelésről szóló SMS árát. Így sok esetben a számlavezetési díj többszörösét is kifizethetjük SMS szolgáltatás keretében.

Hirdetés
Hirdetés