A boldogságot megveheted?

A boldogságot megveheted?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-11 Frissítve: 2021-07-01
 

Igen, ez valóban egy kemény cím egy banki termékeket összehasonlító weboldalon… A történet onnan indult, hogy találtam egy érdekes előadást a Ted.com-on „How to buy happiness” azaz „Hogyan vehetsz boldogságot?” címmel… Tehát most nem befektetésről, nem hitelről lesz szó, hanem a pénz és a boldogság kapcsolatáról.

Az alapbölcsesség szerint a pénz nem boldogít (de pénz nélkül sokszor nehezebb boldognak lenni…).

Michael Norton előadásának alaptézise arról szól, hogy a pénz boldogít, ha NEM magadra költöd el. Ha segítesz másokon, vagy meglepsz valakit egy ajándékkal. Az előadásban több kísérletről is beszámol, ahol konkrétan mérték milyen boldogság érzést eredményez, ha valaki a számára rendelkezésre álló pénzből másra és nem magára költ. Nem írnánk le a megfogalmazott gondolatokat, érdemes megnézni. Aki nem tud angolul, az átállíthatja a feliratot magyar nyelvűre.

Hogyan?

És ettől a ponttól már saját gondolatokat fogalmazok meg. Évek óta foglalkoztat a kérdés, hogyan lehet úgy segíteni anyagilag másokon, hogy annak értelme is legyen. Az alábbiakban az eddig megfogalmazott saját tanulságokat osztom meg:

  • ha adakozom, minden esetben tudni szeretném, hogy valóban rászorulókhoz jut el a pénz (mindenféle adminisztratív költségek levonása nélkül)
  • fontos, hogy értelmesen kerüljön felhasználásra a pénz és ne pillanatnyi örömforrást jelentő felesleges kiadását finanszírozzon
  • és ennek rögtön ellentmondva: ha arányaiban nem jelentős a pillanatnyi örömforrást szolgáló kiadás, akkor belemegyek az „értelmetlen” költésbe… be kellett látnom, hogy annak, aki sok időt eltöltött nehéz körülmények között, hosszú időre jó hangulat forrásául szolgálhat egy nem racionális kiadás
  • soha nem adok úgy pénzt, hogy azzal rosszabb helyzetbe kerüljön valaki, azaz nem támogatok olyan kiadásokat, melyek újabb nem kifizethető kiadásokat eredményeznek…

Adni jó. És tényleg. Meggyőződésem, hogy másokra költeni, adakozni az élet szerves része. Érdemes elkezdeni mindenkinek, aki még nem próbálta. Érdemes nyomon követni, visszanézni, hogy utólag is jónak bizonyult-e az adakozásunk és ebből is tanulni.

Ahhoz pedig, hogy legyen miből adni, a személyes jó pénzügyi döntésekhez pedig továbbra is érdemes a Bankmonitor.hu-t használni.

Hirdetés
Hirdetés