A forint vagy a deviza hiteles járt jobban?

A forint vagy a deviza hiteles járt jobban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-19
 

A napokban benyújtották a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot, így szinte minden akadály elhárult az elől, hogy eldönthessük az elmúlt évek egyik legizgalmasabb kérdését: a forint vagy a svájci frank hiteles járt jobban? Kiszámoltuk, hogy egy 2007 elején 20 évre felvett 7 millió forintos hitel esetén, a visszatérítésből adódó tartozáscsökkenés, illetve a kamatszintek helyreállítása után a forint vagy a svájci frank alapú hitelt érte meg felvenni.

A kormány lakáshitel ügyben már többször hangsúlyozta, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban eladósodottak. Ezt az álláspontot erősíti az is, hogy a svájci frank alapú hitelek forintosítására nem kedvezményes, hanem 256,5 forintos piaci árfolyamon kerül sor. Emellett a Kúria döntésének egyetlen ez idáig nem vitatott eleme, hogy az árfolyamkockázatot az adósnak kell viselnie, hiszen korábban egy olcsóbb hitelt választott.

A lenti ábrán egy forintban és egy svájci frankban felvett, 7 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelt hasonlítottunk össze. Eleinte a svájci frankot választók örülhettek: több mint 5 és fél éven keresztül, egészen 2012 őszéig összességében kevesebbet törlesztettek bankjuknak, mint a forintosok. Ekkor azonban fordult a kocka és innentől kezdve már a forinthitelesek jártak jobban. Ezen nem változtat, hogy az elszámolásból várható visszatérítés mértéke 22-szer (!) magasabb a svájci frank hitelesek javára, sem a kamatszint helyreállítása, sem pedig a piaci árfolyamon végrehajtott forintosításból eredő törlesztőcsökkennés.

Hogyha a teljes futamidőt vizsgáljuk, akkor a forinthitelesek várhatóan 2,4 millió forinttal járnak jobban a svájci frank hitelesekhez képest. (Az eltérést a korábbi cikkünkhöz képest az időközben megjelent törvényi szabályozások indokolják.)

Hitelfelvételkor egy svájci frank mindössze 156 forintot, míg forintosításkor már 256,5 forintot ér. A devizahitelek forintosításával megszűnik az árfolyamkockázat, így már csak kamatkockázat marad (azaz, ha nő a kamat, emelkedik a törlesztőrészlet). A devizahitelek forintosítása szigorú feltételek mellett ugyan, de visszautasítható. Ekkor megőrzi a forint gyengülés kockázatát (és megnyeri az esetleges forint erősödés hatását), valamint ugyanúgy szembesül a változó kamat hatásával.

Ha kíváncsi vagy, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés