A forinthitelesek markát több pénz ütheti az elszámoláskor

A forinthitelesek markát több pénz ütheti az elszámoláskor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-05
 

Bár sokszor mi is csak devizahiteles elszámolás néven emlegetjük a banki elszámoltatást, a forint hiteleseket is érzékenyen érinti a téma. Ők viszont egyelőre „mellőzve” érezhetik magukat, mivel a banki elszámoló levél nekik csak augusztus, szeptember folyamán érkezik majd meg, a devizában törlesztő adósokéval egy időben. Az MNB előbbi hitelek szerződéses feltételei kapcsán több közérdekű keresetet is indított, és a napokban nem jogerősen teljes egészében érvénytelennek minősítették több pénzintézet tisztességtelen szerződéses kikötéseit. Mit is jelent ez pontosan?

Hosszabb időszakra is járhat a visszatérítés

Az elszámolási törvény szerint a forintos vagy ténylegesen devizában törlesztett hitel, kölcsön, lízingszerződésekre vonatkozó, 2010. november 26-át követően közzétett szerződési feltételeket, valamint a korábbiak e dátumot követő módosításait tisztességesnek vélelmezték. Ezek ellen a Magyar Állam indíthatott közérdekű keresetet, hogy az ellenkezőjét bizonyítsák.

Magyarul a forint alapú, és devizában törlesztő adósok hitelszerződései esetén alapvetően 2010. november 26-ig bezárólag jár visszatérítés, kivéve, ha az említett perek során bebizonyosodik, hogy ez után is történt tisztességtelen kamat-, költség-, díjemelés. Pontosan ez történt a Magyar Cetelem Bank Zrt, az AEGON Magyarország Hitel Zrt., valamint a BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet esetében, amelyek még nem jogerős ítéletek.

Az adósok a következő pénzintézetek esetén reménykedhetnek hosszabb időszakra járó, végső soron több visszatérítésben:

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés