A jegybank kivérezteti a bónusz állampapírt?

A jegybank kivérezteti a bónusz állampapírt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Az MNB nyilatkozata szerint 2019-ig változatlan maradhat az alapkamat. Ez pedig komoly hatással lehet a Bónusz Magyar Államkötvényekre. Azt sem tartjuk kizárhatónak, hogy eltűnnek a piacról az ilyen típusú állampapírok. Mit érdemes választani helyette?

A bejelentés

Múlt héten nyilatkozott Nagy Márton, az MNB alelnöke a Reutersnek, hogy 2019-ig változatlan maradhat az alapkamat Magyarországon. Ez jó hír a hitellel rendelkezőknek, de a Bónusz Magyar Államkötvény tulajdonosainak szörnyű. Az ilyen típusú állampapírok kamata szeptemberben várhatóan újabb mélypontra fog esni. És, ha az MNB továbbra is tartja a fennálló status quót, akkor nem is várható további javulást.

Az infláció felébredt

Látható, hogy az alapkamat már egy ideje nem haladja meg az inflációt. Ráadásul a Bónusz Magyar Állampapír nem az alapkamat, hanem a rövid lejáratú állampapírok (egy éves futamidejű Diszkont Kincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) kamataihoz mérik magukat. Ezek pedig az utóbbi időben jellemzően 0,10% körül alakultak. Így ezek a kamatok még az alapkamatnál is alacsonyabbak. Nézzük meg, hogy milyen kamatokat várhatunk a Bónusz papíroktól, amennyiben nem változnak a hozamok szeptemberig!

Negatív reálkamat

A táblázat utolsó oszlopában lévő várható reálkamat előjelén látszik, hogy a Bónusz Magyar Államkötvény kamatai nem lesznek elegendőek infláció feletti hozamokhoz. Az előrejelzések szerint teljes kamat 3% alatt marad (ami az MNB inflációs célsávjának a közepe). Emiatt teljes érdektelenségbe fulladhat ez a típusú állampapír. Ez azt eredményezheti, hogy a kamatváltozás időpontjában (szeptemberben) úgy döntenek a döntéshozók, hogy megszűntetik az ilyen típusú állampapír forgalmazását.

Mi lehet a megoldás?

Elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy megemelik a Bónusz Magyar Államkötvények kamatfelárát, ezáltal versenyképessé teszik. Ám véleményünk szerint érdemesebb inkább a már piacon lévő, erősebb ajánlatot nyújtó, az inflációhoz képest kamatfelárat biztosító három, illetve öt éves Prémium Magyar Államkötvények közül válogatni. Amennyiben rövidebb időtávban gondolkozol, akár a Kétéves Állampapír is megfelelő lehet számodra.

Hirdetés
Hirdetés