A legjobb hitelt szeretném, hogyan kaphatom meg?

A legjobb hitelt szeretném, hogyan kaphatom meg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-06 Frissítve: 2021-08-06
 

„Érdeklődni szeretnék tudnának-e bővebb kalkulációt adni arról, ha fel szeretnék venni 700 ezer forintot 24 illetve 36 hónapos futamidőre, akkor mennyit kellene havonta visszafizetnem. Valamint milyen adatok szükségesek a kiszámításához és mennyi idő alatt zajlik le a pénz kézhez kapása? Bankfiókba kellene-e menni érte?” A kérdés a Bankmonitor érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja a választ.

A kérdésből egy kulcsfontosságú tényező maradt ki, mégpedig a jövedelem nagysága. A személyi kölcsön elbírálásánál nagy súllyal esik a latba a kereset, és ez alapvetően meghatározza, hogy mekkora lehet a hitel összege, így a havi törlesztés. A szabályok szerint úgy kell számolni, hogy 400 ezer forint alatti jövedelem esetén a nettó jövedelem 50%-a terhelhető hiteltörlesztéssel, viszont a bankok jellemzően csak a jövedelem 30%-áig engedik terhelni a keresetet.

Ráadásul szigorú feltételeket szabnak a munkaviszonyra vonatkozóan is, így sokszor nem elég a lakáshitelnél jellemző minimum 3 hónap, hanem 6 hónapot, vagy akár 1 éves múltat is megkövetelnek. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb és stabilabb a jövedelem, annál nagyobb hitelösszegre és alacsonyabb hitelkamatra számíthatunk.

Két esetben is megnéztük, hogy mekkora havi kiadásra számíthat az érdeklődőnk az említett 700 ezer forintos összegnél. 150 ezer forintos keresetnél a 3 legkedvezőbb ajánlat mellett 24 hónapra a törlesztő 32,3 – 33,3 ezer forint között szóródik, míg 36 hónapos futamidővel 22,6 – 23,6 ezer forint körül alakul. 250 ezer forintos keresetnél pedig 24 hónapos visszafizetéssel 31,3 – 32 ezer forint, míg 36 hónapos futamidővel 21,6 – 22,3 ezer forint között mozog a havi kiadás.

Arra érdemes figyelni, mivel nem feltétlenül a legolcsóbb hitel a legjobb. A kölcsönfelvételhez kapcsolódhatnak olyan egyszeri díjak, amelyek összességében megnövelhetik a hitelfelvétel költségeit, vagy például a munkabért kell a választott bankhoz érkeztetni. Így az egyéb feltételeket is célszerű a végső döntés figyelembe venni.

Ugyanakkor a személyi kölcsönt kifejezetten gyorsan megkaphatjuk, jellemzően 3-5 munkanap alatt átfut a hiteligény és meg is érkezik a számlánkra a pénz (persze szélsőséges esetek lehetnek). Az ügyintézés viszont néhány kivételtől eltekintve nem megoldott a személyes jelenlét nélkül, így az aláírás miatt nagy valószínűséggel lesz egy körünk a fiókban, viszont a hiteligényt már online el is tudjuk indítani (a Bankmonitoron keresztül is lehetőség van rá).

 

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés