A megtakarítók felének már kevés a banki kamat

A megtakarítók felének már kevés a banki kamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-02
 

Egy érdekes felmérés látott napvilágot a közelmúltban, mely szerint a lakosság 50%-a már kevesli a banki kamatokat és alternatív megtakarítási, befektetési formát keres. Úgy tűnik, hogy az elmúlt egy évben lezajlott – a jegybanki alapkamat csökkentést is jócskán meghaladó – bankbetéti kamatcsökkenés nem hagyja érintetlenül a megtakarításokkal rendelkezőket.

A felmérésről: 50-60%-nak kevés a banki kamat

A felmérés az eco.hu gazdasági hírportál felületein zajlott a
KBC Equitas megbízásából. A befektetési szolgáltató arra volt kíváncsi, hogy milyen betéti kamatszintnél kezd el aktívan alternatív befektetési formát keresni a lakosság. A kérdés jogos, hiszen az MNB tavaly augusztusban megkezdett kamatcsökkentési hulláma révén az alapkamat 7%-ról 4,75%-ra mérséklődött mára, míg a betéti kamatokban még jelentősebb a visszaesés. A betéteknél tavaly tavasszal a 9%-os kamatszint is elérhető volt (a 8% könnyedén, feltételek teljesítése nélkül is), míg mára az 5% feletti banki kamatok már inkább ritkaság számba mennek és valamilyen feltételhez kapcsolódnak. 

Figyelembe kell vennünk, hogy a felmérés kitöltői aktív gazdasági hírolvasók, tehát pénzügyileg az átlagnál magasabb szintű tudással felvértezettek. Ezen körben a ma
elérhető betéti kamatszint, ahogy azt alábbi ábránk is mutatja, az 1300 válaszadó legalább felénél (de inkább 60%-ánál) már alternatív befektetések keresését váltja ki.

alternativ

A Bankmonitor szakértői nem feltétlenül értenek egyet azzal, hogy az alacsonyabb kamatszintnek alacsonyabb betéti érdeklődést kell feltétlenül okozni. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a befektetők, megtakarítók számára nem az a legfontosabb, hogy 8%, vagy 5% az elérhető banki kamat, hanem az, hogy a felkínált kamat milyen mértékben haladja meg a várható inflációt, azaz mekkora lesz pénzünk valós értéknövekedése.

Ez azonban a lakosság egy részében nem ilyen tudatosan csapódik le és az alacsonyabb kamat más területekre hajtja át a befektetéseket. Jól látható ez a trend azokon a statisztikákon, melyek szerint az év első hónapjaiban 500 milliárd Ft vándorolt befektetési alapokba. 

Ajánljuk figyelmetekbe a befektetési alapokkal foglalkozó legutóbbi két írásunkat:

Azok számára pedig, akik továbbra is – helyesen – úgy érzik, hogy valós, infláció feletti értéknövekedést adnak a bankbetétek ajánljuk
bankbetét összehasonlító kalkulátorunkat.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés