MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

A “nagymenők” elárulják mi történhet még 2015-ben!

  • 2015-01-22
  • szerző: bankmonitor

Még alig kezdtük el az új esztendőt, máris túl vagyunk az év befektetési szempontból legérdekesebb sztoriján: a múlt heti svájci frank ralin. Olyan sok ez a befektetési világnak, hogy mai napig születnek még róla elemzések. De egy másik, szintén történelmi jelentőségű folyamat is zajlik mindeközben: az olaj árának mélyrepülése. És mi várható még 2015-ben? A befektetési guruk várakozásai választ adnak a kérdésre!

A svájci frank vesszőfutása Zsiday Viktort is feltüzelte (annak ellenére, hogy nem volt ilyen pozíciója). A Még Svájc című blogbejegyzésében, azt a témát feszegeti, hogy hogyan süllyedhetett a svájci jegybank még az afgán jegybanknál is mélyebbre? Hogyan fordulhat elő, hogy 10-ből 9 piaci szereplő tisztán látta volna a jegybanki lépés következményeit, addig maguk az érintettek nem? A talány nem megoldott, de tanulság leszűrhető.

Ennek pedig egy külön írást szentelt az alapkezelő, amelyben kifejti, hogy fel kell készülni az elképzelhetetlen eseményekre is. Több példát is említ, amikor valószínűtlen szituációk fordultak elő a történelemben (például 1998-as válság, 2001-es terrortámadás utáni tőzsdei pánik). De a jövőbe is kitekint: véleménye szerint az európai részvények a kelet-európai devizák és a német kötvények hozamai is emelkedhetnek.

Hasonló véleménnyel van az olajról is. Szerinte nem lehet tartósan alacsonyan tartani a fekete arany árfolyamát. Mind történelmi tanulságok, mind a fundamentumok abba az irányba mutatnak, hogy előbb, vagy utóbb újra 70-80 dolláros hordónkénti árat kell fizetni a nyersolajért. De addig is kifejti a világra (és Magyarországra) gyakorolt “globális rezsicsökkentési” hatását, és jótékonyan hat a gazdaság teljesítményére (a Magyar GDP-t is bele értve).

Christoph Weil, a Commerzbank vezető elemzője sem rejti véka alá véleményét a svájci jegybanki döntésről az Alapblognak adott interjújában. Ezen kívül még kitér a görög helyzetre és az Európai Unió jövőbeli kilátásaira. Az interjú teljes szövege az Alapblogon olvasható.

A legérdekesebbet hagytuk a végére: ki mire számít 2015-ben a befektetési guruk közül? Bill Gross szerint a régi szép idők már elmúltak, és sok eszközosztály fog negatívba fordulni az év végére. Jeffrey Gundlach várakozásai sem túl rózsásak az évre: mindenkori mélypontot vár a 10 éves amerikai kötvényhozamokban, 40 dollárig várja esni az olajat és az amerikai részvénypiacok tekintetében sem túl optimista.

Ezzel szemben David Tepper jó évre számol: ” Ez nem az óvatoskodás ideje. Élvezd az emelkedést.” Az örök optimista Mark Mobius is jó évet vár a feltörekvő piacoktól. Oroszország és Brazília most gyengélkedik, de hisz benne hogy fel fognak tudni állni. A guruk tanácsai bővebben az Alapblogon olvashatóak. 

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.