Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

A slágerkerület csúcshitele: ingyen százezrek, kamatmentes milliók lakásra

  • 2015-09-16
  • szerző: bankmonitor

A lakáscélú tervek megvalósítása során az egyik legfontosabb feladat az anyagi lehetőségeink felmérése alapján a forrásösszetétel pontos meghatározása. Az összespórolt saját erő mellett júliustól elérhető a családok otthonteremtési kedvezménye, egyre több magyar rendelkezik lakáscélú megtakarítással, fokozatosan bővül a lakáshitelezés, sokan fordulhatnak munkáltatói kölcsönért, de számos önkormányzat is támogatja a lakásvásárlókat. A fővárosban van olyan kerület, amely egymillió forint vissza nem térítendő támogatással csábítja a nála letelepedni vágyókat, míg máshol akár négymillió forint kamatmentes kölcsönhöz is juthatnak a lakásvásárlók. A feltételrendszer nem nélkülözi a szociális elemeket, ezért a legtöbb helyen korlátozzák a támogatható ingatlan vételárát, valamint a jogosultak jövedelmét.

Számolgatunk, gyűjtögetünk

Aki nem rendelkezik éppen két-három lakás árával, az nem mehet el hanyagul a különféle támogatások mellett, fittyet hányva az elérhető kedvezményekre. Ilyenkor érdemes előbb számolgatni egy kicsit, majd a lehetőségeinkhez mérten gyűjtögetni egy ideig. A rendelkezésre álló saját erőnk és az igazolt jövedelmünk viszonylag pontosan behatárolja a későbbi lehetőségeinket.

A 20%-os saját erő több fronton is alapkövetelménynek tekinthető még akkor is, ha a családok otthonteremtési kedvezménye esetén eltérő banki állásfoglalásokkal is találkozhatunk. Vannak pénzintézetek, ahol beleszámít a saját erőbe, máshol a saját erő kiegészítésének tekintik (erről részletesebben itt olvashatsz).

A minimálisan elvárt önerő megléte esetén, valamint az igazolt jövedelem alapján felvehető hitelösszeg ismeretében magabiztosabban tehetjük meg az első lépéseket a lakáspiacon. Az eladók sem tekintik igazán komolynak az olyan érdeklődőket, akik a saját lehetőségeik és korlátaik ismerete nélkül próbálkoznak.

Jól jöhet még az a lakáskassza

A lakáscélú megtakarításokkal szembeni elutasítások egyik oka az időtáv miatti bizonytalanság. Sokan arra hivatkoznak, hogy honnan tudják, hogy az előttünk álló 4-10 évben vesznek-e lakást (vagy valósítanak-e meg egyéb támogatott lakáscélt). A jelenlegi kamatkörnyezetben kimagasló hozammal kecsegtetető lakáscélú megtakarítások pedig jól jöhetnek, ha néhány év múltán mégis belevág az ember. Bár a nyugati szintektől még elmarad a termék hazai penetrációja (~12%-os), a lakáskasszák bővülése egyelőre töretlen.

Lakáshitelek

Az MNB által közzétett adatok szerint a kedvezményes végtörlesztés óta először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is meghaladták a harmincmilliárd forintot az új lakáshitelek. A júliusban kihelyezett lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket. Az ügyfelek rohamát serkenti, hogy az átlagos THM 6% alá bukott.

Önkormányzati vissza nem térítendő támogatás

Bár vannak olyan kerületek, ahol nem érhető el a támogatás, máshol 300-700 ezer forint közötti összegeket lehet igényelni, találtunk olyan kerületeket, ahol akár 1 millió forintos vissza nem térítendő összeggel támogatják a letelepedni vágyó fiatal (40 alatti) házasokat. A kérelmek általában vásárlásra, építésre nyújthatók be, de több helyen a tetőtér beépítését és az emeltráépítést is elfogadják. A támogatás többnyire jövedelemkorláthoz kötött, a családok egy főre jutó jövedelmét az öregségi nyugdíjminimum – kerületenként eltérő – szorzatával vetik össze.

Helyenként feltétel, hogy igénylést csak a korábban is a kerületben élők nyújthatnak be, máshol az oda költözőket is támogatják, de előnyt élvezhetnek a kerületi lakosok. A megvásárolni kívánt, vagy a felépítendő ingatlannak a kerület területén kell elhelyezkednie. A támogatott lakásnak bele kell férni a rendeletben megfogalmazott méltányolható lakásigénynek, ami meghatározza, hogy az együttkötözők számától függően legfeljebb mennyibe kerülhet, mekkora alapterületű és hány szobás lehet az ingatlan.

Gyűjtésünkből kiderül, hogy a főváros számos kerületében elérhető a kamatmentes lakáskölcsön is. Ilyen szempontból kiemelkedik a mezőnyből a lakáskeresők körében slágercélpontként ismert XIII. kerület, ahol nem kevesebb, mint 4 millió forintot is kaphatnak a jogosultak kamatok és költségek felszámítása nélkül. Ennél a kölcsönnél alsó jövedelemkorlát is van, az igénylők egy főre jutó nettó jövedelmének el kell érni a havi részlet négyszeresét, de nem lehet több, mint a minimálbér háromszorosa.

Az ilyen speciális lehetőségeken kívüli esetekben gyakran az életkoruk vagy a – túl magas – jövedelmük miatt csúsznak le az igénylők. A másik fő hátrány pedig az időzítés, sokan nem tudják a lakásvásárlásukkal megvárni az önkormányzati ügyintézést (év elején azért nem lehet igényelni, mert még nincs keret, nyáron azért, mert nem ülnek össze a döntéshozók, év végén azért, mert kimerült a keret, stb.).

Aki jogosult, úgy időzíti a lakásvásárlást, hogy a kérelmei is átfutnak és ehhez az eladója is megfelelő türelemmel rendelkezik, annak jól jöhetnek az ingyen százezrek és a kamatmentes milliók. Akik lemaradnak róla, azoknak még mindig ott vannak a kedvező kamatozású forint alapú lakáshitelek, amelyek közül néhány adat megadását követően meg is tudjuk mutatni a legkedvezőbbeket.

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket