Áfát vagy EVA-t fizetsz? Forgasd meg előtte!

Áfát vagy EVA-t fizetsz? Forgasd meg előtte!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-24
 

A vállalkozások akár jelentős összegeket parkoltathatnak bankszámlájukon mielőtt annak rendje s módja szerint teljesítenék adófizetési kötelezettségeiket. Biztosan sokaknak megfordult már a fejében, hogy ezzel a pénzzel adófizetésig akár kezdeni is lehetne valamit. Kockáztatni azonban nem jó megoldás, hiszen ha veszítünk, akkor annak komoly adóhatósági bírság lehet a vége. Vannak azonban biztonságos módszerek is a számlán parkoló összegek fialtatására.

Milliók a számlán

A kis- és közepes vállalkozások vagy az egyszerűsített vállalkozási adót (EVÁ-t) vagy a negyedéves bevallással járó áfafizetést választják. Előbbi esetben árbevételük 37, utóbbi esetben 27 százalékát kell három havonta befizetniük. Nem kis összegről van szó. Vegyünk két példát. Egy 20 millió forintos éves árbevételű EVÁ-s cégnek negyedévente 1,85 millió forint, egy 50 milliós éves árbevételű vállalkozásnak pedig kb. 3,37 millió forint a negyedéves áfafizetési kötelezettsége.

Sok vállalkozó csinálja, hogy nem teszi félre ezeket az összegeket, hanem az adóra szánt, időlegesen nála lévő pénzből fedezi egyéb kiadásait. Aztán amikor adózni kell, aktuális bevételeiből kifizeti kötelezettségeit. Ez kockázatos magatartás, hiszen, ha nem jön be a bevétel, akkor nem tudunk adót fizetni, ami miatt bírságolhat az adóhatóság. Ha ezeket az összegeket simán a vállalkozás folyószámláján parkoltatjuk arra várva, hogy azt határidőre befizessük, azzal sem járunk jól. A pénzünk biztonságban van ugyan, de csak minimálisan kamatozik, általában maximum 0,1 százalékot.

bankmonitor_event_banner_cikkbe_jav.jpg

Lekötni vagy nem lekötni?

Eggyel jobb megoldás lehet a lekötött betét. Ennek már magasabb, 3 százalék körüli kamata van. Ezzel a lehetőséggel azonban nem mindenki tud élni. Az a vállalkozás ugyanis, amelyik az adott évben már legalább egymillió forint áfát befizetett, annak nem negyedévente, hanem havonta kell forgalmi adót fizetnie, így legfeljebb egy hónapra tudja lekötni a pénzét. Ennek pedig olyan alacsony a kamata, hogy gondolhatnánk, hogy nem éri meg (éves 3 százalékos kamattal számolva az egy havi kamat 0,25 százalék). Pedig amíg bármekkora pozitív kamatot kapunk is, az mind talált pénz. Ha pedig véletlenül szükségünk van a pénzünkre, akkor maximum a kamatokról kell lemondanunk, a tőkénket visszakapjuk.

Jobban járnak viszont az EVA-s vállalkozások. Itt már megéri lekötni az adóra szánt pénzt. Ha az első havi részletet három, a másodikat kettő az utolsó havi evát pedig egy hónapra lekötjük, átlagosan 3 százalékos hozamot érhetünk el. Ez a már említett 20 milliós árbevételű cég 1,85 milliójának lekötésével 9.250 forintot jelent. Ha ebből levonjuk a kamatadót és az egészségügyi hozzájárulást, akkor marad 8140 forintunk. Az adóhatóságnak való utalásnál még számolhatunk még a 0,3%-os tranzakciós illetékkel. Ám ekkor is 2.590 forint hasznot hozott a lekötés! 

Van más megoldás is

Mind az EVA-s, mind az áfás vállalkozás dönthet úgy, hogy nyit egy értékpapír számlát és a pénzét egy pénzpiaci alap befektetési jegyeibe vagy rövid futamidejű állampapírba teszi. Ennek az az előnye is megvan, hogy a lekötött betéttel ellentétben bármikor hozzá lehet jutni a pénzhez, ha arra netalán szükség lenne. Az EVA-s cégnek itt is van 3 hónapja, az áfásnak a már említett okok miatt itt is legfeljebb egy hónap áll rendelkezésére. Az értékpapír számlának azonban plusz költsége van, negyedévente körülbelül 2500 forint. Az illetékeken felül tehát még ennyit ki kell termelnie a befektetésnek. 

Ha azt vesszük, hogy a pénzpiaci alapok hozama nagyjából megegyezik a lekötött bankbetéttel, akkor látható, hogy két ekkora árbevételű vállalkozásnak nem feltétlenül éri meg ezt az utat választani, hiszen az EVA-s cég a lekötött betétnél elnyert 2590 forintjából a számla költsége miatt csak 90 forintot tarthat meg. Az áfás cég egy hónapra hiába tesz be többet, a számlavezetés költségei elviszik a megtermelt nyereséget. Ne feledjük azonban, ha nagyobb az árbevétel és több az adófizetési kötelezettség, akkor az adóra szánt összeg megforgatásával is nagyobb nyereséget érhetünk el.

Kalkulátorunkkal egyszerűen kiszámolhatod, hogy mennyit fialhat céged áfára, vagy EVA-ra félretett pénze!


Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés