Agrárvállalkozó? Sok tekintetben még vonzóbb feltételek mellett kaphat hitelt!

Agrárvállalkozó? Sok tekintetben még vonzóbb feltételek mellett kaphat hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-07 Frissítve: 2021-07-01
 

Nélkülözhetetlen egy cégnél a folyószámlahitel, hiszen ez biztosítja, hogy a vállalkozás a váratlan pénzügyi nehézségeket is át tudja vészelni. Nagy szerencsére, van a piacon olyan államilag támogatott konstrukció, ami kifejezetten az agrárcégek számára érhető el. Az Agrár Széchenyi Kártya egyik nagy előnye a kedvező feltételrendszere mellett, hogy a hozzá biztosított 4%-os kamattámogatás miatt a hitel nettó kamata jelenleg csak 0,15% (azaz épp az adott hónapban érvényes aktuális 1 havi BUBOR mértékkel megegyező összeget kell csak kamatként kifizetni).

A következőkben bemutatjuk, hogy milyen extra előnyökkel jár a termék

Ha a bankok kínálatában elérhető hitelek közül vannak államilag támogatott (kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített) konstrukciók, akkor azokra érdemes minél hamarabb lecsapni, mert olcsóbban nem nagyon tudnánk egyébként kihozni a hitelfelvételt.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez sok tekintetben hasonlító Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) is ebbe a kategóriába esik, a következőkben bemutatjuk, hogy melyek azok az extra kedvezmények, melyekből a célzottan mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalatok ezen konstrukció révén részesülhetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Hitelkeret és futamidő

Lassan két éve annak, hogy mind a két Széchenyi Kártya Programba tartozó folyószámlahitelnél megemelték a maximálisan igényelhető hitelkeretet, jelenleg az ASZK esetében fél millió forinttól 50 millió forintig terjedhet a hitel összege. Fontos tudni, hogy a mezőgazdasági szektorban dolgozó cégek esetén 25 millió forint alatt egy, 25 millió forint feletti hitelösszegnél pedig két teljes lezárt éves működési múlt az elvárás. Kivételt képeznek ezen szabály alól a fiatal mezőgazdasági termelők, akik egy éves gazdálkodási múlt nélkül is kaphatnak hitelt, viszont ekkor a hitel felső korlátja 15 millió forint.

Agrár Széchenyi Kártyát a Konstrukciót koordináló KAVOSZ Zrt. honlapján megadott regisztráló irodákban lehet igényelni. A konstrukciót jelenleg az alábbi hitelintézetek forgalmazzák: Budapest Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Sberbank és a Takarékbank Zrt. által koordinált Bankok/takarékszövetkezetek.

A hitelfeltételek a hitel futamidejét illetően is rugalmasan kerültek kialakításra, hiszen választhatunk, hogy az 1, 2 vagy esetleg 3 éves konstrukciót vesszük igénybe. Amennyiben 2 vagy 3 éves ASZK-ra szerződtünk, úgy a bank évenkénti felülvizsgálatot (ún. adatszolgáltatási kötelezettséget) ír elő, de ez nem olyan feladat, amit ne lehetne teljesíteni (egyébként is az éves felülvizsgálat minden éven túli vállalati hitelkonstrukció esetén bevett szokás). Lényeg a lényeg, hogy kellően nagy hitelkeretet kaphatunk és azt egyszerűsített adminisztráció mellett meg is újíthatjuk, így az Agrár Széchenyi Kártya akár hosszú éveken keresztül a vállalkozásunk rendelkezésére állhat kiemelkedően magas állami támogatás mellett.

Verhetetlen a kamatozás

Lényegesen átláthatóbbak a költségek az említett folyószámlahitel esetében, hiszen például minden induló költséget tartalmaz a bírálati díj, ami a hitelkerettől függően változik. Csak egy példa, ha 25 millió forintot kapunk, akkor a bírálati díj a hitelösszeg 0,64%-a.

Elérkeztünk a legfontosabb a részhez, mégpedig a kamathoz, illetve a kamattámogatáshoz. Eredetileg a kamat 1 havi BUBOR-ból és 4%-os kamatfelárból áll, viszont ehhez az állam 4%-os kamattámogatást biztosít. Következésképpen az Agrár Széchenyi Kártya vállalkozások által fizetendő nettó kamata a mindenkori 1 havi BUBOR mértékével egyezik meg (ami jelenleg mindössze 0,15%).

Sőt, az utóbbi években az Agrár Széchenyi Kártya keretében különböző többlettámogatott hitelaltípusok is elérhetőek voltak, amelyeknél még ennél is nagyobb volt a támogatás mértéke: gyakorlatilag a teljes bruttó kamatot, sőt az egyéb hiteldíjakat is megkapták a gazdák. Ezen speciális konstrukciók bevezetésére akkor került sor, amikor egy-egy ágazat gyors segítségre szorult, így például fagy- és jégkár esetén, vagy célzottan a tej- és sertéságazat támogatása céljából.

Ezek jelenleg nem igényelhetőek, de a későbbiekben is megjelenhetnek ilyen extra kedvezmények a programban. Jelenleg épp folyamatban is van a téli- és tavaszi fagykárok, valamint a jégesőkárok okozta termésveszteségeket elszenvedett vállalkozások részére egy speciális többlettámogatott ASZK konstrukció bevezetése, amely várhatóan már a nyár közepén elérhető lesz.

A hitelfelvételhez az ASZK esetén is 80 %-os mértékű garantőrintézményi készfizető kezességvállalás kapcsolódik, amelyet jelen esetben az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) biztosít. Emellett kötelező biztosítéki elem a programban magánszemély készfizető kezessége is: egyéni vállalkozóknál bármely nagykorú magánszemély vállalhatja a kezességet, társas vállalkozásnál viszont előírás, hogy a cég legalább 50%-os tulajdonosának (tulajdonosainak) szükséges készfizető kezességet vállalniuk a hitel mögé.

Az AVHGA-nál a készfizető kezességvállalás általános díja 0,95% évente (a bruttó díj 1,7% /év; a piaci díjú kezesség díja ettől eltérő), amihez az állam 0,75%-os díjtámogatást nyújt.

ASZK hitelünk meghosszabbítása

Ha már van Agrár Széchenyi Kártyánk és szeretnénk azt meghosszabbítani, a hitelt továbbra is igénybe venni, ne feledjük időben (lejáratot legalább 30 nappal megelőzően) benyújtani a meghosszabbítási kérelmünket a regisztráló irodánkba, csatolva hozzá a szükséges mellékleteket. Érdemes odafigyelni a határidőkre, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Itt is működik az átjárhatóság a bankok között

A rugalmasságot az Agrár Széchenyi Kártyánál sem kell beáldoznunk, ugyanis itt is megvalósítható a bankváltás. Magyarul, a folyószámlahitelünket egy másik banknál is meghosszabbíthatjuk anélkül, hogy azt vissza kellene fizetnünk. (A bankváltásra irányuló kérelmeket befogadó Bankok listája megtalálható a www.kavosz.hu honlapon).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés