Alig épül új lakás – Senki sem akar költözni?

Alig épül új lakás – Senki sem akar költözni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-24 Frissítve: 2021-10-11
 

Mélyponton vannak a hazai lakásépítések – derül ki a statisztikákból. A jelenség nehezen érthető, hiszen a lakásárak nyomottak, a lakáscélú hitelek pedig rendkívül olcsóak. Gondot az ön erő előteremtése jelenthet, pedig erre is van megoldás.

Van-e lakás a piacon?

7293. Tavaly mindössze ennyi lakás készült a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A helyzetet súlyosbítja, hogy ez 2012-höz képest majdnem 30 százalékos csökkenés. A mélyrepülés idestova 5 éve tart: tavaly már csupán ötödannyi új lakás épült, mint 2008-ban. Összehasonlításul: Magyarországon jelenleg körülbelül 4,2 millió lakás van.

Meglepő számok ezek, hiszen elvileg minden adott az új lakásra áhítozók szempontjából. Mert mi kell egy lakásvásárláshoz? Megfelelő áru lakás és pénz. Vegyük górcső alá elsőként, hogy van-e a piacon elegendő megfelelő áru lakás? Az építési számokból is látható, hogy túl nagy kereslet nincs az új lakásokra. Ezért aztán ezek ára igencsak nyomott. A hivatalos statisztikák szerint a válság óta a lakások ára átlagosan 20-30 százalékkal esett vissza. Aki tehát szeretne új lakásba költözni azt minden valószínűség szerint tárt karokkal várják a lakásépítők.

Van-e pénz lakásvásárlásra?

Most vizsgáljuk meg, vajon van-e pénz a lakásvásárláshoz. Azt megítélni, hogy van-e elegendő önerő, nem egyszerű, hiszen az emberek pénztárcájába senki sem lát bele. A bankok jelzései alapján azonban itt lehet a kutya elásva. Mint korábban írtunk róla, nagy gondot jelent, hogy a potenciális lakásvásárlók jövedelme gyakorta hitellel terhelt (hitelkártya, áruhitel stb.). A jogszabályok változása miatt ugyanakkor a korábbinál jóval nagyobb önerőt kell összeszedniük az ügyfeleknek, mint korábban.

Ha megvan a szükséges önerő, a vételár kiegyenlítéséhez szükséges hiányzó összeget hitelből előteremteni már igazán nem lehet gond. A jegybanki kamatcsökkentések hatására ugyanis jelenleg a forinthitelek már jóval olcsóbban elérhetőek, mint annak idején a svájci frank alapú kölcsönök voltak. Egy átlagos összegű 7 millió forintos hitelt már 5,3-7 százalék közötti THM-el fel lehet venni, ami 46-51 ezer forint közötti havi törlesztőrészletet jelent.

Kalkulátorunkkal megtalálhatod a neked leginkább megfelelő lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


A pangásnak lehetnek lélektani okai is. A magyaroknak a válság kitörése óta az elszabaduló törlesztő részletek miatt jó hosszú időre elment e kedvük a hitelfelvételtől. Ezt igazolják a statisztikák is. 2008 óta a lakossági hitelállomány Magyarországon 12 százalékkal csökkent, miközben Európa más részein ugyanezen időszak alatt 20 százalékos növekedést mértek.

Mi hozhat pezsgést a lakáspiacon?

  • Ha a nemzetközi gazdasági környezet engedi és a jegybank tartósan alacsonyan tudja tartani a kamatokat, akkor továbbra is lesz olcsó lakáshitel a piacon.
  • Ha beindul a gazdasági növekedés, az emberek jövedelme gyarapodhat, biztonságérzete nőhet. Így nem lesz gond az önerő előteremtése és egyre kevesebben fognak félni az eladósodástól.
  • Ha elkezdenek lakást vásárolni azok, akik számára a család bővülése vagy egyéb okok miatt ez egyre sürgetőbb, az meghozná az építőipar lakásépítési kedvét.
  • Ha az állam új ösztönzőket vezet be a piacon, mondjuk valamiféle kedvezményes lakossági hitelprogramot indít be, akkor az növelheti az új lakásra ácsingózók mozgásterét.

Persze az a legjobb, ha magunk is teszünk valamit azért, hogy minél előbb új lakásba költözhessünk.  Igyekezzünk félretenni a célra, mondjuk kössünk lakástakarék pénztári szerződést, amellyel könnyen, 30 százalékos  (legfeljebb évi 72 ezer forintos) állami támogatással  előteremthetjük a lakásvásárláshoz szükséges önerőt.
Kalkulátorunkkal most kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb lakástakarék pénztárat!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés