Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Alku helyett licit jön a lakáspiacon? Hitelajánlattal a zsebben érdemes elindulni

  • 2015-03-17
  • szerző: bankmonitor

Felfelé kúszó árak, növekvő tranzakciószám, csökkenő értékesítési idő és az alku lehetőségének szűkülése jellemzi a lakáspiacot a Duna House Barométer legfrissebb összefoglalójában található adatok alapján. A piac élénkülését jellemzi, hogy hazánkban az elmúlt hónapban átlagosan 3 perc és 45 másodperc alatt cserélt gazdát egy lakóingatlan, kalkulátorunk segítségével még ennyi időbe sem telik, hogy a legkedvezőbb hitelt is megtalálja a lakásvásárláshoz.

Kitart a lendület a lakáspiacon

Az elmúlt hónapban 10 776 lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon, több mint másfélszer annyi, mint az előző év hasonló időszakában. A tranzakciószám emelkedése alapján az idei forgalom elérheti a 140 ezres darabszámot, amely megközelíti a hazai lakosságszám és lakásállomány mérete által indokolt ideális mérték alsó szintjét.

Fővárosi árak: panel és tégla

A fővárosban – az új tulajdonosát átlagosan 79 nap alatt megtaláló – pesti panellakások átlagára 216 ezer forint, a budai oldalon a 166 nap alatt gazdát cserélő paneleké 275 ezer forint négyzetméterenként. A pesti oldalon a téglaépítésű lakásokért 233 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, a Duna másik oldalán és a belső kerületekben már 350 ezer forint fölött volt az egységár. A jelenlegi 3-4 hónapos várható értékesítési idő a tavaszi szezonális élénkülés hatására csökkenhet.


Ki vesz most lakást, mekkorát keresnek?

A leendő vevők több fővárosi kerületben is lehetségesnek tartják a vásárlást. A legnépszerűbb célpont Angyalföld, de kedveltnek számít Terézváros, Erzsébetváros, Újbuda, valamint Zugló is. A vásárlók negyede a húszas éveiben jár ők átlagosan 52 négyzetméteres lakást vettek valamivel kevesebb, mint 15 millió forintért. A 30-40 év közötti korosztály a vásárlók 32 %-át tették ki, ők átlagosan 70 négyzetméteres lakást vettek közel 19 millió forintért. A fővárosi adásvételek harmada mögött befektetési cél húzódik meg, további 31 %-ot tesznek ki az első lakás vásárlók.


Hitelkalkulációval a zsebben érdemes elindulni

A pesti panelek esetén már csak 1%-os irányár csökkenés volt mérhető az értékesítés ideje alatt, amihez 3%-os alku párosult a tárgyalások során. Egyre drágább lakások cserélnek gazdát, ugyanakkor csökken az elérhető alku mértéke. Ha kitart a piac lendülete, még gyorsabban találnak egymásra az eladók és a vevők. Amennyiben az új „szocpol” elindítását övező várakozások beigazolódnak, akkor rövidesen előfordulhat, hogy az eladók alku helyett egymásra licitáló vevőjelöltekkel találják szemben magukat. Ezért is tanácsos egy előzetes hitelkalkulációval a birtokunkban belevágni a lakáskeresésbe.

Kalkulátorunk is segít, hogy biztosra mehess már a lakáskeresés elején.

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

1 Hozzászólás

  • alex.k7125@gmail.com 2015-03-18 09:31:44 - Válasz

    A DH, és az OC a két iroda, akikkel soha, semmilyen körülményke között nem kötnék szerződést ingatlanom eladására!
    Miért?
    Meg kell nézni a szerződéseiket….

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket