Állampapír: durva dolgok történtek márciusban

Állampapír: durva dolgok történtek márciusban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-14 Frissítve: 2020-03-25
 

Megjelentek a legfrissebb számok arról, hogy mennyi állampapírt vett a lakosság idén márciusban. Két ütős dolog is történt: egyrészt a féléves kincstárjegyből minden korábbinál többet, 63 milliárd feletti értéket adtak el. Másrészt viszont az éves kincstárjegy állománya csökkent, amire több mint egy éve nem volt példa. Mindeközben erősen vásárolták a befektetők a Prémium Magyar Államkötvényeket is.

Több mint 63 milliárd forint értékben vásárolt a magyar lakosság Féléves Kincstárjegyet (FKJ) március hónapban. Ennyire kapós még sosem volt ez a fajta állampapír, a kibocsátott állomány 243 milliárd forintra emelkedett.

Ebben a felfutásban minden bizonnyal komoly szerepet játszik, hogy idén már kétszer is csökkentették ennek az eszköznek a kamatát negyed-negyed százalékponttal. Év elején még 2,5%-kal árulták, most már csak 2%-ot fizet.

Mindkét alkalommal, így a márciusban is előre bejelentették a csökkentést, s egy pár napig lehetett még kapni a magasabb hozammal a papírokat. Ilyenkor a lakosságot könnyű mozgósítani, hisz megvan a sürgető érzés, senki nem szeretne lemaradni a még pár napig elérhető magasabb hozamról. Úgy látszik, hogy működött is a dolog.

Érdekes megfigyelni, hogy mi történt az egy éves KKJ-nél, azaz Kamatozó Kincstárjegynél. Februárban ennek is megvágták a hozamát 2,75%-ról 2,5%-ra és be is jelentették előre. Durván kapkodták is a befektetők ennek hatására ezt az értékpapírt: februárban 173 milliárd forinttal nőtt az állomány, ami abszolút rekord.

Márciusban itt már nem volt kamatvágás, nem is voltak kelendők a KKJ-k: az állomány 12 milliárddal csökkent. Pedig visszaesésre itt 2015 januárja óta nem volt példa.

Az FKJ-n és a KKJ-n kívül a többi állampapír állománya nagyjából szinten maradt, nagyobb mozgás még a Prémium Magyar Államkötvényeknél volt. Ebből több mint 40 milliárd forintnyit adtak el márciusban.

Ahogy arról a Bankmonitor már többször beszámolt, a lakosság körében meredeken növekszik az állampapírok népszerűsége. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen miközben a betétekre a bankok csak 1-2%-ot fizetnek, addig az állampapírokkal 2-4%-os hozam is bőven elérhető. Mindeközben legalább annyira biztonságos befektetésnek számítanak, mint a betétek és ha az Államkincstárnál vezetjük a számlánkat, akkor nagyon olcsó a tartásuk is (nincs számlavezetési díj).

Ha Te is éppen befektetést keresel, próbáld ki az alábbi kalkulátort, segíteni fog abban, hogy feltérképezd a lehetőségeid és megtaláld azt, ami Hozzád passzol.

1
Hirdetés
Hirdetés