Amikor már nem elég az orosz olaj

Amikor már nem elég az orosz olaj
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-15
 

Az utóbbi idő egyik legnagyobb sztorija egyértelműen az olajár folyamatos esése. Ez a tél előtt jó hír az magyar embereknek. Olyan, mintha még egy rezsicsökkentés érkezne. Viszont komoly gondot okozhat több országnak, többek között Mexikónak és Oroszországnak is. Sokan egyértelmű párhuzamot látnak a Szovjetunió bukása, és a jelenlegi helyzet között. Mi lesz Oroszországgal?

Az árupiacon lévő vállalatok nem igazán tudnak reagálni a világpiaci árak változására. Sokszor akkor is termelnek, ha éppen veszteségesek. Mert egyrészt változhat a helyzet, másrészt pedig nincs más választásuk. A fix költségek sokszor akkorák ebben az iparágban, hogyha a változó költségeket fedezi a világpiaci ár, akkor termelni fognak. Zsiday Viktor részletesebben is foglalkozik az árupiacokkal egy blogbejegyzésében.

Sőt egy másik írásában párhuzamba állítja a Szovjetunió bukását a jelenlegi helyzettel. Mindkét helyzet kulcsa a tartós olajáresés és az ország olajtúlsúlyos exportja. Még egy ilyen nagy ország sem viseli jól, ha bevételei (az alacsony olajár miatt) jelentősen elmaradnak a tervezettől. Ott is jöhet a megszorítás vagy valami gazdasági stimulus. Ez lehet akár terrortámadás is, ami felveri az olaj árát…

De nem csak Oroszország szenved az alacsony olajártól. Irán, Venezuela, Nigéria, Irak és még sokan mások. Érdemes egy pillantást vetni a Vakmajom bogon megjelent ábrára, ami megmutatja, hogy melyik olajkitermelő ország mekkora olajárral lenne nyereséges.

És végül érdemes kattintani a GOPRO (akciókamerákat gyártó cég) részvényének árfolyamáért. A tegnapi nap ábráján gyönyörűen kivehető, hogy egy-egy piaci hír, vagy pletyka hogyan befolyásolhatja egy tőzsdei cég árfolyamát. Megjelent ugyanis a hír, hogy Michael Schumacher (7 világbajnoki címet szerzett Forma1-es versenyző) síbalesetben szerzett fejsérülésében szerepet játszhatott egy fejkamera.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés