MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Amit a bankkártyákról tudni kell

 • 2012-08-21
 • szerző: bankmonitor

A bankkártyák az életünk szerves részévé váltak. Ezt használjuk fizetésre és készpénzfelvételre is egyre gyakrabban. Ebben az írásban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a bankkártyákról.

A két legismertebb kártyatípus az elektronikus és a dombornyomott kártya.

Ezen túl a két nagy kártyakibocsátó cég a Visa és a Mastercard, ez utóbbi bocsátja ki a Maestro és Cyrus kártyákat is.
debit

Az elektronikus kártya, amint a neve is mutatja csak akkor használható, ha van közvetlen összekötetés a kártyakibocsátó bankkal, a dombornyomott kártya a kapcsolat hiányában is használható, ezért is hívják offline kártyának is. (Valószínűleg mindenki látott régebbi filmekben olyan jelenetet, amikor egy kézi lehúzón lehúznak egy dombornyomott kártyát, aminek a számsora átüti az indigót, majd a tulajdonos aláírja az így készült számlát.)

Az offline használat lehetősége miatt kell sokat fizetünk, ha egy dombornyomott kártyát szeretnénk letiltani. (Általában legalább tízezer forint a letiltás díja.)

Ezen túl lényeges különbség már nincs közöttük, mindössze annyi, hogy az esetek nagy részében a dombornyomott kártyákhoz jár egy „ingyenes” utazási biztosítás is. Az idézőjelet azért használtuk, mert pont annyival drágább a dombornyomott kártya évente, mint az „ingyenes” biztosítás éves díja.Mindkét típusú kártya használható internetes vásárlásra is, ha a hátoldalukon az aláírási mező mellett megtalálható a három vagy négy karakterből álló úgynevezett CVV kód. Vásárlás során a kártya sorszámát, lejárati dátumát és ezt a CVV kódot kell megadni az interneten.

Amennyiben Európán kívülre utazunk, érdemes dombornyomott kártyát (is) vinni magunkkal, azokat nagyobb biztonsággal elfogadják a tengerentúlon.

Összefoglalva: amennyiben nem utazunk (sokat) külföldre, nem érdemes évi háromezer forintot fizetni pluszban egy dombornyomott kártyáért, ha ellenben sokat tartózkodunk külföldön, főleg Európán kívül, érdemes beruházni egy drágább kártyába.

0 Hozzászólás

 • pdw 2012-08-21 19:48:55 - Válasz

  “a dombornyomott kártya a kapcsolat hiányában is használható, ezért is hívják offline kártyának is”

  Ugyanakkor jelentkezzen már aki 2012-ben látott imprintert 🙂
  Engem speciel kiröhögtek egy budapesti ruhaboltban mikor állítólag nem működött a termináljuk. Utána meg én őket mikor kifordultam 🙂

 • csernok 2012-08-22 08:42:01 - Válasz

  Amerikában azért sokan fel vannak erre készülve, még az utcai árusnál is van lehúzó készülék, amibe bele tudja tenni a kártyádat.

  Persze ez akkor terjedt el, amikor nálunk még bankkártya sem létezett.

 • laci1963 2012-09-12 08:41:51 - Válasz

  Aki sokat jár külföldre mindenképpen dombornyomott kártyát váltson ki különben komoly meglepetés érheti.Nekünk a lefoglalt és teljes összegben kifizetett bérautót nem adták ki az elektronikus kártyára Olaszországban.
  Nem a kártya mögött lévő pénz számított hanem az hogy nem dombornyomott.
  Az elutasítás oka: csak a dombornyomottat fogadjuk el, kész, vita nincs.Minden “neves” autókölcsönzőnél így jártuk.
  Csak a kp segített lényegesen drágábban (az éves kártyadíjdíj többszörösével), ezért nem érdemes spórolni az olcsóbb kártyával.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.