Amit a bankszámlaszámról tudni érdemes

Amit a bankszámlaszámról tudni érdemes
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-08-27
 

A bankszámlaszám, azaz kicsit hivatalosabb nevén pénzforgalmi jelzőszám az, amit ismernünk kell banki utalások teljesítéséhez. Ebben a cikkben eláruljuk mi az, amit a számlaszámról tudni érdemes.

Magyarországon a bankszámla száma kettőször, vagy háromszor nyolc karakter.(Amennyiben csak 2×8 karakter, mint például az OTP-nél, akkor a harmadik nyolc karakter csupa nulla, de ezt általában nem kell kiírni)


csekk


Az első három karakter azonosítja be a bankot, a következő négy karakter a fiókot.

Ezen az oldalon le tudunk tölteni egy pdf fájlt, amiből megtudhatjuk, hogy az adott 7 karakter melyik bank melyik fiókját, vagy osztályát jelöli. Több banknál (például az OTP-nél) egy-egy fő fiókhoz több kis fiók van rendelve, ilyenkor csak a fő fiókot tudjuk beazonosítani, mint számlavezető fiókot.


A nyolcadik szám egy ellenőrző szám, ahogy a 16. (2×8 hosszúságnál), vagy a 24. (3×8 hosszúságnál) is. (Akiket a részletek is érdekelnek: a „9731” karaktersort kell ismételni, amíg van szabad szám, ezt kell megszorozni a számlaszám aktuális helyén álló számmal, majd az eredmény egyes helyi értékét ki kell vonni 10-ből. Netes utalásnál, vagy papír alapon is, ha jelen vagy a rögzítésnél szól a rendszer, hogy rossz a szám.)


A 9-23. számot minden bank maga kreálja, általában az ügyfél belső azonosítójából, amit a bank ad neki. Ebből a számból kiderül a pontos fiók, illetve maga az ügyfél.


Az IBAN szám: a nemzetközi utaláshoz használt kód (International Bank Account Number), Magyarországon a belföldi bankszámlaszám elé kell biggyeszteni egy HU és egy két karakteres ellenőrző kódot és utána jöhet a bankszámlaszám maga. A pontos IBAN számról a bankjától tud érdeklődni.

Hirdetés
Hirdetés