Aprópénzzel is lehetsz milliomos – Mutatjuk, hogyan!

Aprópénzzel is lehetsz milliomos – Mutatjuk, hogyan!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-15 Frissítve: 2021-08-06
 

Már kis összegekkel, havi 5-10 ezer forinttal takarékoskodva is képes lehetsz arra, hogy elérd a pénzügyi céljaidat. Ehhez azonban először a megfelelő elhatározás szükséges, majd az, hogy megtaláld a legalkalmasabb megtakarítási formát, ahol a költségek is alacsonyak. A CashMester legújabb számában azt mutatjuk meg, hogy a kis összegű, de rendszeres megtakarítással hogyan gyűjthetsz össze néhány év alatt akár milliókat is.

Mi történt pontosan?

Sokan esnek abba a hibába, hogy lebecsülik az apránként takarékoskodásban rejlő lehetőséget. Pedig semmi különös nincs benne, nagyszüleink is ugyanezt tették, és valahogy mégiscsak sikerült nekik egyről a kettőre jutniuk. Ráadásul az év sokaknál nagyobb béremeléssel indult, például a minimálbért keresők bő 10 ezer forinttal láthatnak többet a pénztárcájukban. Így van is keret rá, hogy megtakarítsunk.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Hagyjuk a több százezer forintos fizetéseket és nézzük csak azt meg, hogy mit tudunk kihozni abból, ha havi alapon 5-10 ezer forintunk van, amit félreteszünk, de azt rendszeresen. Ha napi szinten nézzük, akkor 170-340 forintról beszélünk, ami egy fél literes üdítő ára.

Valószínűleg nem nagy áldozat árán ez bevállalható és máris tettünk valamit a jövőnkért. Ez nagyon fontos, mert a többségnek nincs vésztartaléka, amiből legalább egy váratlan kiadással meg tudna birkózni. Márpedig Murphy törvényes szerint, ami elromolhat, az el is romlik.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy oké, de hol fialtassam a pénzem, ha a lekötött betétek nem hoznak semmit. A bankok erre is találtak már évekkel ezelőtt megoldást, a rendszeres megtakarítási programjaik olcsó hozzáférést adnak a befektetési alapjaikhoz.

Nézzük pontokba szedve, hogy miért is olyan nagy lehetőség a rendszeres megtakarítási program:

  • havi 5-10 ezer forinttal is elindítható
  • a feltételeken útközben bármikor tudunk változtatni
  • ha egyszer elindítottuk, akkor megy minden automatikusan
  • mi dönthetjük el, hogy melyik befektetési alapot és így mekkora kockázatot vállalunk
  • az egész rendszer fenntartása olcsón megúszható
  • bármikor kiléphetünk és bármire felhasználható az összeg

Miért kellene engem érdekelnie?

Még Einstein mondta, hogy a kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. És hogy miért is? Mert, ha félreteszünk havi 10 ezer forintot és az mindössze 3%-ot kamatozik évente, akkor kicsivel több mint 7 év múlva elérjük az 1 millió forintos álomhatárt.

Jól hangzik, de ne feledkezzünk el mindeközben a költségekről. Kis havi megtakarítási összegnél húsba vágó lehet a költség, így több bankot is versenyeztessünk meg, mielőtt döntést hozunk. Még előfordulhat az is, hogy a kiadások és a bonyolultság miatt a saját bankunknál találunk kedvünkre való megoldást.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

 

Hirdetés
Hirdetés