Banki termékek összehasonlítása

Áruhitel, vagy személyi kölcsön? Örök dilemma

  • 2016-08-09
  • szerző: bankmonitor.hu

A kérdésre nincs egyetlen és tökéletes válasz. Embere, esete válogatja mikor, kinek melyik a jó megoldás. Olimpia és más, világra szóló események idején már fel sem kapod a fejedet, ha a reklámok a tv-d lecserélésre buzdítanak. Ismét előkerülnek a 0%-os THM-mel, vagy kamattal kínált termékek. Vajon megéri? Áruhitellel, hitelkártyás vásárlással, vagy személyi kölcsön felvételével jársz-e jobban? Itt a válasz.

Mikor jársz jobban? Ha a 0%-os THM-mel vásárolsz áruhitelre, vagy ha személyi kölcsönt veszel fel? Esetleg a hitelkártyádat érdemes elővenni a pénztárnál? A kamatot, vagy a THM-et kell-e figyelni?

Áruhitel

Az áruhitelek mindig meghatározott termék(ek)re vonatkoznak és a kereskedő saját döntése, hogy milyen portékát kínál így. Az áruhitelek legfőbb ismérve, szemben pl. a személyi kölcsönnel, hogy nem bankhoz, hanem ahhoz az adott üzlethez kapcsolódnak, ahol a terméket megveheted. Ezért érdemes mindig figyelni az akciókat!

Soha ne keverd össze a kamatot a THM-mel!

Ha egy terméket a kereskedőnél 0%-os kamatozású hitellel is megvehetsz, az még nem biztos, hogy a végén nem fizetsz többet, mint a meghirdetett ár. Attól, hogy valaminek 0% a kamata, még nem azt jelenti, hogy költsége sincs. Bár kamatot nem kérnek, de egyéb költség (számlavezetési díj, csoportos beszedés díja, egyszeri kezelési költség, stb.) felmerülhet. Így az ingyenesnek gondolt hitel sokba kerülhet a végén.

Előfordulhat, hogy számlát kell nyitnod a kölcsönt nyújtó banknál, amit a hitel teljes futamideje alatt meg is kell tartanod. Olyan is előfordulhat azonban, hogy az áruhitel mögött egy hitelkeret bújik meg. A hitelkeret pedig nem szűnik meg automatikusan azzal, hogy kifizetted a terméket. Egy esetleges hitelkeret ronthatja a hitelezhetőségi limitedet a későbbiekben.

A ténylegesen 0 %-os költségű hiteleket 0% THM-mel hirdetik. A THM minden – bank felé fizetendő – költséget tartalmaz. Ha 0% THM-et olvasol valahol, akkor az tényleg költségmentes hitelt takar, feltéve, hogy szerződésszerűen teljesítesz.

Hol van ebben az üzlet e kereskedőnek?  A válasz egyszerű. A kereskedő kipörgeti az árukészletét, vélhetően megnövekszik a forgalma. Amikor egy üzlet áruhitel lehetőségét kínálja, átvállalja a vevőtől a hitel költségét. Neki még így is megéri.

Személyi kölcsön

Nem minden esetben az áruhitel a megfelelő megoldás. Sokszor jobb lehet egy szabadon felhasználható személyi kölcsön. Ha hirtelen pénzre van szükséged, akkor a személyi kölcsön kézenfekvő. A THM nem 0%, de a hitelösszeget arra költöd, amire szeretnéd, és amire tényleg szükséged van.

Mielőtt döntenél, használd kalkulátorunkat!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?

Ft
év
A megadott adatok alapján 6 bank, 7 ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

Nagy Ildikó hitelszakértő

 

300 ezer forintból már elég sok mindent lehet venni. Ezekre a törlesztőkre számíthatsz300ezer2ev

Hitelkártya

Ha éppen nincs akció egy-egy áruházban, akkor az áruhitelek kifejezetten a drága pénzügyi termékek közé tartoznak. Éppen ezért, ha hitellehetőség nélkül találsz egy terméket, akkor inkább a hitelkártyában gondolkozz.

Ha ugyanis a hitelkártyáddal elvásárolt összeget határidőre (akár 45 nap) visszafizeted, a bank nem számít fel kamatot. Kvázi akár 45 napig is használhatod ingyen a bank pénzét!  Attól függően, hogy milyen hitelkártyád van, még pénzvisszatérítésre is jogosult lehetsz.

Az olvasottakat mérlegelve, biztosan el tudod dönteni, hogy melyik a legjobb megoldás számodra.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.