A Te céges ingatlanod hitelképes?

A Te céges ingatlanod hitelképes?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-28 Frissítve: 2021-10-08
 

Céges hitel mellé biztosítandó ingatlan fedezet nem ritka kérés a bankoktól. Sok esetben azonban hiába rendelkezik a társaság ingatlannal, a jogi környezet tisztázatlansága miatt a bank azt nem tudja elfogadni. Ne gondoljunk megoldhatatlan problémákra, rendezésük azonban elengedhetetlen a hitelhez jutásnál (is). Azonos helyrajzi szám alatt található magán és céges ingatlan…, osztatlan közös tulajdon… Az esetleges akadályokat így tudod elgördíteni az útból.

Előbb-utóbb a legtöbb vállalkozás eljut arra a szintre, hogy hitelre van szüksége. Legyen szó akár a hétköznapi működéshez kapcsolódó likviditási, folyószámlahitelről, akár egy nagyobb fejlesztéshez kapcsolódó beruházási hitelről, az ingatlan fedezet biztosítása igen fontos tényező.

Hirdetés

Hirdetés

Egy telken a családi ház és a műhely?

A családi vállalkozásoknál gyakran előfordul, hogy az első telephelyet a saját családi ház telkén alakítja ki a tulajdonos. A megoldás több szempontból is praktikus: költségkímélő, és helyben van.

Hiába van azonban meg a szükséges ingatlan – például asztalos műhely a kert végében, vagy akár egy autójavító szerelőcsarnok a telek egyik oldalán-, ha a jogi háttér nem rendezett.

Több vállalkozásnál előfordul, hogy „történelmi okokra visszavezetően” a magánszemély tulajdonos családi háza és vállalkozásának ingatlanja egy helyrajzi szám alatt található. Ezzel nincs is semmi gond, azon felül, hogy a bankok ilyen szituációban az ingatlant nem tudják fedezetként elfogadni.

A megoldás viszonylag egyszerű: meg kell osztani a két ingatlan helyrajzi számát. A „viszonylag” szó nem véletlenül szerepel kiemelve, talán a legtöbben sejtik, hogy egy ilyen procedúra a Földhivatalnál nem két napig tart. …és persze ingyen sincs.

Egy telephelyen több tulajdonos?

Hasonló jellegű probléma az osztatlan közös tulajdon is, amikor egy ipari telephelyen belül több vállalkozás is tulajdonol közös területeket. Egy nagyobb, közös telephely számos előnnyel bír, ugyanakkor nagyobb körültekintést is igényel a jogi környezet kérdésének rendezése.

Kulcsfontosságú tényező a megosztási szerződés, mely minden részletre kiterjedően meg- és körülhatárolja a tulajdonviszonyokat, ehhez elengedhetetlen minden érintett tulajdonos részvétele. Sokak számára egyértelműnek tűnhet a szerződés megléte, mi azonban számos meglepetéssel találkoztunk már. Érdemes mindenkinek elkaparni a fiók mélyéről a céges papírokat, és ellenőrizni, van-e ilyen a csomagban, és ha van, vajon minden érintett fél szerepel-e benne – vagy csak pár a közvetlen szomszédunkkal egyeztünk meg a közös parkoló használatában egy megosztási szerződésnek tűnő dokumentum keretében…

A pontosan körülhatárolt tulajdonviszony nem csak egy hitelfelvételnél fontos. Legyen szó biztosítási káreseményről, örökösödésről, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha ezt előrelátóan rendezzük. A résztvevők számától függ, hogy a megosztási szerződés tető alá hozatala mennyi időt vesz igénybe, na és persze a tulajdonos társasak egyetértésétől, vagy éppen egyet nem értésétől…

Az ingatlan fedezet mellett az sem árt előzetesen leellenőriznünk, hogy cégünk hitelképes-e, kell-e valamit rendeznünk azon a fronton is a sikeres hitelfelvételez. Kalkulátorunk segítségével ezt itt most megteheted:

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés