Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

„Az a félmillió nincs az elszámoláson, de be kell fizetni” – csonka az autóhiteles értesítő

 • 2015-05-31
 • szerző: bankmonitor

Felgyorsult a banki elszámoló levelek postázása, a forintosításból – egyelőre (?) – kimaradt autóhiteles kimutatásokból azonban hiányzik egy lényeges információ. A Bankmonitor birtokába jutott elszámolás kapcsán az ügyfél felhívta a hitelező Merkantil Bankot. Telefonon azt a tájékoztatást kapta, hogy „az árfolyamkülönbözet jelenleg 554 ezer forint, nincs az elszámoláson, de ki kell fizetni”.

Mit tartalmazott a levél, ha ezt nem?

A banki elszámoló levél kötelező tartalmi elemeit a Magyar Nemzeti Bank határozta meg. A többoldalas mintalevél legfontosabb elemei az elszámoláshoz és a szerződésmódosuláshoz kapcsolódó információk, a felülvizsgálatra, jogorvoslatra vonatkozó rész és a hiteltörténeti kimutatás.

Az ügyfél hét éve vett fel kétmillió forintot svájci frank alapon, a hátralévő futamidő három év. Az elszámolás a következő lényeges adatokat tartalmazta:

 

Az elszámolást követően 675 ezer forintra csökkent a fennálló tőketartozás, ami két okból is gyanúsnak tűnt. Az egyik, hogy a levélben szereplő tisztességtelenül felszámított összeg 108 676 forint volt, miközben a tőketartozás csak 60 936 forinttal csökkent. Másrészt eddig háromhavonta küldte a hitelező az árfolyamkülönbözetről az értesítést, ami legutóbb körülbelül hatszázezer forintról szólt, de ebben az értesítőben nem talált ilyen tételt.

Az értesítő egyik eldugottabb bekezdésében megtalálta, hogy az eltéréssel, vagyis a 47 740 forinttal az árfolyamkülönbözetet csökkentették. Átlapozta az anyagot újra, de nem találta ezt a tételt, ezért felhívta az ügyfélszolgálatot. A hitelező ügyintézője azt a tájékoztatást adta, hogy „az árfolyamkülönbözet jelenleg 554 807 forint, de ez a tétel nem szerepel az elszámoláson”. Az árfolyamkülönbözet aktuális összege a negyedéves értesítőkön lesz majd rajta az akkor érvényes svájci frank árfolyamnak megfelelően kimutatva.

Végeztünk egy újabb számítást az ügyfélnek

A tájékoztatóban szereplő újraszámolt részlettel (20 772 forinttal) ellentétben az eredeti kölcsönszerződésben szereplő havi részlet 23 164 forint volt. Amennyiben a futamidő eddig eltelt időszakában maradtak volna az induló feltételek, akkor az ügyfélnek hét év alatt összesen 1 945 776 forintot kellett volna törleszteni. De jött a kedvezőtlen árfolyamváltozás és a hitelező felé 455 646 forinttal többet, vagyis 2 401 422 forintot kellett megfizetni.

Az értesítő levél tartalmazta a fennálló tőketartozást 675 001 forinttal, az ügyintéző pedig tájékoztatást adott az aktuális árfolyamkülönbözetről, ami 554 807 forint. Amennyiben a hátralévő időszakban a jelenlegihez képest változatlanok maradnának a feltételek, akkor az ügyfélnek még 1 229 808 forintot kellene visszafizetni. Az összes befizetése a kétmilliós kölcsönre így 3 631 230 forintot tenne ki.

Visszafelé THM-et számolva ez olyan, mintha a kölcsön felvételekor egy 13,50%-os forintalapú kölcsönt vett volna fel, ami abban az időben elérhetetlennek számított. Rákérdeztünk az ügyfélnél, aki úgy emlékszik, hogy az igényléskor a hitelközvetítőként működő autóértékesítő havi negyvenezer forint feletti részletet kalkulált forint alapon.

Ha a Te fordulatszámod is felpörög, ha a régi autóhiteledre gondolsz, akkor nézd meg a Bankmonitor.hu hitelkiváltási ajánlatait!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • bujdosoanna 2015-06-04 18:58:38 - Válasz

  Az enyém ehez hasonlo bár én már kifizettem egyösszegbe és az eredeti 3millio helyett közel 3,5milliot kért a Bank.Végelszémolásnál 129ezer ft hozott ki tulfizetésnek .370ezer hol van?Érdekes mert akinek még élö hitele van annak sokkal többet irt jová.Tisztelettel

 • putto 2015-06-10 09:46:55 - Válasz

  Hasonló helyzet, én a Lombardnak írtam is panaszlevelet, amiben megkérdeztem, hogy ugyan miért nincs az elszámolón az árfolyamgyűjtő megemlítve.
  Ha esetleg a T. Bankmonitornál valaki tudja ennek a ‘jogalapját’, vagy van érdemi információ erről, azt szívesen venném (szerintem nem vagyok egyedül e kérdéssel..).

  Tisztelettel..

 • Ica 2015-06-10 18:47:47 - Válasz

  A Merkantil banknak írtam panasz emailt április 23-ai értesítésükre még aznap. 2007.02.07-től 72 hónapra szóló autóhitelemnél 2.184.000 Ft. finanszírozását vállalták úgy hogy kamatokkal együtt vissza kellett volna fizetnem 2.509.200 Ft-ot. Ehelyett kifizettem 3.111.388 Ft-ot, és azt állítják hogy 53.485 Ft jár vissza. Küldtek tegnap egy kétoldalas szabványlevelet, hogy jelöljem meg pontosan mi hibát találtam a számításukban, mert csak akkor foglalkoznak “”érdemben a panaszommal, és elküldik majd a számításukat. Ma kaptam egy 14 oldalas levelet, ahol újra közlik hogy 53.485 Ft jár vissza, majd 3 táblázatot, amiken nincs sehol végösszeg, vagy összehasonlítás, majd a következő 3 oldal a jelmutató, hogy mi mit jelent a táblázataikban. Laikus lévén csak azt látom, riogatni akarnak azzal, hogy mehetek a bíróságra. Szerintetek?
  Hétfőn személyesen bemegyek hozzájuk, mit mondjak, hol a hiba? Vagy beletörődöm és kész, esetleg kifárasztásra mennek? ,Szintén Merkantillal kapcsolatban van problémám. 2007.02.07-én 2.184.000 Ft finanszírozását vállalták 72 hónapos futamidőre CHF alapú kölcsönnel, vissza kellett volna fizetnem kamatokkal együtt 2.509.200 Ft-ot, ehelyett ki kelltt fizetnem 3.111.388-at, és most azt állítják hogy 53.485Ft ami visszajár. Lehetséges ez szerintetek? Jövő héten bemegyek hozzájuk. Tettem panaszt, erre mindenféle táblázatokat küldenek ahol nincs semmi végösszeg, vagy összehanolítás , és nekem kell megjelölnöm mi az ami nem jó mert csak akkor foglalkoznak “”érdemben a panasszal.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket