Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Az adósok nyugodt éjszakáinak ára – hitelfedezeti védelem

  • 2013-11-15
  • szerző: bankmonitor

A hitel futamideje során számos olyan váratlan dolog történhet, amely közvetlenül érinti a pénztárcánkat. Most sajnos nem fizetésemelésre vagy lottónyereményre gondolunk, hanem épp ellenkezőleg, olyan sajnálatos élethelyzetekre, amikor a törlesztés önhibánkon kívüli okból nehézkessé vagy lehetetlenné válik. Szerencsére a legtöbb banknál elérhető valamilyen hitelfedezeti védelem, amellyel bebiztosíthatjuk magunkat és a családot.

Miben más, mint a többi biztosítás?

A kifejezetten jelzáloghitelek mellé köthető, maximum a hitel összege erejéig érvényes biztosítások nem egyéni, hanem csoportos biztosítások. Ez azt jelenti, hogy nem mi egyénileg szerződünk a biztosítóval, hanem a bankunk a szerződő, mi pedig a biztosítás igénybevételével csatlakozunk ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai ugyanezen biztosítást fizetik. Ezáltal kedvezőbb díj mellett érhetőek el, mintha egyéni életbiztosítást kötnénk, aminek kedvezményezettje a bank. Azaz ezek a biztosítások lejáratkor nem fizetnek, nem megtakarítási/befektetési jellegűek, kifejezetten a hitel visszafizetésének kockázatát hivatottak fedezni.

Milyen kockázatokra köthető?

Amely bankoknál ilyen biztosítást találtunk, ott minden esetben fedezetet nyújt a biztosító
halál esetére. Ezen belül megkülönböztetésre kerülhet a bármely okú, természetes, baleseti és a közlekedési baleseti halál. Az egyes csomagokban meghatározzák, hogy mely halálesetre nyújtanak fedezetet. Ezen kívül jellemzően megtalálhatók a
rokkantságra, keresőképtelenségre, munkanélküliségre vonatkozó fedezetek is.  A rokkantság és keresőképtelenség esetében szintén eltérőek lehetnek a feltételek arra vonatkozóan, hogy balesetből következett-e be, vagy sem, és hogy rokkantság esetén hány %-os rokkantságot állapítottak meg.

A részletes feltételeket, a biztosító szolgáltatását és az esetleges kizárásokat (azok az esetek, amikor a biztosító nem fizet) a biztosító szerződési feltételeiben találjuk, amelyeket az adott bankok honlapjáról is elérünk. A biztosítások csak annál a banknál köthetők meg, amely bank a jelzáloghitelt nyújtotta.

csomagok20131115

A vizsgált biztosítások tekintetében az FHB Bank és a Sopron Bank esetében csak olyan hitelfedezeti biztosítást tudunk kötni, amely kizárólag halál esetére vonatkozik. A többi banknál már az egyéb fedezetekre is találunk csomagokat, illetve csak a CIB Banknál találtunk
kritikus betegségre vonatkozó fedezetet (pl. veseelégtelenség, rosszindulatú daganat).

Mennyit térít a biztosító?

Az adós halála, valamint rokkantság esetén a fennálló hiteltartozást fizeti ki a biztosító a bankunknak. Keresőképtelenség, munkanélküliség vagy kritikus betegség esetén a biztosító az első 60 napra nem fizet (OTP esetén csak 30 napra, CIB/kritikus betegség esetén szintén 30 napra), és a 61. naptól (OTP és CIB/kritikus betegség esetén 31. naptól) kezdve fizeti helyettünk az esedékes törlesztőrészletet. Fontos kérdés, hogy meddig… A Raiffeisen és Erste esetében maximum 6 hónapig, Budapest Bank esetében maximum 10 hónapig, a CIB és az OTP esetében pedig maximum 12 hónapig.

Mitől függ a havidíj?

A Budapest Bank és az OTP esetében a
havi törlesztőrészlet %-ában meghatározott díjat kell fizetnünk. A többi bank esetén a
folyósított hitel %-ára vetítik a biztosítás összegét, egyedüli kivétel az FHB Banknál elérhető biztosítás, amely esetében a
fennálló tőketartozás a számítás alapja. Tehát ahogyan csökken a fennálló hitelünk, úgy csökken a biztosítás havi díja is.

havidij20131115

A biztosított adósnak lehetősége van további 1 adóstársat biztosítottként bevonni. Két adós esetén, a Budapest Banknál és a CIB Banknál duplázódik a fizetendő havidíj, az OTP esetén pedig némi kedvezményt kapunk a kétszeres díjból. A többi bank esetében ugyanazt a díjat kell fizetni két adós esetén is, de a biztosító szolgáltatására vonatkozóan lehetnek arányos korlátozások (pl. az FHB Banknál két adós biztosítottnál az egyik adós természetes halála esetén a fennálló hitel felét fizeti a biztosító, közlekedési baleseti halál esetén viszont a teljes tartozást).

Ezekre az élethelyzetekre érdemes felkészülni, mert ilyen esetekben is ugyanúgy kell teljesíteni a havi részleteket.
Ha a legolcsóbb munkanélküliségre szóló biztosítás összegét tennénk félre minden hónapban, több mint 10 évig gyűjtögethetnénk, hogy felhalmozzuk egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel 6 havi törlesztőrészletét! Ha ezt biztosításra szánjuk, megkapjuk ezt szolgáltatás formájában, bármikor is legyen rá szükség a futamidő során. Ha még sincs, utólag gondolhatjuk úgy, hogy kidobott pénz volt, de a nyugalmunkra, saját és a családunk biztonságára ne sajnáljunk költeni!

A hiteltörlesztés védelmét azonban megelőzi a legjobb lakáshitel kiválasztása, amelyhez kalkulátorunk nyújt segítséget.

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket