Az állampapírok kamata már ma csökkent, holnap az alapkamatunk is fog?

Az állampapírok kamata már ma csökkent, holnap az alapkamatunk is fog?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-22
 

Mai nappal a jól megszokott 3% helyett már csak 2,75%-kot kapunk az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyre. A Féléves Kincstárjegy eddigi megszokott 2,75%-a pedig 2,5%-ra olvadt. Ez mindkét esetben 0,25%pont csökkenést jelent. Ez vajon előre jelezheti a holnapi kamatdöntő ülés kimenetelét? Véleményünk szerint aligha.

Ha egy évre szerettük volna félretenni a pénzünket, akkor eddig az államkincstárban 3%-ot kaptunk érte, ha Kamatozó Kincstárjegyet vásároltunk. Mára 0,25%ponttal csökkent ez az érték, és már csak 2,75%-kot kínál az egy éves állampapír. Korábban ennyit fizetett a Féléves Kincstárjegy, aminek a kamata szintén ugyanekkora mértékkel, 2,5%-ra csökkent. Ugyanez fog történni az alapkamatunkkal holnap? Nem tartjuk valószínűnek. Csökkenést várunk mi is, de nem emiatt.

Ha megnézzük március idusa óta az alapkamatunk 0,45%ponttal csökkent. Ezzel szemben (egészen máig) a rövid állampapírok kamata változatlan maradt. Tehát inkább egy követő magatartásnak tűnik ez a lépés, mint előre tekintőnek. Főként, ha hozzátesszük, hogy az alapkamatunk 7%-ról folyamatosan, emelés nélkül csökkent, addig februárban a fent említett papírok kamatai fél százalékponttal emelkedtek! Tehát még mindig 0,25%ponttal magasabb kamatot fizetnek, mint az év elején (Féléves Kincstárjegy 2,25%, míg a Kamatozó Kincstárjegy 2,5% kamatozással volt kapható januárban.)

Újra versenyben a bankbetétek!

A jelenlegi kamatcsökkenéssel újra helyzetbe kerültek a bankbetétek. Noha az átlagos betétek kamatai még mindig a rövid állampapírok kamatszintjei alatt vannak, de két bank is kínál betétbiztosítási garancia mellett 3% feletti hozamokat.


1

Ha már nem elég 3%

Ha viszont nem elég még ez a kamatkörnyezet sem, akkor a hosszú távú állampapírok ennél magasabb kamatokat is nyújtanak. Ha pedig még a 4,49%-tól sem esünk hasra, akkor többletkockázat felvállalásával akár két számjegyű hozamot is elérhetünk!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés