Az egynapos lakáseladás titka: vakszerencse vagy kényszer?

Az egynapos lakáseladás titka: vakszerencse vagy kényszer?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-17 Frissítve: 2018-05-04
 

Miközben a legfrissebb statisztikák szerint a fővárosi panellakások átlagos értékesítési ideje 60 nap alá csökkent, találkoztunk olyan esettel, hogy valaki egy napon belül eladta a lakását. A szakértő megerősítette, hogy valóban előfordulnak rendhagyó esetek az ingatlanpiacon, de figyelmeztet, hogy nem mindegy, hogy véletlen szerencse, vagy valamilyen kényszerhelyzet áll a háttérben.

Este feltette a hirdetést, másnap délelőtt elvitték a lakást

Igaz, hogy el lehet-e adni akár egy nap alatt is egy lakást, de azért nem ez jellemzi a fővárosi ingatlanpiacot. Ha valakinek mégis sikerül, akkor nem mindegy, hogy az eladó egy mázlista, vagy kényszerhelyzetben van. „Ha gyorsan el akarjuk adni a lakásunkat, akkor piacra lehet dobni alacsonyabb áron, a jelenlegi piaci környezetben azonban tanácsos magasabbról elkezdeni az értékesítést, majd az érdeklődéstől függően faragni belőle” – szögezte le a Duna House szakértője.

A napokban közzétett Duna House Barométer első negyedéves statisztikái alapján 32 ezres tranzakciószámnál tart az ingatlanpiac, ami – figyelembe véve az előző évek azonos időszakának adatait – válság utáni rekordévet vetít előre. Becslések szerint 2015-ben akár a 140-150 ezres mennyiség is elérhető, amennyiben kitart az öt éve nem tapasztalt szintű vevői érdeklődés.

Akármit azért nem lehet eladni

A kereslet élénkülése nem jelenti azt, hogy mindent elvisznek, az érdeklődők igényei is érzékelhetően változtak. Az ország középső területein mért magasabb tranzakciószám mellett is csak minden 14. adásvétel tárgya volt „felújítandó” megjelölésű lakás az első negyedévben. Az észak-alföldi régióban még mindig szinte eladhatatlanok az ilyen ingatlanok. A fővárosban és környezetében a vevők kétharmada a „jó” és a „nagyon jó” minősítésű lakásokra kötött szerződést.

Milyen áron mennek most a lakások?

A fővárosi árindexek áttörték a 100 pontos határt, ami annyit jelent, hogy (nominálisan) a panel- és a téglalakások is drágábbak most, mint 2008 első negyedévében voltak. Az elmúlt másfél évben átlagosan 36%-ot mentek a panelek, az akkori 77 pontos történelmi mélypontról mára 105 pontig menetelt a fővárosi panel index.

Adott városrészen belül az átlaghoz képest jelentősen szóródhatnak az árak. Az észak-budai területeken 50 négyzetméteres kétszobás panelt 9 milliótól egészen 17 millió forintig kínálnak attól függően, hogy az ingatlan a Békásmegyeri lakótelep Duna felőli oldalán, vagy éppen a Pók utcai lakótelepen helyezkedik el.

A fővárosi téglalakások országos összehasonlításban a legjobban tartották magukat a válság évei alatt. Az árindex csak a tizedét adta le a kritikus időszakban, jelenleg az árak 2 százalékponttal átlépték a válság előtti szintet.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a megfelelő piacismeret mellett, nagyon fontos a döntés gyors meghozatala. Ahhoz, hogy az elhatározásból végül tettek legyenek, tanácsos az elérhető legjobb hiteleket is áttekinteni:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés