Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Az MNB védi a forintot

  • 2014-09-24
  • szerző: bankmonitor

Az MNB mai bejelentése szerint olyan lehetőségeket ad a kereskedelmi bankok részére, melyen keresztül a devizahitelekhez kapcsolódó elszámolások, illetve jövőbeli események nem fognak a forint gyengítésének irányába hatni. A mai bejelentés egyértelműen pozitív irányba befolyásolhatja a forint árfolyamát az euróval szemben.

A devizahiteleseknek a jövő év elején (korábbi egyoldalú kamat/díj/költségemelések és árfolyamrés miatt) visszafizetendő összegek elszámolás forint gyengítő hatással bírnának. Itt ugyanis a bank egy devizahitel összeget csökkent le, melynek során forint ellenében devizát kell vásárolnia. A nagy tömegű koncentrált devizavásárlás pedig egyértelműen forint gyengítő hatással bír.    Az elmúlt hetekben a forint új mélypontokat ért el. Ezen környezetben kifejezetten erősítheti a forint iránti befektetői bizalmat az MNB mai bejelentése, melynek tartalma leegyszerűsítve:  a devizatartalék terhére devizát biztosít a kereskedelmi bankoknak, amennyiben azt a deviza kötelezettségeik csökkentésére fordítják (azaz a devizahitelek mögötti saját forrásaikat visszafizetik). A bankok számára elérhető deviza összegszerűen 2 milliárd EUR-t tesz ki.  A mai bejelentésnek van egy lényegesen komplikáltabb eleme is, miszerint a jövőben keletkező banki devizaigényre is kedvező megoldást kínál a jegybank. (Ez azonban még nem a jelenleg bizonytalan időpontban és formában bekövetkező teljes forintosításról szól.)    A hír hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben közel 1 forintot erősödött.  
Ha érdekel, hogy a hiteled érintett-e a visszatérítésben, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.  

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket