Az utóbbi 4 év legkisebb pénzromlása, 2,2% az éves infláció!

Az utóbbi 4 év legkisebb pénzromlása, 2,2% az éves infláció!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-11 Frissítve: 2020-04-06
 

Az egyre javuló infláció tovább növeli befektetéseink értékét! A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közreadott adatai szerint a pénzromlás mértéke márciusban 2,2% lett. A javulás szinte drámai már hiszen szeptemberben ez az érték még 6,6% volt. A 2,2%-os érték szinte nyugat európainak mondható…

A KSH friss adatai szerint az elmúlt egy évben 2,2%-ot romlott pénzünk vásárlóereje. A kizárólag március hónapra kiadott érték 0,3% lett. Az adatok meglepőek, sőt meglepően jók, hiszen az elmúlt időszakban egyre javuló mutató közel fél év alatt 4,4 százalékpontot esett 6,6%-ról 2,2%-ra.

Hogy értékelni tudjuk az infláció esését, vegyünk figyelembe, hogy ez határozza meg befektetéseink és fizetésünk valódi értékét is. A 2,2% azt jelenti, hogy 2012 márciusához képest idén márciusban ennyivel tudunk kevesebbet vásárolni pénzünkön. Így például 2012-ben összegyűjtött 1 millió forintunk ma 978 500 forintot ér. Ha az inflációs érték továbbra is 6,6% lenne, tavalyi pénzünk mindössze 938 000 forintot érne. A különbség magáért beszél…

éves pénzromlás mértéke az elmúlt időszakban

A lekötési lehetőségek és a befektetések éppen azért is fontosak, hogy elkerüljük pénzünk romlását, de sokszor egy jó bankszámla is elég arra, hogy pénzünk értéke inkább növekedjen mint csökkenjen. Ha ugyanezt az 1 millió forintot bankbetétbe kamatoztattuk (vagyis egy éves lekötést választottunk), akkor akár 6,93%-os értéknövekedést is elérhettünk. Így az 1 millió forint, az értékcsökkenés helyett, ma valójában 1 millió 70 ezer forintot érne!

A KSH ma publikált inflációs adatát nem szabad összekeverni az előremutató inflációs várakozással. A pénzromlás pontos mértékét mindig csak utólag tudjuk megmondani, az előremutató értékekről csak várakozásaink lehetnek.

Az előremutató infláció is fontos, hiszen azzal a mostani befektetéseink várható hozamát tudjuk megbecsülni. Érdemes odafigyelni ezekre az értékekre, gyakran segíthetnek eldönteni, milyen befektetést érdemes választani, hogy legjobban kamatozzon pénzünk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés