Azt gondolod, hogy a Brexittel jól jársz? Ki kell ábrándítanunk!

Azt gondolod, hogy a Brexittel jól jársz? Ki kell ábrándítanunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-06 Frissítve: 2021-08-06
 

Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy az Egyesült Királyság kilépjen az Európai Unióból. Ám a britek június 23-án megszavazták a kilépést. De mégis mi változott azóta, amióta a britek nemet mondtak az EU-ra? Hogyan hatottak ezek a változások a befektetésekre?

Részvényárak

Akik úgy gondolkodnak, hogy a befektetések egyenlőek részvényekkel, azok rossz nyomon járnak. Ha csak a több éves árfolyamcsúcs közelében járó részvényárakat tekintjük, még azt a téves következtetést is levonhatnánk, hogy amióta brit gazdaság kiszabadult az EU szorításából, szárnyal. Természetesen nemzetközi szinten sok részvényindex ugyanebben a helyzetben van a Brexittől függetlenül. Így még akár hihetőnek is tűnne a feltételezés, hogy a Brexit jót hozott. De ez még nem a teljes kép.

Befektetést keresel? Kalkulátorunk segít!

1

A font

Az európai uniós tagság kötelező belépést jelent az Európai Gazdasági Monetáris Unióba is, ha teljesítik az előírt feltételeket. Azaz előbb utóbb ez EU-n belül minden országban hivatalos fizetőeszköznek kell lenni az eurónak. Ezen szabályozás alól mindössze néhány ország bújhat ki. Ilyen volt Anglia is, aki megtarthatta a saját fizetőeszközét, a fontot. Ez korábban sokszor jól jött az szigetországnak, hiszen egy plusz eszközt hagyott az ország kezében: az árfolyam-politikát. Ám ez a fegyver kétélű: a Brexit szavazás óta a font jelentősen gyengült a font a nagy devizákkal (és még a forinttal) szemben (is).

Ráadásul a font gyengülése pozitívan hat az exportra termelő cégekre, amelyek részvényárfolyama emelkedhet. (Relatíve olcsóbbá válnak a termékeik a nemzetközi piacon.) Tehát a részvényárfolyamok emelkedését segíti a gyengébb font. Akkor miért árt?

Hirdetés

Hirdetés

Összetett hatás

Amennyiben például WizzAir részvényeket szeretnél venni, akkor forintodat fontra váltva megveszed a részvényt (majd várod, hogy emelkedjen). Amikor úgy döntesz, eladod a papírt, akkor a megkapott fontot újfent forintra kell váltanod. Tehát nem csak a részvényárfolyam emelkedése, de bizony a devizaárfolyam elmozdulása is hatással lesz a befektetésed forintban számolt értékére.

Ezek után nézzük meg, mi történik, ha a londoni tőzsde indexét korrigáljuk a devizaárfolyammal:

Látható, hogy a devizaárfolyammal korrigált index teljesítménye már koránt sem olyan fényes. A Brexit után inkább egy oldalazásra futotta az erőből, semmint emelkedésre.

A jövő

Igen nehéz megbecsülni, hogy mit tartogathat a jövő a befektetőknek. Fontos kérdés, az EU-ból való kilépés mikéntje:

  • Megmarad-e munkaerő szabad áramlása?
  • Mi lesz a már ott dolgozó munkavállalókkal?
  • Hogyan pótolják majd a kieső munkaerőt?
  • Milyen vám és egyéb szabályozásban történik drasztikus változás?

Egyelőre még folynak a tárgyalások ezekről a témákról, de egyvalami szinte bizonyos: a Brexit hosszú távú hatása az egyesült királysági gazdaságra (és ezáltal a fontban jegyzet befektetésekre) igen negatív.

Hirdetés
Hirdetés