Befektetők vigyázzatok! Sötét felhők gyülekeznek

Befektetők vigyázzatok! Sötét felhők gyülekeznek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Még jövőre sem számíthatunk arra, hogy a gazdasági növekedés beindulna a világban, amin még a dollár erősödése is jelentősen ronthat. Ilyen kilátások közepette felerősödik az arany szerepe, de a stabil, osztalékot fizető vállalatok is jó befektetésnek tűnnek. Eközben az államkötvények egyre veszélyesebb terepet jelentenek, miután a jövőbeli hozamemelkedések révén nagy veszteségeket is okozhatnak a befektetőknek. Az Alapblog a Saxo Bank elemzőjét kérdezte meg, hogy a befektetések terén mit várhatunk a jövőben.

A válság óta már majdnem egy évtized telt el, azonban a világ gazdaságai még mindig csak árnyékai régi önmaguknak. Ugyan a világ nagy jegybankjai mindent elkövettek, hogy életet leheljenek a gazdaságokba, a problémák mégis fokozódni látszanak a pénzügyi piacokon. Nem elég, hogy a globális kötvénypiacokon minden bizonnyal buborék alakult ki, még a közeljövőben a dollár erősödése is várható, ami nagy valószínűséggel számos nyersanyagtermelő országot is nehezebb helyzetbe hoz majd. Úgy tűnik, hogy a jegybankok elérték korlátaikat, mivel az intézkedések ellenére nem volt tapasztalható komolyabb gazdasági növekedés, így a növekedés motorjainak beindítása a kormányzatokra hárul. A befektetők idegeit pedig szinte felőrli, hogy vajon merre kellene elmozdulniuk, ahol nem szaladnak bele drámai veszteségekbe a jövőben.

A bizonytalanság azonban néhány befektetésnek még kedvezhet is. Tipikusan ilyen az arany, aminek további emelkedése várható a jövőben, de az olaj árfolyamának is minden esélye megvan, hogy magasabb szintekre kerüljön az elkövetkező időszakban. Persze a részvényekben sem csalódhatunk, ha a stabil pénzáramlást és osztalékot fizető cégeket választjuk, viszont az államkötvényekkel (európai, amerikai) nem árt vigyázni a jövőben, mivel azok a jövőben akár nagy veszteségeket is okozhatnak a befektetőknek. Az Alapblog „Rossz ómen az erősödő dollár” című írásában bővebben is olvashatunk a témáról.

Hirdetés
Hirdetés