Cégvezetőknek a legolcsóbb megoldás a dolgozók ösztönzésére!

Cégvezetőknek a legolcsóbb megoldás a dolgozók ösztönzésére!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-12
 

Adómentesen adható juttatásnál nem lehet cégtulajdonosként olcsóbb dolgozói ösztönzőt elképzelni. 100 forint kifizetés nagyon ritkán kerül a cégnek is 100 forintba (bér esetén ekkora kifizetés jellemzően 202 Ft összköltséget jelent). A bizonyos korlátok között lakáshitel törlesztésére nyújtható támogatás azonban ilyen. A banki devizahitel visszatérítések és az ezt követő forintosítás után is családok tömege számára marad továbbra is az élet része a lakáshitel, így egy kifejezetten kedvező lehetőség a munkáltatók számára az adómentesen adható lakáshitel törlesztési támogatás.

A dolgozóknak adható juttatások

Dolgozóink ösztönzésére többféle béren kívüli juttatást is alkalmazhatunk, és az egyes elemek eltérő szabályozás alá esnek az adóterhek tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a dolgozónak adott nettó 10 000 Ft a munkáltató részére az egyik juttatás esetében jelentős többletköltséggel jár (nem is beszélve arról, ha ezt munkabérként fizeti ki), míg más elemek esetén nem jelent plusz költséget.

Az adómentesen nyújtható juttatási körből a lakáscélú hiteltörlesztési támogatásnak van a legnagyobb jelentősége. A teljesség kedvéért az adómentes körben említhető meg a sporteseményre szóló belépő, kulturális szolgáltatás, a munkába járás költségének kiegészítése, kockázati biztosítások, életbiztosítás, de a mindennapi életben egy család számára ezek közül a lakáshitel törlesztésének támogatása értelmezhető a leginkább.

Jelenleg 35,70%-os adó-, illetve járulék teher mellett nyújtható például az Erzsébet-utalvány, SZÉP kártya, vagy az önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagdíj hozzájárulás. Egyes elemeknél a törvény szerint meghatározott havi, illetve éves keret túllépése esetén az előbbiek helyett 51,17%-os adókulcs kerül érvényesítésre az értékhatárok feletti részre.

A 2015-ös tervezet szerint a fenti adókulcsok az adóköteles juttatások esetében 51,17%-ra emelkednének, míg egyéb juttatások, illetve a meghatározott keretek túllépése esetén 65,79%-ra.

Ezek a megoldások alkalmazhatók

1. A Cafeteria részeként, vagy külön szabályzat szerint

A támogatás beépíthető a korábbiakban részletezett béren kívüli juttatások közé, az adható Cafeteria keretbe. Ha nincs Cafeteria rendszer kialakítva, attól függetlenül is nyújtható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás, amennyiben erre átlátható belső szabályzat kerül kialakításra. A belső szabályzatnak tartalmaznia kell, hogy kik jogosultak a támogatásra, milyen összegben, milyen gyakorisággal juthatnak hozzá.

2. Egyösszegű jutalom

A munkáltató egyösszegű, nem rendszeres jutalomban részesítheti a dolgozót. A jutalmat lehetőség van átminősíteni adómentes lakáshitel törlesztési támogatássá. Fontos, hogy ha munkaszerződésünkben van prémium előírás, akkor az nem helyettesíthető ilyen módon, csak a prémiumon felül van lehetőség a támogatás nyújtására.

Az alábbi kalkulátorunkban munkáltatóként is megnézheted, hogy egy „átlagos” alkalmazott esetén milyen mértékű adómentes lakáshitel támogatás nyújtható.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Így nem adhatod a lakáscélú hiteltörlesztési támogatást a munkavállalónak!

Nem kérdés tehát, hogy a legoptimálisabb mind a munkáltató, mind a dolgozó szempontjából, ha a kifizetett nettó 10 000 Ft mind a két szereplőnél nettó 10 000 Ft-ot jelent. A lakáscélú hiteltörlesztési támogatásnál pontosan erről van szó, azonban a támogatás bevezetésekor ügyelni kell arra, hogy a gyakorlatba történő átültetéskor ne legyen kifogásolható az adózás tekintetében.

1. A bér nem alakítható át

Ebben az esetben ugyanis a NAV bérjellegű juttatásnak minősítené, és a büntetés mellett az összes adó-, és járulék terhet meg kellene utána fizetni. Amit tehát korábban munkabérként kapott a dolgozó, az a jövőben nem lehet támogatás.

2. A prémium nem alakítható át

Amennyiben munkaszerződésünk szabályozza a prémium fizetését, akkor az előzőek miatt szintén nem oldható meg, hogy ilyen formában, a prémiumot helyettesítve nyújtsunk a dolgozónak támogatást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés