Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Célegyenesben a hitelek elszámolása: valaki tűkön ül, más dörzsöli a tenyerét

  • 2015-04-17
  • szerző: bankmonitor

Nem kell kétségbe esnie annak, aki még nem kapta meg a banktól az elszámoló levelét, amely a visszatérítésről, valamint az új forintosított hitel törlesztőrészletéről, kamatáról ad tájékoztatást. A nagy hajrá április végén várható a levelek kézbesítését illetően. Ezt követően célszerű körülnézni más bankok háza táján is, hogy kaphatunk-e kedvezőbb konstrukciót. Ha bankot váltunk, ingyenesen felmondhatjuk régi hitelünket, amelyet 90 napunk van visszafizetni.

Végre kiderül, hogy mennyi jár vissza és mennyi lesz az új törlesztőrészlet

Célegyenesbe érkezett az elszámolásról szóló levelek postázása, az ügyfelek mégsem dőlhetnek hátra. Igaz, hogy a hitelek újraszámolása és a devizahiteles tortúra ezzel lezárul, de a forintosítással egy új történet veszi kezdetét. Az adósok megismerik, hogy a jogszabályban meghatározott fordulónappal milyen összegű jóváírásra jogosultak az árfolyamrésből, továbbá az egyoldalú kamat-, költség- és díjemelésből.

A devizában újraszámolt tartozások forintosításra kerülnek, a kamat mértékét pedig visszaállítják a hitelszerződésben eredetileg maghatározott szintre. A forintosított tőketartozás, a régi-új kamat és a hátralévő futamidő ismeretében meghatározzák az új törlesztőrészletet, amit májustól kell majd az adósoknak fizetni. A márciusi és az áprilisi részletben megfizetett különbözet visszajár.

Miközben sokan a postást fürkészik és tűkön ülve várják az új adatokat, addig a már lejárt vagy piaci alapon végtörlesztett hitellel rendelkezők dörzsölhetik a tenyerüket. Akinek még van bankszámlája annál a banknál, amelynél hitellel rendelkezett, annak automatikusan jóváírják az összeget ezen a számlán. Akinek nincs, annak be kell jelentenie, hogy mely bankszámlára kéri, vagy a bankfiókban veheti fel készpénzben.

Tiszavirág életű lehet sok forintosított hitel

Az elszámolással és a devizahitel forintosítással nemhogy lezártnak nem tekinthetjük az ügyet, hanem az ügyfelek jó része előtt egy olyan új lehetőség nyílik meg, amely döntően befolyásolhatja a futamidőből még hátra lévő évek törlesztéseit. Ez pedig nem más, mint a forintosított lakáshitelünk kiváltása egy még kedvezőbb hitellel.
A kiváltáshoz megfelelő biztosítékokkal rendelkező ügyfelek 60 napon belül felmondhatják a forintosított hitelüket, majd további 90 nap áll rendelkezésükre, hogy a kiváltást lebonyolítsák. A felmondástól a kiváltásig terjedő időszakban is fizetni kell a részleteket, de a forintosított hitel lezárása díjmentes.

Ellenőrizd Te is, hogy melyik banknál járnál jobban!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Mások többet kaptak vissza, kihez forduljak a panaszommal?

A banki elszámolás összetettségét jellemzi, hogy egy átlagos ügylet esetén is több száz paramétert kell a képlethez megadni, ami nem csak a szerényebb pénzügyi ismeretekkel rendelkező ügyfeleket állítja komoly akadályok elé. Ha a szomszéd ugyanannyit vett fel ugyanott, mint mi, a visszatérítés összege akkor is más lehet. A jóváírás mértéke a hitelintézeten, a hiteltípuson és az összegen túl függ még a hitelfelvétel időpontjától, a futamidőtől, a kamat változásától és az alkalmazott árfolyamréstől.

Amennyiben elfogadjuk az elszámolást, úgy a tájékoztatóban megfogalmazottak szerint kell törlesztenünk a jövőben. Aki vitatja a visszatérítés összegét, az első körben a hitelező banknál élhet panasszal, a következő szint a Pénzügyi Békéltető Testület, de megegyezés hiányában akár bírósági szintre is eljuthatnak ügyek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket