10-15%-kal csökkenhetnek az új lakások árai!

10-15%-kal csökkenhetnek az új lakások árai!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-14
 

27-ről 5%-ra vághatja vissza a kormány az ingatlanépítés ÁFA-ját, és ezzel végre megadhatja a kezdőlökést az ingatlanberuházások beindulásának. De milyen hatással lesz mindez az ingatlanpiacra? Egyesek szerint akár 10-15%-kal eshetnek vissza az új lakások árai ennek köszönhetően. Három véleményt gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek Neked tisztán látni a jövőt.

Az ingatlanépítések ÁFA-jának 27-ről 5%-ra való csökkentéséről beszélt Orbán Viktor vasárnap a Fidesz kongresszusán. De mit jelent ez vajon az ingatlanárak szempontjából?

Az ingatlanberuházók már évek óta lobbiztak az építések ÁFA-jának csökkentése érdekében. Ennek oka, hogy a 27%-os ÁFA kulccsal még a jelenlegi ingatlanárak mellett sem érte meg az ingatlanfejlesztés. 5%-os adókulcs mellett viszont már egészen más a helyzet.

Zsiday Viktor véleményét, illetve az Otthon Centrum és a Duna House vezető elemzőinek meglátásait olvashatod lejjebb arról, mi várható az ÁFAkulcs csökkentésének hatására.

Hirdetés

Hirdetés

Lakásépítési boomot vár Zsiday Viktor

Hatalmas lakásépítési boom várható az ÁFA csökkentés hatására Zsiday Viktor, Magyarország egyik legnevesebb befektetési szakembere szerint. Úgy gondolja, hogy már az elmúlt 2-3 évben megkezdődött egy átrendeződés, aminek keretében a nagyvárosok felé belső migráció indult meg, és ami új lakások megépítését teszi szükségessé.

A szakember véleménye szerint az ÁFA csökkentés eredményeképpen 1-2 éven belül, megállhat a használt lakások piacán látott áremelkedés. Az Alapblogon megjelent „Lakásépítési boom jön” című írásából emellett megtudhatjuk azt is, hogy a lépés hatására a telekárak, az építési költségek és a fejlesztői profitok emelkedése is várható szerinte.

Lakásvásárlásban gondolkozol? Ajánljuk figyelmedbe alábbi lakáshitel kalkulátorunkat, mellyel megnézheted milyen feltételekkel kaphatsz hitelt. (Cikkünk a kalkulátor alatt folytatódik)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Déry Attila szerint az új lakások ára 10-15%-kal csökkenhet

Az új lakások kínálata megtöbbszöröződhet Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint, és ennek hatása az új lakások áraiban is érezhető lesz. Az elemző szerint az nem valószínű, hogy az ÁFAcsökkentés mind a 22 százalékpontja megjelenik az új lakások árában. Ennek oka, hogy éppen a magas ÁFAkulcsnak köszönhető, hogy eddig nem voltak megfelelőek a beruházások megtérülési mutatói. A befektetők profitját tehát növelni kell, de még így is az új lakások árának 5-10% körüli csökkenését valószínűsíti.

Déry Attila szerint az ÁFA csökkentésnek mindenképpen lesz hatása a használt lakások árára is. Ezeknek azonban csak növekedési üteme fog mérséklődni, árcsökkenés ezeknél nem várható. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint ez a növekedés amúgy is csökkent volna, hiszen a befektetők száma korlátozott a piacon. A növekedés korábban várt visszaesése lehet egy kicsit erősebb az ÁFAcsökkentés hatására.

Déry Attila úgy gondolja, hogy aki új építésű lakást vásárol, annak érdemes lehet kivárni, mert várhatóan a közeljövőben számos új projektet jelentenek be. Aki viszont használt lakást tervez venni, annak nem érdemes várni. Aki befektetésben gondolkodik, annak azt kell szem ellőtt tartania, hogy a növekedés lassabb lehet a korábban vártnál: az ingatlanbefektetéseknél eddig 7-8%-os hozamokkal lehetett számolni, ez 5-6%-ra eshet vissza.

Legalább 2-3 év, mire érezhető lesz a változás, Rutai Gábor szerint

Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint a piac jelenleg erősen keresleti, a beruházói kedv elég mérsékelt. Így azzal, hogy 5%-ra csökkentik az ÁFA-t, nem csak a beruházókat tudják majd motiválni, hanem ennek hatása az árakban is megjelenhet.

Az árak azonban nem fognak visszaesni az elemző szerint. A változás inkább abban fog megjelenni, hogy alacsonyabb ÁFA mellett már alacsonyabb négyzetméter árú ingatlanok fejlesztése is kifizetődő lehet. Ezek a beruházások lehetővé teszik, ahol olyanok is vásároljanak új lakásokat, akik eddig nem tudták, vagy nem akarták a magas négyzetméter árakat fizetni.

A hatások a használt lakások piacán is érezhetőek lesznek, de ez egy nagyon lassú folyamat lesz, 2-3 év is eltelhet addig. A használt ingatlanok árának emelkedése elképzelhető, hogy lassulni fog, de arra kicsi az esély, hogy megálljon. A Duna House elemzője szerint egyelőre csak az elején vagyunk az áremelkedésnek, hiszen még mindig a legolcsóbbak vagyunk a régióban.

Az ÁFAcsökkentés hatására tehát nem lesz egy látványos boom a lakáspiacon Rutai Gábor szerint.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés