A legmagasabb forint és devizakamatok bankbetétben

A legmagasabb forint és devizakamatok bankbetétben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-15
 

Körbenéztünk, hogy mit tud nyújtani a bankbetét, az egyik legbiztosabb befektetés. 1,35%-os alapkamat mellett nagy csodára nem vártunk. Viszont kellemes meglepetésként több, mint dupláját (3,2%-ot) elérjük kisebb összeggel is egy éves lekötéssel (ha 10 millió forint felett kötünk le, akár 3,6%-ot is kaphatunk). Amennyiben csak fele ilyen hosszú lekötésben gondolkozunk, akkor is 3%-kal tudjuk gyarapítani a pénzünket lekötésben. És mekkora kamatra számíthatunk 0,25%-os dollár „alapkamat” és 0,05%-os euró alapkamat mellett?

Egyre többen döntenek úgy, hogy forint mellett devizában is megtakarítanak. Az elsődleges deviza Magyarországon általában euró, míg a második legnépszerűbb a dollár. Mégis mire számíthat az, aki az euró, vagy dollár betétlekötést választja?

Euró kamatok

Az Európai Központi Bank euróra vonatkozó alapkamata mindössze 0,05%. Ehhez képest euró lekötések zöme magasabb kamatot fizet ennél az értékénél. Természetesen ez a tény önmagában még nem meglepő, hiszen a Magyar Nemzeti Bank alapkamatánál is jócskán találunk magasabb betéti kamatokat. Viszont a mértéke már ennél érdekesebb: találunk fél százalékot bőven meghaladó betététi ajánlatot is! A legmagasabb kamatot a MagNet Bank kínálja, a maga 0,85%-os ajánlatával. A dobogó második fokán az FHB bank áll, 0,75%-os kamattal. Ezen kamatok elérésének egyes esetekben feltétele lehet, hogy új pénzt kell vinnünk a bankba, azaz nem korábban is ott tartott eurót kötünk le. Majd a képzeletbeli dobogó alsó fokán ketten is ácsorognak 0,4%-os kamattal: Sberbank és az FHB.

Euróbetét

Dollár kamatok

A dollár alapkamatát alacsonyan tartja az amerikai jegybank, mindössze 0,25%. Dollárban elhelyezett bankbetététünkért 1%-ot is kaphatunk (ezen kamat elérésének egyes esetekben feltétele lehet, hogy új pénzt kell vinnünk a bankba, azaz nem korábban is ott tartott dollárt kötünk le). A legmagasabb kamatot a CIB kínálja. Az FHB Bank és a Sberbank dollár betétekben is bekerült az élmezőnybe: előbbi 0,8%-ot, míg utóbbi 0,55%-ot fizet egy évre. A többi banknál jelentősen kisebb az elérhető dollárkamat:

Dollárbetét

Forint kamatok

A Magyar Nemzeti Bank által meghatározott alapkamat közismereten 1,35%. Ennél jelentősen magasabb hozamra számíthatunk, mindegy, hogy fél, vagy egy évre nélkülözzük a pénzünket. Mindkét időtávon a legfeljebb új forrás feltételt vállalt betéteknél a BNP Paribas ajánlata viszi a prímet 6 hónapra 3%-kal, 12 hónapra 3,2%-kal (ráadásul a BNP Paribas 10 millió forint felett 3,6%-ot ad). Érdekes, hogy az élmezőnyben alig van változás: első és a harmadik helyezett is a BNP Paribas, míg a második a Gránit Bank mindkét időtávra:

Fél éves forintbetét

Éves forintbetét

Érdekel a legjobb betéti ajánlat? Add meg adataidat és kötelezettségmentesen tájékoztatnak róla!


1

Ne feledkezzünk meg az inflációról!

A bankbetétek kamatait önmagában vizsgálva viszont egy fontos tényezőt figyelmen kívül hagyunk: az inflációt. Alacsony kamatok mellett ugyanis könnyen előfordulhat, hogy hiába mondunk le a lekötött pénzünkről való rendelkezésről akár 1 évre, az inflációnak köszönhetően pénzünk a futamidő lejártával kevesebbet érhet, mint amikor lekötöttünk. Az MNB előrejelzése szerint egy év múlva 2,5%-os infláció várható. Ez azt jelenti, hogy azok a forintos bankbetétek, amelyek ennél alacsonyabb kamatot fizetnek – ha teljesül a jegybank előrejelzése –, negatív reálkamatot fognak realizálni. Ezzel pedig máris alaposan lerövidül a szóba jöhető 1 éves forintos betétek listája.

Amennyiben pedig a devizákat nézzük még szörnyűbb a kép: euróban 1,3% a következő évre várt infláció, míg dollárra vonatkozó várakozások egy része közelebb állnak a 2%-hoz (az amerikai központi bank előrejelzése szerint 1,6-1,9%). Ez azt jelenti, hogy devizában csak akkor éri meg a betétlekötés, ha a forint gyengülésére számítunk. De az már színtiszta spekuláció… Önmagában spekulatív alapon ne fektessünk devizába! Deviza befektetést akkor érdemes tartanunk, ha meg kívánjuk osztani befektetéseinket különböző devizákban.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés