A vég kezdete: negatív hozamok a pénzpiaci alapoknál!

A vég kezdete: negatív hozamok a pénzpiaci alapoknál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-16 Frissítve: 2020-05-05
 

Pénzpiaci alapokat sokan úgy tartották számon, hogy ugyan nem hoznak sokat, de azokkal nem lehet veszíteni. Mára több alap is rácáfolt erre: nem csak a 3 hónapos, hanem még a 6 hónapos hozamok között is találunk negatívat! Ez azt jelenti, hogy az egyik legbiztonságosabbnak tartott befektetési forma mára már nemhogy nem hozza a pénzt, de még viszi is. Mi lehet a megoldás?

Amikor minden rosszra fordult: tavaly ősz

A pénzpiaci és likviditási alapok árfolyamgrafikonjaitól általában elvárjuk, hogy minél inkább hasonlítsanak egy emelkedő egyenes vonalra (matematikában jártasaknak: szigorúan monotonon növekvő legyen). Ezzel szemben a legfőbb pénzpiaci alapok elmúlt egy éves összehasonlító grafikonja így néz ki:Kattints a nagyobb képért!

És azoknak, akiknek a számok mondanak valamit:

Kattints a nagyobb képért!

Jól látszik, hogy a vizsgált 10 alapból 4 negatív hozamot ért el az elmúlt három hónapban. Sőt, 3 alap fél éves időtávon is negatív teljesítményt nyújtott a tulajdonosaiknak! Természetesen a tőkevédelmet nyújtó alapoknál nem kell tartanunk a negatív hozamoktól (amennyiben kivárjuk a tőkevédelem idejét). Viszont a tőkevédelemnek is ára van: ezeket az alapok csak a középmezőnyben találhatóak.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet a megoldás?

Bankbetét

Ha megnézzük az egy éves hozamokat is, láthatjuk, hogy jelenleg a lekötött betétek kamatai többszörösen meghaladják a pénzpiaci alapok visszatekintő hozamszintjét. Két bank is kínál 2 százaléknál magasabb hozamot. Az egyik ilyen a francia óriásbank, a BNP Paribas 2,2%-os ajánlata:

1

Állampapír

A másik kézenfekvő lehetőség állampapír vásárlása lehet. Rövidtávon is többet hoz, mint a lekötött betét (2,25-2,5%), hosszabb távon pedig akár 3,8% is elérhető.

Állampapír

Tudni szeretnéd, hogy milyen hozamra számíthatsz a pénzedért? Használd kalkulátorunkat, hogy kiderüljön!

1

Mi lehet a hozamvisszaesés háttere?

A pénzpiaci alapok hozamának visszaesését több dolog is befolyásolhatta:

  • a magánszemélyek által elérhető biztos hozamok jelenleg magasabbak, mint amit az alapkezelők el tudnak érni (Az egy éves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy 2,5%os hozamot biztosít, de csak lakosságnak elérhető. Így ezt az állampapírt az alapkezelő nem tudja megvenni.),
  • a pénzpiaci alapok a pénz egy részét rövid állampapírban tartják, aminek a hozamszintje jelentősen csökkent (pont szeptemberben volt egy visszaesés). Az egyik leggyakoribb befektetése a pénzpiaci alapoknak a 3 hónapos DKJ-k (diszkontkincstárjegyek), melynek a referencia hozamszintje per ma 1,16%,
  • az alapkezelési költségek kisebb mértékben csökkentek, mint az elérhető hozamok (régebbi magasabb hozamok „jobban elbírták” az alapkezelés költségét, ami jellemzően 1% körül szóródnak (találhatunk 0,81%-ot terhelő alapot, de 1,73%-os költségszinttel bírót is),
  • hogyan lehetne pozitív annak a befektetési alapnak a hozama, ha 1,16%-ot hoz az alap befektetése, amiből 1,73%-os költséget vonnak le?
Hirdetés
Hirdetés