Hitel BAR listásoknak – Biztosan akarod?

Hitel BAR listásoknak – Biztosan akarod?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-26 Frissítve: 2018-05-04
 

Érdekes hírlevél érkezett postafiókunkba. Először nem hittünk a szemünknek, de gondoltuk, utána kell járnunk. Nem hittük volna, hogy még mindig van mit lerágni erről a csontról. Biztosan sokak ismeretségi körében vannak olyanok, akik KHR (régi nevén BAR) listára kerültek. Az sem meglepő, hogy sokan próbáltak/pórbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került adósoknak. De milyen áron? A magyar lelemény határtalan! Hihetetlen megoldási javaslatokkal találkoztunk.

Mi állt a levélben?

Röviden arról tájékoztattak, hogy ha BAR listások vagyunk és hitelt szeretnénk felvenni, szívesen megismertetik velünk a lehetőségeinket.

Több írásunkban foglalkoztunk már a témával. Kaphat-e hitelt, aki „bar listás”?

Próba képpen beregisztráltunk néhány olyan oldalra, ahol a tuti megoldást kínálják aktív KHR-eseknek. Kíváncsiak voltunk mit tudnak, amit mi nem!

Tapasztalataink elég vegyesek:

  • nem létező honlap,
  • általános válasz (Nesze semmi fogd meg jól!)
  • sem telefonon, sem emailben nem kaptunk megkeresést.

Nézzük, mit javasolnak!

  1. Vegyen fel egy rokon/barát helyettünk hitelt
  2. Forduljunk magánszemélyhez

Persze olyan lehetőséggel is találkoztunk, ahol konkrét kalkulációt is elérünk a honlapon annak ellenére, hogy jeleztük az AKTÍV KHR STÁTUSZunkat! Mindenkinek találnak megoldást, minden előzetes költséget meghiteleznek.

Ezeket a javaslatokat csak általánosságban írják le a honlapokon, személyes konzultációig nem jutottunk el.
Nem tisztünk véleményt alkotni fenti lehetőségekről, de ez azért meredek! Ki az, aki manapság eljönne helyettünk hitelt felvenni, vagy adna kölcsönt? Még ha csak „átmenetileg” is. És ki az, aki ilyet javasol?
Nem állítjuk, hogy nem lehetetlen, csak mindenkit óvatosságra intenénk! Az, aki a rosszul fizetők között szerepel a KHR-ben, ma Magyarországon nem vehet fel banki hitelt!

Fenti megoldásokat inkább szürkének, mint fehérnek gondoljuk. Sok esetben esetleg uzsorások kezében is végződhet a történet! Gondoljuk meg jól!

Hirdetés

Hirdetés

De hogy is működik ez a lista?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – közismert nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) egy olyan információs rendszer illetve nyilvántartás, amit a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények közösen tartanak fenn és töltik fel adatokkal. Az adatkezelés elektronikus eszközökkel, automatizáltan történik. Az adóslista minden hitel és hitel jellegű szerződést nyilvántart. Ezen túlmenően kezeli a késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatait is.

A BAR és a KHR között az alapvető különbség, hogy a BAR csak azoknak az adósoknak az adatait kezelte, amelyek hitelszerződéseik visszafizetése kapcsán már mulasztásba estek. A KHR egyben egy pozitív adóslista is, melynek célja a „nyilvántartott” személyek hitelképességének objektív és körültekintő megállapítása, elősegítve ezzel a túlzott mértékű eladósodás megakadályozását, valamint a bankok hitelezési kockázatának csökkentését. A KHR-ből származó információ a banki ügyfélminősítő rendszerek egyik meghatározó eleme.

Nem vagy érintett, de érdekelnek a valós lakáshitel ajánlatok? Kalkulátorunk segítségedre lesz a választásban!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mit tartanak nyilván?

A KHR-ben az alábbi információk szerepelnek a szerződésekről:

  • Szerződés alapadatai, mint pl. szerződéskötés, lejárat, megszűnés dátuma; szerződés típusa, devizaneme, összege; fennálló tartozás, törlesztő részlet; idegen vagy saját banki szerződés.
  • Információ arra vonatkozóan, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt (követelésértékesítés, üzletág-értékesítés vagy fúzió során).
  • A fennálló tőketartozás és a havi törlesztés összegére vonatkozó információkat valamennyi pénzintézet minden hónapban a tárgyhót követő ötödik munkanapig aktualizálja a KHR-ben.

A KHR a fentieken túl nyilvántartja, hogy az adott szerződést melyik bank kezeli. A természetes személyek pozitív hiteladatainak KHR-ben való rögzítését törvény írja elő, de az adatokhoz való hozzáférésről nekünk kell nyilatkoznunk.

Súlyos tévedés!

Nyilatkozat ide, vagy oda az esetleges mulasztásokat látja a bank! A negatív információk megismeréséhez ugyanis nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat.

Eltérő szabályok vonatkoznak a magán személyekre illetve a vállalkozásokra. Vállalkozások esetében teljes listáról beszélünk. Nyilatkozik vagy sem, róluk a lista mindig teljes, minden adat látszik és le is kérhető.

Mikor kerülhetünk fel a KHR negatív listájára?

Természetes személy akkor kerül fel erre a listára mint „rosszul fizető adós”ha hátraléka meghaladja a mindenkori legkisebb minimálbér összegét és ez folyamatosan (több mint kilencven napon keresztül) fennáll.

Aktív/passzív? Ki? Mikor? Meddig?

Aktív státusszal maradunk a listán ameddig

  • a teljes tartozásunkat ki nem fizetjük,
  • a pénzintézet nem érvényesíti követelését a fedezeten (elárverezés),
  • a szerződés átütemezése meg nem történik (pl. futamidő hosszabbítása)

Passzív státuszba kerülünk

  • ha aktívak voltunk, de tartozásunkat kiegyenlítettük,
  • a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte.

Passzív státuszban egy évig maradunk, aztán törölnek a KHR listáról. Fontos viszont, hogy a behajthatatlan tartozások továbbra is 5 évig maradnak a rendszerben! Ezekben az esetekben nincs aktív vagy passzív státusz.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés