Így változtak a bankok lakáshitelei

Így változtak a bankok lakáshitelei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-11
 

Február 1-je óta a fair szabályoknak megfelelő lakáshitelt vehetünk csak fel. Milyen változást hozott a törvénykezés a banki hitelkonstrukciókban? Mit jelent ez az adós számára? Olcsóbb vagy drágább hitelekre számíthatunk? Volt olyan bank, amelyik csökkentett a kamaton? Most már végig kiszámítható lesz a törlesztőrészlet? A leggyakoribb kérdések kapcsán vizsgáltuk meg a megújult hitelajánlatokat!

Mit változtattak a bankok a lakáshiteleiken?

A fair banki törvénynek való megfelelés mellett van bőven feladat a pénzintézeteknél. A forintosítás és a hitelek visszatérítése kapcsán egyelőre úgy tűnik, csak arra volt idő, hogy az új szabályoknak megfelelően alakítsák át hitelkonstrukcióikat. Azaz el kellett dönteniük, milyen gyakran nyúlnak majd a kamathoz, kamatfelárhoz, illetve milyen mutatószám alapján fogják azt módosítani.

Továbbra is gyakran, akár 3 havonta változhat a referencia kamathoz kötött hitelek kamatkondíciója:

Nem referencia kamathoz kötött, rögzített kamatozású hitelt mindössze 4 pénzintézetnél találunk, amelyek esetében évekre előre tervezhetünk a törlesztőrészlettel:

A piaci hiteleket tekintve mindössze egy banknál fordult elő, hogy egy kamatperiódust egy másikra cserélt. Jelesül az FHB Bank 1 éves referencia kamathoz kötött hitele helyett február 1-je óta 6 hónapos referencia kamathoz kötött hitelt kínál. A többi pénzintézetnél változatlanul elérhetők a korábban érvényben volt kamatperiódusok, maximum a lehetséges futamidő tekintetében történt kisebb módosítás. Az árazás tekintetében az OTP Bank és a Sberbank esetében történt kedvező változás. Előbbinél 0,2%-kal, utóbbinál 0,8%-kal mérséklődtek egyes hiteltermékek kamatfelárai.

A kamattámogatott hiteleknél a fair banki törvényeknek való megfelelést július 1-jei határidővel kell teljesíteni, így ezek körében nem történt változás.

Ha szeretnéd megtudni, Te milyen feltételekkel vehetsz fel lakáshitelt, töltsd ki az alábbi adatlapot!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mit hivatott szabályozni az új fair banki törvény?

Az új szabályokkal elsősorban a hitelek kamatának változását kívánták átláthatóbbá tenni. Egyrészt egyértelműen behatárolták, hogy adott futamidő esetén milyen gyakran módosíthat a bank az ügyfél által fizetendő kamat mértékén. Másrészt a változást számszerűsítő tényezők is megjelölésre kerültek (kamat, illetve kamatfelár változtatási mutatók), amelyeket a Magyar Nemzeti Bank honlapján tartanak nyilván.

A 3 évnél rövidebb futamidejű hitelek

  • vagy végig fix kamatozásúak lehetnek
  • vagy referencia kamathoz kötött hitel esetén a kamatfelár mértéke fix végig (referencia kamatozású hitelnél az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár)

A referencia kamat változása továbbra sem minősül egyoldalú kamatváltoztatásnak, az a futamidő alatt akár 3 havonta is módosulhat (például 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozás esetén).

A 3 évnél hosszabb futamidejű hitelek esetén a kamat, referencia kamatozás esetén pedig a kamatfelár leggyakrabban 3 évente módosulhat.

Akkor most előre lehet tudni, hogyan fog változni a hitelek kamata?

Nem. A hitelek kamatkockázata olyan szempontból továbbra is megmarad, hogy előre senki nem fogja tudni megjósolni, hány százalékkal változhat a futamidő során. Amivel többet tudhat ma az adós, hogy milyen tényezők vezethetnek a hitel kamatának emelkedéséhez (például a 3 éves, vagy az 5 éves állampapírok hozamának változása).

Ha emelkedik a kamat, ingyenesen felmondható a hitel

Amennyiben a futamidő során arról tájékoztat a bank, hogy a következő kamatperiódusban magasabb kamatot kell fizetnünk, lehetőségünk van díjmentesen felmondani a hitelt. Ezt a kamatperiódus lejárta előtt 60 nappal tehetjük meg, és a kamatperiódus utolsó napjáig kell visszafizetni a tartozást.

Az új szabályok miatt hosszabb átfutási idővel számolhatunk

A kamatváltoztatás lehetőségének szabályozásán túl az új törvény kötelezően előírja, hogy a hitelszerződést az adósnak a szerződéskötés napja előtt 7 nappal megismerhetővé kell tenni. Azaz, ha hitelkérelmünket jóváhagyták, a szerződéskötést minimum 7 nappal előre tudjuk egyeztetni a bankkal. Ez egy lakáshitelnél mindenképpen számít, mivel a vételárat az adásvételi szerződés szerinti fizetési határidőre kell teljesíteni a banknak is. Így a banki átfutási időre – amely átlagosan a hitelkérelem befogadásától a folyósításig 1 hónap – továbbra is figyelemmel kell lenni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés